Nokia va prezenta primul sau telefon cu touchscreen pe care va rula sistemul de operare open-source Android al Google la conferinta anuala Nokia World in luna septembrie din acest an, fapt care ar insemna o schimbare radicala a strategiei producatorului, sustin surse din industrie citate de The Guardian. Nokia a preluat integral anul trecut dezvoltatorul britanic de software pentru telefoane mobile Symbian, promitand acces liber la sistemele de operare dezvoltate de companie, in incercarea de a face fata amenintarii venite din partea platformelor Android si iPhone. Update:Reuters: Nokia neaga ca ar intentiona sa introduca un telefon cu Android.

Analisti din cadrul HSBC, citati de the Guardinan, sustin ca Nokia pierde tot mai mult teren pe segmentul terminalelor de tip smartphone (telefoane mobile cu multiple functionalitati precum agenda, calendar, browser, e-mail, navigare GPS etc.), de la o cota de piata de 47% in 2007, la 35% in vara anului trecut si respectiv 31% la sfarsitul anului trecut.

Desi Nokia produce circa patru din 10 telefoane mobile vandute la nivel global, succesul unor telefoane precum iPhone sau BlackBerry ale Apple si respectiv RIM a muscat tot mai mult din cota de piata a producatorului finlandez.

Optand perntru Android, un sistem de operare "open source" care poate fi accesat de orice dezvoltator, este o schimbare radicala a strategiei anterioare a companiei in domeniul sistemelor de operare pentru telefoane mobile.

Anul trecut, Nokia a cumparat toate actiunile in cadrul dezvoltatorului britanic de software pentru telefoane mobile Symbian si a anuntat intentia de a oferi dezvoltatorilor accesul liber la sistemul de operare Symbian, in incercarea de a concura cu platformele Android a Google si iPhone a Apple, insa masura pare sa nu fi avut rezultatele scontate, in conditiile in care cele doua sisteme de operare castiga tot mai mult cota de piata.

Update: Nokia neaga ca pregateste lansarea unui telefon cu Android

Daca in articolul din The Guardian se preciza ca "oficialii Nokia nu au fost disponibili pentru comentarii", raspunsul producatorului finlandez nu a intarziat sa apara. Citand un purtator de cuvant al Nokia, Reuters semnaleaza ca producatorul finlandez neaga informatiile ca ar lucra la producerea unui telefon cu Android.

"Informatiile sunt complet false. Toata lumea stie ca Symbian este platforma de operare pentru telefoane mobile preferata de noi", a declarat un purtator de cuvant al Nokia, citat de Reuters.