Circa 1500 de inselaciuni prin telefonul mobil din 2008 si pana in prezent
Metoda de inselaciune
Autorii suna de pe un telefon cu numar ascuns sau afisat, cerand victimelor datele personale, sub pretextul verificarii contului, ori pentru indreptarea unor erori in factura de plata. De asemenea, acestia le comunica victimelor faptul ca sunt castigatorii unor premii in bani sau produse electronice, ca au de plata contravaloarea unor convorbiri internationale, sau ca vor beneficia de un numar insemnat de minute gratuite.
Eventual, este recomandat si un alt numar de telefon unde cel inselat poate suna pentru a nu avea dubii in privinta autenticitatii mesajului sau a discutiei purtate.
Prejudicii si pana la 10.000 lei
Dupa ce a convins victima sa accepte operatiunea, ii solicita acesteia sa tasteze de pe telefon, sau ii indica numarul contului bancar unde sa efectueze operatiunea de plata a serviciilor, autorul intrand astfel in posesia unor sume de bani.
Prejudiciul cauzat poate varia de la 15 – 20 de euro, pana la 400 – 600 euro, in unele cazuri ajungand la suma de 10.000 lei, sustin oficialii Politiei romane.
Politistii se plang de prevederile legii stocarii datelor, a carei aplicare a fost suspendata pana la sfarsitul lui 2009
Politia acuza faptul ca cercetarile in cauza sunt dificile in conditiile in care prevederile Legii 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii specifica faptul ca datele de identificare de la operatorii de telefonie mobila se obtin numai pentru infractiuni grave, asa cum sunt ele definite de Legea 39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate si numai cu avizul judecatorului.
"Faptele prezentate nu fac parte din categoria infractiunilor grave, asa cum sunt definite in legislatie, neputand fi intotdeauna solicitate date de la operatorii de telefonie mobila pentru identificarea suspectilor, fapt ce ingreuneaza cercetarile", sustine Politia romana.
In luna februarie a acestui an, Guvernul a adoptat un Memorandum de amanare a aplicarii prevederilor legii de stocare a datelor convorbirilor telefonice si pe internet din Romania (Legea 298/2008), pana la sfarsitul lui decembrie 2009, si de promovare in acest interval, a unei ordonante de urgenta.
Printre motive s-au numarat ingreunarea si chiar blocarea in unele cazuri a activitatii de urmarire penala, problema ariei infractiunilor pentru care pot fi cerute date, dar si lipsa de pregatire a operatorilor pentru a respecta confidentialitatea datelor.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Ca sa-l dezactivez acum imi cere o taxa !
Cica eu l-am activat sunand la steluta nu-stiu-ce si sunt 100% sigur ca nu am facut asa ceva !
S-a mai confruntat cineva cu asa ceva?
Ar incalca drepturile consumatorului operatorii nostri de telefonie mobila daca (sub amenda anularii numarului dupa un interval de timp rezonabil) i-ar obliga pe toti detinatorii de cartele sa se prezinte frumusel la un dealer, sa isi asume proprietatea asupra numarului respectiv?
Daca ai motive rezonabile poti apela si dupa aceea cu numar privat, dar operatorul STIE ca ai fost tu iar in caz ca esti un gainar excroc, ori un nemernic de orice alta natura, politia nu ar trebui sa transpire la fel de mult ca sa te dibuiasca, si poate ar face-o.
Am intrat in discutii cu respectiva persoana ultima data si i-am cerut mailul sa ii trimit chitanta. i-am trimis o gluma buna apoi am trimis datele pe care le aveam pe adresa politiei romane.
NU am primit nici in ziua de azi vreun raspuns.