Interceptarea telefoanelor mobile de catre firme sau chiar persoane particulare este o practica ce ia amploare in tot mai multe tari, gratie noilor tehnologii, atrag atentia experti citati de publicatia americana Newsweek. Max Maiellaro, directorul Agata Christie Investigation, o companie de investigatii private din Milano, estimeaza ca 3% dintre telefoanele mobile din Franta si Germania sunt interceptate, iar in tari ca Romania, Italia, Grecia si Spania, procentul este de 5%.

La randul sau, James Atkinson, expert in securitatea telefoanelor la firma Granite Island Group, din Gloucester, Massachusetts, sustine ca, in Statele Unite, procentul telefoanelor interceptate este de 3%.

Acest lucru este posibil si gratie faptului ca dispozitivele de interceptare nu mai sunt foarte scumpe. Potrivit Newsweek, peste 200 de firme comercializeaza online astfel de dispozitive, la preturi cuprinse intre 50 si 300 de dolari.

Motivele sunt multe, analistii sustinand ca multi dintre cei care au telefoanele sunt spionati de sot sau sotie, iubit sau iubita, parinti sau colegi. Mai multe chiar, unii angajati isi spioneaza in acest fel sefii, in incercarea de a descoperi activitati ilegale ale acestora.

Potrivit expertilor, noile tehnologii permit interceptarea oricarui telefon mobil printr-un program transferat pur si simplu, in numai cateva minute, in aparatul telefonic vizat. In plus, ele pot spiona nu doar convorbirile in sine, ci si vocile dintr-o camera in care se afla telefonul.