Consiliul Concurentei analizeaza concentrarea economica realizata prin preluarea Telemobil (Zapp) de catre grupul Cosmote, fiind asteptate observatii din partea industriei, a anuntat marti autoritatea. O decizie va fi luata, conform legii, in 30 de zile de la data la care notificarea este considerata efectiva. Orange Romania a cerut deja autoritatilor, la inceputul acestei luni, sa ia masuri in cazul acestei tranzactii.

Potrivit legii concurentei, controlul in cauza a fost declansat in conditiile in care operatiunea de concentrare economica a celor doua depaseste pragurile valorice impuse de lege.

"Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a 10.000.000 euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4.000.000 euro", se arata in comunicatul Concurentei.

Orange a cerut masuri fata de aceasta tranzactie. Consiliul Concurentei asteapta si alte pareri

Grupul Cosmote a semnat la sfarsitul lunii iunie a acestui an acordul de achizitie al Telemobil (Zapp), urmand sa plateasca circa 61 milioane euro pentru actiunile Zapp si aproximativ 146 milioane euro pentru obligatiile si datoriile acestui operator. Orange Romania a cerut la inceputul acestei luni ca autoritatea de reglementare si Consiliul Concurentei sa ia masuri in cazul preluarii Zapp de catre Cosmote, in conditiile in care grupul Romtelecom-Cosmote ar urma sa obtina o pozitie dominanta pe piata de acces mobil pe langa dominanta pe care o are deja pe piata de acces fix.

Autoritatea de concurenta asteapta acum pana cel tarziu pe 31 iulie 2009, "observatiile si punctele de vedere de la agentii economici terti (inclusiv concurenti si clienti ai partilor implicate), in legǎturǎ cu aceastǎ concentrare economicǎ".