Romtelecom a raportat o pierdere operationala de 1,5 milioane euro in trimestrul secund din acest an, dupa ce in trimestrul anterior din 2009 operatorul inregistrase un profit operational de 13,7 milioane euro, arata datele grupului elen OTE. In ciuda scaderii veniturilor si a a impactului crizei economice, ratele de crestere pe segmentele de internet broadband si televiziune prin satelit au ramas semnificative, iar operatorul a inregistrat rezultate financiare nete pozitive pentru prima jumatate a anului 2009.

Daca in primul trimestru din acest an, Romtelecom trecuse pe profit operational de 13,7 milioane euro, fara de pierderi operationale de 14,2 milioane euro in perioada similara din 2008, in cel de-al doilea trimestru din acest an compania a revenit pe pierderi.

Astfel, Romtelecom a raportat o pierdere operationala de 1,5 milioane euro, mai mica totusi cu 21,1% fata de trimestrul similar din 2008. Gratie rezultatelor din prima parte a anului, Romtelecom a ramas insa in prima jumatate a acestui an pe profit operational de 12,3 milioane euro, fata de o pierdere operationala de 16,1 milioane euro in aceeasi perioada din 2008.

Rate mai mici de crestere la serviciile de internet broadband si televiziune prin satelit

Criza economica a afectat inclusiv ratele de crestere pe segmentele de internet broadband si televiziune prin satelit, desi acestea raman la un nivel semnificativ.

"Pentru serviciile de internet broadband si TV a fost inregistrata o rata de crestere mai redusa in comparatie cu perioadele anterioare, ca urmare a actualei crize mondiale care are impact si asupra pietei din Romania. Cu toate acestea, ratele de crestere pentru aceste segmente in dezvoltare raman semnificative, cu o crestere de 44% a clientilor ADSL in prima jumatate a anului 2009 fata de aceeasi perioada a 2008 (725.000 abonati, respectiv 25% penetrare a bazei PSTN), respectiv o crestere de 48% a numarului de clienti de televiziune prin satelit, la aproape 780.000 clienti si 27% penetrare PSTN", a declarat Yorgos Ioannidis, directorul executiv al Romtelecom.

In trimestrul doi din acest an, veniturile Romtelecom au scazut cu 7,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 207,3 milioane euro, dupa ce in trimestrul anterior scaderea fusese de 8,1% fata de primul trimestru din 2008.

Yorgos Ioannidis sustine insa ca in pofida acestor scaderi pe segmentul telefoniei fixe, veniturile pentru serviciile ADSL (internet broadband) si DTH (televiziune prin satelit) au crescut substantial, cu 37% si respectiv 71% in al doilea trimestru din acest an.