Profitul net al Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile, a scazut cu 66%, de la 1,1 miliarde euro, la circa 380 milioane euro in trimestrul trecut, iar vanzarile au scazut cu 25%, a anutat compania. Nokia a vandut putin peste 100 de milioane de terminale intre aprilie si iunie, ceea ce ii da o cota de 38% din piata telefoanelor mobile.

Vanzarile pe plan mondial au scazut de la 13,1 miliarde euro, la 9,9 miliarde euro, in timp ce profitul operational s-a diminuat cu 71%, de la peste 1,4 miliarde euro, la 427 milioane euro.

Compania caracterizeaza rezultatele financiare ca fiind foarte bune, dat fiind ca finlandezii si-au sporit cota de piata si la general, dar si pe segmentul smartphone.

Totusi, in trimestrul al doilea compania a vandut 103 milioane de terminale pe plan mondial, fata de 122 milioane in trimestrul corespunzator al anului trecut. Cele mai multe terminale au fost vandute in regiunea Asia - Pacific, peste 30 de milioane si Europa, peste 23 de milioane. In America de Nord Nokia a vandut 3,2 milioane de telefoane.

Compania estimeaza ca detine 38% din piata mondiala a telefoanelor mobile, in scadere fata de cota de 40% din Q2 2008, dar in urcare fata de cota de 37% din primul trimestru al anului. Nokia mai estimeaza ca toti producatorii au vandut 269 milioane de telefoane mobile in trimestrul trecut.