Orange Romania a cerut miercuri ca autoritatea de reglementare si Consiliul Concurentei sa ia masuri in cazul preluarii Zapp de catre Cosmote, in conditiile in care grupul Romtelecom-Cosmote ar urma sa obtina o pozitie dominanta pe piata de acces mobil pe langa dominanta pe care o are deja pe piata de acces fix. Tranzactia nu a fost inca notificata celor doua autoritati si doar Consiliul Concurentei se poate exprima referitor la efectele asupra mediului concurential, notificarea din partea celor doi operatori fiind asteptata in maxim 30 de zile de la semnarea acordului.

"Observam ca aceasta miscare de consolidare a facut ca grupul Romtelecom-Cosmote sa concentreze un numar semnificativ de resurse de spectru dintre care amintim ambele licente CDMA in Romania si licenta 3G. Acumularea acestui numar mare de licente va face ca grupul Romtelecom-Cosmote sa detina pe langa pozitia dominanta pe care o are pe piata de acces fix (bucla locala) si o pozitie similara pe piata de acces mobil. Asteptam ca Autoritatea de Reglementare si Consiliul Concurentei sa rezolve cat mai curand atat situatia licentelor CDMA cat si a buclei locale", a precizat Dorin Odiatiu, director marketing al Orange Romania.

Oficialii Vodafone Romania nu au dorit sa comenteze pe marginea acestei tranzactii.

Consiliul Concurentei dispune de cel putin 2 luni pentru a se pronunta asupra tranzactiei

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii ambelor autoritati au declarat ca nu au primit pana in prezent o notificare oficiala din partea celor doua companii implicate in tranzactie. Oficialii arbitrului telecom (ANCOM) sustin ca "singura autoritate care se poate exprima asupra efectelor acestei tranzactii asupra mediului concurential este Consiliul Concurentei".

Notificarea catre arbitrul telecom este mai mult una de ordin administrativ, tinand de schimbarile aparute in structura actionariatului operatorilor in cazul unor tranzactii.

De cealalta parte, oficialii Consiliului Concurentei au declarat pentru HotNews.ro ca "potrivit Regulamentului privind autorizarea concentrarilor economice notificarea in cazul achizitiilor trebuie facuta in maxim 30 de zile de la data semnarii actului juridic. Autoritatea are la dispozitie apoi alte maxim 30 de zile de la data la care documentatia de notificare este completa pentru evaluarea impactului, dupa care poate autoriza tranzactia sau decide declansarea unei investigatii".

Grupul Cosmote a semnat marti la Bucuresti acordul de achizitie al Telemobil (Zapp), urmand sa plateasca circa 61 milioane euro pentru actiunile Zapp si aproximativ 146 milioane euro pentru obligatiile si datoriile acestui operator.