Comisarul european pentru piata interna si servicii, Charlie McCreevy, a solicitat clarificari din partea guvernului elen in privinta anumitor aspecte ale acordului sau cu grupul german Deutsche Telekom, privind conducerea si controlul asupra OTE, care ar putea afecta legile concurentei din Uniunea Europeana, informeaza cotidianul elen Imerisia, citat de Reuters. Acelasi ziar scria la sfarsitul lui aprilie ca OTE ar avea de gand sa demareze in aceasta luna un program de disponibilizare voluntara a circa 2.000-3.000 de angajati.

Anuntul anchetei Comisiei Europene este surprinzator, in conditiile in care autoritatile de la Bruxelles au dat unda verde in luna octombrie a anului trecut acordului semnat in mai 2008 intre statul grec si gigantul Deutsche Telekom, prin care grupul german a preluat inca 3% din OTE, contra 442,3 milioane euro, ajungand la o participatie egala cu statul elen, respectiv 25% plus o actiune.

Conform acordului, statul grec si Deutsche Telekom detin cate 25% plus o actiune din OTE si ar urma sa aiba cate cinci membri in echipa de conducere a OTE. Directorul executiv este numit de DT, dar statul elen are dreptul de veto asupra a cel mult doi candidati.

OTE ar putea renunta la 3.000 de angajati in perioada urmatoare

Acelasi cotidian local nota la sfarsitul lunii trecute, citat de Reuters, ca OTE ar putea sa inceapa in luna mai discutiile cu angajatii privind demararea unui program de disponibilizari voluntare, in valoare de circa 300 milioane euro.

Tot luna trecuta, presa elena a relatat ca statul elen ar putea sa vanda inca 5% din actiunile detinute in cadrul OTE catre Deutsche Telekom (DT), la un pret prestabilit in acordul semnat intre statul grec si compania germana, de 27,5 euro pe actiune. Potrivit acordului semnat in mai, DT ar putea cumpara inca 15% din OTE de la statul elen pana in 2011.

Prin controlul OTE, DT a obtinut implicit controlul companiilor romanesti Romtelecom, Cosmote si Germanos, detinute de catre grupul elen.