Consiliul Concurentei va trimite in cateva zile catre Prefectura si Primaria Bucuresti un punct de vedere privind modificarile care ar trebui aduse proiectului NetCity (reteaua metropolitana de fibra optica a Capitalei) pentru ca acesta sa nu afecteze legislatia concurentei, a anuntat marti presedintele autoritatii, Bogdan Chiritoiu. In lipsa unor rezultate, Concurenta a avertizat ca poate declansa o investigatie si ataca apoi in instanta, amintind ca si Comisia Europeana asteapta pana la jumatatea lui septembrie din acest an un raspuns daca acest proiect respecta concurenta.

La solicitarea prefectului Capitalei, Consiliul Concurentei va finaliza si transmite in zilele urmatoare, atat catre prefectura cat si catre Primarie a unui punct de vedere privind modificarile care ar trebui aduse proiectului NetCity ca acesta sa nu afeceteze legislaia concurentei.

"Operatorul actual al NetCity pune niste conditii considerate inacceptabile. Ceea ce-i intereseaza pe operatorii de cablu este sa aiba o alternativa. Asa cum arata proiectul acum toti sunt obligati sa lucreze prin NetCity ceea ce nu e in regula. Vom transmite acest punct de vedere prefectului si Primariei, desi nu ni s-a cerut, iar prin aceasta solicitare speram sa intram intr-un dialog. Vrem sa intram intr-un dialog cu Primaria si sa facem niste modificari care nu sunt foarte mari la proiectul NetCity, astfel incat acesta sa fie concurential", a precizat marti Bogdan Chiritoiu.

Concurenta aminteste ca si Comisia Europeana asteapta un raspuns in cazul NetCity

In lipsa unui rezultat pozitiv, Concurenta poate declansa o investigatie si ajunge chiar la atac in instanta daca Primaria nu se conformeaza deciziei autoritatii. Chiritoiu a mai amintit ca Executivul European asteapta pana la mijlocul lui septembrie (22 septembrie) un raspuns daca NetCity afecteaza sau nu competitia in piata.

"Daca nu reusim, noi avem varianta deschiderii unei investigatii care va dura ceva timp, ne va consuma resurse, prin care sa obligam Primaria sa respecte aceste reguli daca nu o face singura. De asemenea exista un termen din partea Comisiei Europene. Aceasta a cerut ca la mijlocul lui septembrie sa primeasca un raspuns la o serie de intrebari legate de NetCity care sunt de fapt aceleasi obiectii pe care le avem si noi", a spus Chiritoiu.

Actul cu normele de implementare ale proiectului NetCity a fost aprobat la sfarsitul lunii mai a acestui an de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, desi Consiliul Concurentei a avertizat ca documentul nu are avizul conform din partea autoritatii in cazul unui astfel de act care poate afecta concurenta.

Proiectul de hotarare al Primariei Bucuresti cere operatorilor de telecomunicatii sa-si repozitioneze retelele aeriene de comunicatii in subteran in maxim 120 de zile de la finalizarea unui tronson Netcity in zona respectiva. Potrivit actului, operatorii au de ales intre a folosi infrastructura retelei Netcity sau de a le ingropa in propria canalizatie, pe cheltuiala proprie.