UPDATE: Primul laborator din Romania pentru masurarea radiatiilor emise de telefoanele mobile s-a deschis la Craiova
Laboratorul a fost realizat in perioada 2007-2009, ca parte a proiectului SAREMF, finantat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica. "Este un laborator independent, care apartine unui organism de stat si care nu are intelegeri cu dealerii sau cu producatorii de telefonie mobila", a declarat pentru HotNews.ro profesor doctor inginer Andrei Marinescu, coordonatorul atelierului organizat pe 5 august la Craiova, cand va fi prezentat laboratorul.
Specialistii de la Craiova vor colabora cu Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), iar atunci cand vor exista semne de intrebare cu privire la nivelul ratei specifice de absorbtie a radiatiilor electromagnetice (SAR) in cazul unor aparate, ele vor fi testate in cadrul laboratorului.
Tot aici vor veni si semnalele din statele comunitare, astfel ca atunci cand o tara membra UE descopera un anumit tip de telefon mobil care nu este conform standardelor europene, comunica concluziile si celorlalte state, unde testele se repeta. Daca rezultatele sunt aceleasi, se iau masuri si se scot terminalele de pe piata sau firma producatoare este amendata.
Oricine poarte merge cu telefonul mobil la Craiova, unde, contra cost, poate afla daca aparatul pe care il detine se incadreaza in limita de 2 wati pe kilogram, stabilita in cadrul UE. Toti dealerii de telefonie mobila au obligatia sa afiseze nivelul ratei specifice de absorbtie a radiatiilor, asa ca "fiecare decide daca isi cumpara un telefon frumos, dar cu SAR de 2 sau unul de 1,5, in functie de prioritati", a explicat Andrei Marinescu.
Deschiderea laboratorului reprezinta si un sistem de detectare a "importurilor gri, de obicei fara control si care aduc in tara ilicit telefoane mobile", a continuat Marinescu.
Efectele cele mai nocive sunt asupra copiilor si a femeilor insarcinate, care folosesc celularele fara niciun fel de precautie si un timp indelungat, avertizeaza coordonatorul atelierului de la Craiova. "Noi aveam 20 de ani cand am intrat prima oara in contact cu mobilul, dar acum nu mai exista limita de varsta pentru asa ceva". In prezent, in Romania sunt utilizate peste 20 milioane de telefoane mobile, iar in Europa - peste 300 milioane, potrivit datelor furnizate de ICMET.
UPDATE: AOMR spera ca aparitia laboratorului sa aduca rigoare stiintifica discutiilor pe tema radiatiilor telefoanelor mobile
Asociatia operatorilor de telefonie mobila (AOMR), lansata anul trecut de Orange, Vodafone, Cosmote si Zapp, au dat marti un comunicat prin care saluta aparitia acestui laborator si isi exprima speranta ca acesta va aduce mai multa rigoare stiintifica discutiilor publice pe marginea radiatiilor telefoanelor mobile.
"Ne exprimam speranta ca existenta unui astfel de laborator si activitatea lui viitoare vor mai reduce din miturile care inconjoara acest subiect si vor da o nota in plus de rigurozitate stiintifica discutiilor pe aceasta tema in sfera publica. In egala masura, AOMR tine sa precizeze si pe aceasta cale ca in Romania sunt in vigoare inca din 2006 standardele europene de protectie a sanatatii publice cuprinse in Recomandarea 519/1999 a Uniunii Europene, standarde omologate de Organizatia Mondiala a Sanatatii si reconfirmate recent. Aceste standarde sunt stabilite riguros stiintific astfel incat echipamentele de comunicatii mobile sa nu afecteze sanatatea oamenilor", a anuntat AOMR.
Asociatia a mai precizat ca "discutiile din sfera publica si din mass media despre posibile efecte negative ale echipamentelor de comunicatii mobile – telefoane si/sau antene - trebuie evaluate prin prisma acelor studii validate de comunitatea stiintifica internationala si insusite de organisme prestigioase precum Organizatia Mondiala a Sanatatii sau SCENIHR”.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Un laborator ca asta nu ar trebui sa coste mai mult de 2.000 euro + salariul unui inginer. Dar sunt sigur ca e o armata de oameni angajati! Ca doar banii vin de la stat iar acei bani ai nimanui trebuiesc revendicati!
Ia sa vedem ce rezultate da acest laborator...
Prin urmare, suntem mai dotati ca majoritatea restului tarilor din Uniune.
Ma intreb de unde nevoia asta disproportionata de telefoane/cap de locuitor in tara noastra...
Intr-o tara civilizata cu o societate echilibrata e mult mai putina paranoia si oamenii au incredere ca poate trece o zi, o saptamana, fara sa fie nevoie sa verifice prin semnale audio transmise de sateliti ce face cineva anume.
Partea ironica este ca desi romanii sufera de paranoia, nu sunt destul de paranoici in privinta sigurantei acestor echipamente sau a faptului ca le sunt inregistrate si ascultate discutiile.
1. Monopolul Romtelecom pe piata telefoniei fixe pentru multi anu
2. Concurenta pe piata tel mobile a tras preturile destul de mult in jos.
La mine pe scara e o antena cosmote, am avut ocazia sa citesc contractul si toate actele autorizatie etc, surpriza nu se specifica nivelul radiatiei electromagnetice, adica puterea de emisie !
Dar are toate aprobarile !
