STS: Bombardament cu aproape 230.000 de SMS-uri impotriva celor care au apelat abuziv 112
Proiectul pilot de bombadare cu SMS-uri, timp de trei luni, a utilizatorilor de telefonie mobila care fac farse sunand la 112 a inceput pe 20 martie. In numai 11 zile, pana la sfarsitul lunii martie, numarul de apeluri abuzive receptionate in sistemul national unic pentru apeluri de urgenta (SNUAU) a fost de 72.248 apeluri. In toata luna aprilie, in sistem s-au primit 172.205 apeluri.
In replica, apelantii care au facut farse la 112 au fost bombardati cu un numar de 69.851 mesaje scrise (SMS-uri) in cele 11 zile din martie si cu 159.997 SMS-uri in toata luna aprilie, conform datelor furnizate HotNews.ro de catre STS.
Potrivit deciziei autoritatii de reglementare in telecomunicatii, (articolul 35) in cazul utilizatorilor care au apelat abuziv de 5 pana la 10 ori, in cursul aceleiasi zile, serviciul de urgenta 112, vor fi transmise pana la 20 de mesaje scurte. Pentru cei care au sunat abuziv de mai mult de 10 ori, in aceeasi zi la 112, vor fi transmise pana la 50 de mesaje scurte.
Proiectul, ale carui costuri sunt suportate de operatorii de telefonie mobila timp de trei luni de la data demararii acestuia, este motivat atat de faptul ca peste 90% din numarul apelurilor la 112 sunt abuzive si ca tot peste 90% din aceste apeluri abuzive sunt initiate din retelele publice mobile de telefonie. In prezent apelurile false la 112 sunt pedepsite cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Localizarea telefonului (deh...ii relativ usor de facut). Amendarea pt fiecare apel abuziv (10 apeluri * 500 lei...un premiu in valoarea totala de 5000 lei...excelent)...dupa care suspendarea numarului de telefon pe o perioada de 30 zile.
Mai simplu si mai rapid decat amendarea si mai util decat bombardamentul cu SMS-uri.
daca pui o amenda usturatoare de 50 de euro / apel fals si inmultesti cu 244.000 apeluri faci 12,2 milioane de euro.
ideea cu sms-urile e chiar buna, doar ca parca ar trebui ceva mai dura.
tu poate nu esti constient ca atat in Romania, cat si in UE EXISTA o lege care pedepseste IN MOD EXPRES acest abuz. de asemenea, pentru cultura ta generala: anul trecut Romania a fost somata tocmai pe acest capitol de catre UE.
Dar cei care suna de la telefoane publice fixe sau cei care suna de pe telefoane mobile fara cartela ce fac cu ei ?
- mobil cu abonament: 100€ penalizare
- mobil cu cartela pre pay: se goleste cartela si se anuleaza numarul pentru o perioada de 30 zile
- telefon fix: 100€ penalizare la abonament
- telefon public: se goleste cartela.
Multi carora le arde de prostii de genul asta sunt elevi teribilisti si retardati mintali... Arde-i de 2-3 ori sa vezi cum se potolesc.
Nu vad ce motive s-au putut invoca pentru ca un sistem din asta de bun simt sa nu fie aplicat.
Si gata ...
Atunci ce amenda ii da?
Foarte bun bombardamentul. Nu credeam ca sunt atatia idioti.
de ce sa platim noi tampeniile altora?, sau credeti ca acele sms sunt gratuite?:))))))))))))
cartela: ai sunat; afost apel fals ti i-a tot creditul de pe cartela... 5 euro 1 euro cat ai... si ti se mai pune pe credit... inca o suta de euro.. ca sa folosesti cartela aia bagi 105 euro si primesti credit 5 euro...
e drept ca vor aparea cartelari care nu au nici un cent si suna la 112.. si apoi vor arunca sim-ul.. o data de doua ori .. dar nu pot sa isi ia la infinit simuri noi.. ma rog .. pot.. dar poate nu ii duce capul.
In alta ordine de idei mai sunt aia care isi pun nush ce optiuni pe cartela si atunci le cere numele... tare nu...?
sau cand cumperi sa iti dea factura pe numele tau... nu poti cumpara simuri daca nu prezinti buletinul...
Ca te faci daca un cineva iti "imprumuta" telefonul cand il lasi pe undeva si da apeluri false? sau daca un copil mic ia telefonu lu tasu sa spuna ca a pus o bomba? si ce te faci cu aia care suna de pe fix, sau de pe tel publice, sau de pe un telefon fara cartela?
Apelurile la 112 oricum se inregistreaza, deci ramane o proba care poate fi utilizata pentru demonstararea abuzului. Nu cred ca identificarea apelantului e chiar atat de dificila.
AMENDA, asta e solutia civilizata. Eventual si anularea cartelei de pe care se suna sau blocarea telefonului in retea.
si uite cum unu care are nevoie de ambulanta nu poate apela 112 ca e altu care face glume...
eu personal as bloca cartela (de tot) asta fiind cea mai blanda pedeapsa la care ma gandesc... restu pedepselor ar fii intre 3 luni si 5 ani... si/sau 10 000 lei amenda sau mai mult...
Totusi, cine da dovada de maturitate in chestia asta?
nu cred ca e necesar sa se solicite prezentarea buletinului cand iti iei un prepay. un serviciu gen STS nu ar trebui sa aiba nici un fel de gretzuri sa te identifice analizand numerele pe care le apelezi/te apeleaza mai des. le-ar usura doar putin munca (nu cred ca prea mult)
cum se face analiza?
cred ca asta ar comporta o dezbatere serioasa.
asadar cum trimiti sms-uri catre un terminal care nu are sim inserat dar care poate genera oricate apeluri ?
sa va vad.