Vanzarile mondiale de telefoane mobile au inregistrat o scadere anuala de 15,8% in primul trimestru din acest an, conform asteptarilor, arata datele IDC, citate de TelecomPaper. Cele mai mari scaderi ale vanzarilor de telefoane mobile au fost inregistrate de Motorola (46,4%), iar cele mai mici de catre Samsung (0,9%).

Desi primul trimestru din an este de obicei caracterizat de vanzari mai slabe, scaderea inregistrata in primele trei luni din acest an a fost in mod special mai puternica, datorita cererii slabe, volatilitatii valutare si a problemelor de finantare.

Cele mai mici scaderi ale vanzarilor de telefoane mobile au fost inregistrate de catre Samsung, care recent a anuntat ca va lansa primul sau terminal cu sistemul de operare Android al Google, i7500, pe pietele din Europa in luna iunie din acest an.

Samsung, al doilea mare producator mondial de telefoane mobile, a vandut in primele trei luni din acest an 45,9 milioane de telefoane, in scadere cu 0,9% fata de perioada similara a anului trecut, insa cota de piata a producatorului a crescut pana la 18,8% fata de 15,9% in 2008.

La polul opus, cea mai mare scadere a vanzarilor a fost inregistrata de catre Motorola, al patrulea mare producator mondial, cu 14,7 milioane telefoane vandute in primele trei luni din 2008, in scadere cu 46,4% fata de perioada similara a anului precedent, cota de piata a Motorola a scazut si mai mult pana la 6% fata de 9,4% in prima parte a anului 2008.

Liderul de piata, Nokia, a vandut in perioada mentionata 93,2 milioane de telefoane, in scadere cu 19,3% fata de primul trimestru din 2008, iar cota de piata la nivel mondial a scazut de la 39,7% pana la 38,1%.

Al treilea mare producator mondial, LG Electronics a vandut 22,6 milioane terminale, in scadere cu 7,4% fata de perioada similara din 2008, iar cota de piata a urcat de la 8,4% pana la 9,2%.

Al cincilea producator mondial de telefoane mobile, Sony Ericsson a vandut 14,5 milioane telefoane, in scadere cu 35%, iar cota de piata a companiei la nivel mondial a scazut si mai mult in trimestrul mentionat de la 7,7% pana la 5,9%.