Statul grec va transfera inca 5% din participatia detinuta in cadrul grupului elen de telecomunicatii OTE catre Deutsche Telekom pe 31 iulie, potrivit cotidianului financiar Kathimerini, citat de Reuters. Guvernul isi exercita astfel optiunea de a vinde inca o parte din actiunile detinute in cadrul OTE, la un pret de 27,50 euro pe actiune, nemtii urmand sa plateasca 674 milioane euro pentru inca 5% din actiuni.

"Vanzarea acestei participatiuni de 5% in cadrul OTE se refera la o optiune pe care o are la dispozitie statul grec, parte a Acordului Actionarilor semnat intre Deutsche Telekom si statul elen in mai 2008. Optiunea este valida timp de 12 luni si putea fi exercitata cel mai devreme in octombrie 2008. Pretul unei actiuni OTE a fost stabilit la nivelul de 27,5 euro, respectiv 674 milioane euro pentru 5% din actiuni. Exercitarea acestei optiuni este un drept contractual si parte a Acordului Actionarilor", a declarat pentru HotNews.ro Anna Bischof, purtator de cuvant al Deutsche Telekom.

Comisia guvernamentala de privatizare din Grecia a aprobat pe 9 iulie vanzarea catre Deutsche Telekom a inca 5% din actiunile detinute de stat in cadrul grupului de telecomunicatii OTE. Deutsche Telekom ajunge astfel principalul actionar in cadrul OTE, detinand 30% din actiuni. Anterior, atat DT cat si statul elen aveau participatii egale de catre 25% plus cate o actiune in cadrul OTE.

Bloomberg relata luna trecuta, cand a fost anuntata aceasta decizie, ca pretul ar fi cu 385,5 milioane euro mai mare decat actuala valoare de piata a actiunilor OTE. In Romania, grupul elen OTE controleaza companiile Romtelecom, Cosmote si Germanos. Potrivit acordului semnat dinte cele doua parti, DT are dreptul de cumpara inca 15% din OTE de la statul elen pana in 2011.