Parlamentul european a trimis miercuri pachetul telecom al Uniunii Europene, menit sa reformeze piata de telecomunicatii europeana, inapoi la masa negocierilor, amendand directiva cadru care ar fi permis deconectarea de la internet, fara ordin judecatoresc, a celor suspectati ca descarca ilegal continut online, informeaza The Guardian.

Amendamentul a fost sustinut de europarlamentarii suparati de o propunere recenta a Frantei de a introduce la nivel national o lege privind deconectarea de la internet a utilizatorilor care descarca in mod ilegal si repetat (de trei ori la rand) continut de pe internet.

"In lipsa unei decizii prealabile din partea autoritatilor judiciare nu se poate impune nici o restrictie a drepturilor si libertatilor fundamentale ale utilizatorilor finali ai internetului - reitereaza Parlamentul European in pozitia sa din prima lectura cu privire la pachetul legislativ Telecom", se arata in comunicatul Parlamentului European.

Amendamentul preciza ca ar trebui sa existe o hotarare judecatoreasca inainte de a fi intrerupta o legatura la internet. Pachetul legislativ european, cunoscut sub numele de pachetul telecom, consta din trei rapoarte. Toate au fost adoptate insa din cauza unui amendament adus de europarlamentari unuia dintre aceste rapoarte, pachetul se intoarce acum pentru a fi reanalizat de catre Consiliul Ministrilor telecom din UE, care va avea loc pe 12 iunie.

Mai multe detalii despre pachetul telecom, in comunicatul atasat.