Operatorii de telefonie mobila vor debloca, incepand din luna septembrie, la cererea utilizatorilor, telefoanele codate in retelele proprii, a anuntat arbitrul pietei telecom, dupa semnarea unui cod de conduita intre ANCOM si Asociatia Operatorilor Mobili din Romania (AOMR). Codul de conduita va fi aplicat de Cosmote, Orange, Telemobil, Vodafone, Romtelecom si RCS&RDS incepand cu data de 1 septembrie a acestui an.

Conform codului de conduita, din luna septembire, fiecare operator care comercializeaza terminale codate in reteaua proprie se obliga sa informeze clientii, la momentul vanzarii, daca telefonul pe care il achizitioneaza este codat in retea. De asemenea, operatorul trebuie sa ofere detalii si despre tariful si conditiile de decodare si sa ii dea clientului posibilitatea de a solicita deblocarea chiar la data achizitiei sau la un moment ulterior acesteia. Deblocarea ulterioara achizitionarii se va face pe baza facturii fiscale sau a certificatului de garantie al terminalului.

Daca telefonul nu este achizitionat impreuna cu alte servicii de comunicatii electronice, costurile deblocarii vor fi suportate de catre operatorul de telefonie mobila care il comercializeaza, iar deblocarea terminalului nu va fi conditionata de achizitionarea altor servicii sau de plata altor tarife.

In cazul in care telefonul este achizitionat ca parte dintr-un pachet promotional sau la un pret preferential si clientul solicita deblocarea inainte de expirarea perioadei minime prevazute in contractul de servicii de comunicatii incheiat cu operatorul, clientul va trebui sa achite atat tariful pentru operatiunea de deblocare, cat si suma stabilita ca penalitate pentru deblocarea anticipata a telefonului pe parcursul perioadei minime contractuale.

Dupa expirarea perioadei minime obligatorii a contractului, deblocarea telefonului va presupune doar achitarea tarifului de deblocare. Acelasi tarif va fi platit si de utilizatorii de servicii preplatite care doresc sa isi deblocheze telefonul.

Deblocarea se realizeaza in maxim 15 zile lucratoare de la inregistrarea solicitarii clientului.

Conform informatiile transmise de ANCOM, tariful de deblocare va fi stabilit de catre operatori, urmand sa acopere exclusiv contravaloarea operatiunii de deblocare.

"Operatorii vor debloca numai telefoanele care nu au depasit durata medie de utilizare mentionata de producator in certificatul de garantie. Deblocarea terminalelor mai vechi se va realiza numai in masura in care operatorii dispun de resursele tehnice necesare", se arata in comunicatul ANCOM.