Aici e mafia si cancerul ( vezi arhiva stiri hotnews - antena orange data jos de pe blocul din londra dupa ce au murit mai multi locatari de diverese forme de tumori, si angajatii unei institutii bugetare din cauza unei antene pe imobilul lor au spor la salariu de radiatii ).
Tot in presa UE nu recomanda folosirea telefonelor mobile de catre minori, oare de ce ? Sau ce spuneti de interzicerea amplasari antenelor in apropierea de spitale ? tot asa sa ne aflam in treaba ?
Ce se intimpla acum cu GSM cit si cu alte forme de telecomunicatii, este identic cu tigarile, mai tineti minte reclamele vechi, care spuneau ca tigarile sunt sanatoase ? O sa vedeti peste 10-20 ani ceva de genul "Vorbitul la telefon ( videofon - deh 2020 nu ) dauneaza grav sanatati"
La un moment dat, am printat articoul din hotnews acele cu antena orange din londra, si le-am pus in scara la mine in toate cutiile de scrisori in speranta sa le deschid ochi locatariloe.Culmea nici o reactie, doar un gest asemanator de mirare a vitelor cind citesc o noua oferta in reclamele-pliantele ( tot o forma de SPAM si asta ) de la "carrefour, kauflnad ...."
Veti gasi mult mai multe articole decit link-urile prezentate mai jos.
http://economie.hotnews.ro/stiri-consumator-5035013-deschide-cutia-pandorei-prima-antena-gsm-demolata.htm
http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-3447127-gandul-sefii-gsm-stau-sub-antene-uriase-jura-sunt-prietenoase.htm
http://economie.hotnews.ro/stiri-consumator-2570872-antenele-gsm-guvernul-isi-voteaza-spor-radiatii-ministrul-comunicatiilor-spune-vorba-isteria-mass-media.htm
( ce am gasit in 5 min )
glumind as zice ca ai ceva cu oltenii!
...cred ca este in craiova unul mai priceput si eventual cu relatiii unde trebuie.
daca era la barlad, ar fi fost o problema?
totul la bucuresti!
nu este bine, este prea centralizat.
eu chair am speranta ca guvernul se va muta la brasov si la bucuresti sa ramana presedintele si parlamentul.
astfel bucurestiul ar mai respira , iar provincia ar ajunge mai usor la unele servicii ministeriale.
ce ziceti?
Din acest motiv,vedeti ca bateria se consuma in orase mai putin decat pe sosele/in afara oraselor,unde acoperirea este mai redusa.Conteaza mai multi parametri,dar cel mai important este "acoperirea"! Dupa mine,valoarea SAR este o "vrajeala" comerciala,deoarece puterea IN EMISIE a telefonului se "regleaza" dupa puterea statiei de baza si reciproc.Ca sa nu ma "iradiez" incerc sa nu vorbesc "din mers" mai ales cand sunt intr-un vehicul,evitand trecerea de la o statie la alta("handover").Daca stii sa folosesti Netul,gasesti tot ce ai nevoie sa stii despre GSM.
A,si era sa uit: retelele GSM pe 1800Mhz au standardul de putere maxima IN EMISIE al telefoanelor-la JUMATATE din cel al GSM 900MHz! Ca sa nu se creada ca fac reclama,cautati singuri sa aflati despre cine e vorba...!
Exista nenumarate rapoarte stiintifice facute de comisii de specialisti adevarati in care scrie negru pe alb, ca din miille de studii realizate pana in prezent nu rezulta ca ar exista efecte nocive daca echipamentele se incadreaza in limitele impuse de UE. Pentru presa insa asta nu e o stire. Daca nu spune ca o sa mori, ca te imbolnavesti, atunci nu vinde si deci nu intereseaza.
daca ai sti ce spui ai stiu ca SAR-ul sa masora in oprezenta semnalului de statzie de baza cu semnal de teste de 1KHz .
Taria legaturii cu simulatiorul de stati de baza e normata deci ...... nu te teme toata lelefonele sunt puse in aceleasi condiztii
PS SAR ul se masoara termic prin efectul de incalzire asupra dummy-ului de creier simulat cu solutzie salina .
Pentru abarantzi cu antelene .
SAR-ul s amasora cu telefonuil lipit de creier deci la 2cm dintre telefon si solutzia salina , PS in telefon avetzi pulsuri de 2W la 2 cm de creier
Ce putere ar tb sa aibe statzia de baza ca sa radieze cat un telefon celular ?
camplu radiant se atenueaza proportzional cu cubul distantzei 5m/ 5cm la cub = 100^3 = 60 dB
0.5W putere medie * 1.000.000 = 500KW .
Haulieu muica haulieu ca staiile da baza au undeva la 50- 500 W si nu 500 KW ? Cum mai luam banul fraierilor care vor sa ne puna antena pe casa pacalindu-i ca ne iradiaza creierii cand antenele lor ne iradiaza cu de 10.000 ori mai putzin decat celularele noastre personale ?
Pierdem procesuuuu muicaaaaaa pierdem procesul .
PS cine vrea poate sa faca in HFSS o simulare a intensitatzi energerice a campului si fara laboratorul lui peste prajit . Cei ce lucreaza in proiectarea de antene chiar asa fac . Inainte sa bage prototipul in laborator si sa consume orele de test care intoitdeuna sunt scumpe trebuie sa ii prezinte pe o simulare lui sefu cum ca sunt sanse ca sa treaca sa-i arate ca pe cubul de test trec si ca sunt si suficient de omnidirectionale trebuei preznetata si o diagrama de lob