TVR va obtine licente digitale pentru TVR 1 si TVR 2. Arbitrul Telecom va desemna operatorul de multiplex

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 18 august 2009, 12:51 Economie | Telecom


Societatea Romana de Televiziune (SRTV) solicita acordarea de licente audiovizuale digitale pentru 11 posturi TV, printre care TVR 1, TVR 2, TVR 3 si TVR Info, potrivit unei cereri trimise catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA). SRTV cere de asemenea ca operatorul multiplexelor digitale pe care vor fi transmise aceste programe sa fie Societatea Nationala de Radiocomunicatii (Radiocom).
UPDATE1: CNA aproba licente digitale doar pentru posturile TVR 1 si TVR 2 si lasa in seama ANCOM desemnarea operatorilor de multiplexe.
UPDATE 2: CNA nu are nici un semn de la MCSI privind amendamentul de modificare a strategiei de trecere la televiziunea digitala
Update 3: ARCA spune ca CNA si-a dat doar un acord de principiu si ca, potrivit legii, Radiocom ar trebui sa emita programele TVR

SRTV a cerut pe 22 iulie in acest an, de la CNA, acordarea licentelor audiovizuale digitale pentru urmatoarele programe: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR Info, TVR Cluj, TVR Craiova, TVR Iasi, TVR Timisoara, TVR Targu-Mures, TVR HD.

"Societatea Romana de Televiziune (SRTV) solicita desemnarea Societatii Nationale de Radiocomunicatii ca operator pentru multiplexele digitale pe care vor fi transmise aceste programe si solicita Consiliului National al Audiovizualului consemnarea acestei societati in licenta audiovizuala in vederea acordarii de catre ANCOM a licentei de emisie catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii", se arata in cererea SRTV.

Societatea mai mentioneaza ca, "in conformitate cu legea 504/2002 articolul 52, licentele audiovizuale digitale pentru serviciile publice de radiodifuziune si televiziune se elibereaza fara concurs".

Fara strategie de trecere la televiziunea digitala si fara operatori desemnati pentru difuzarea posturilor TV

"Cred ca, momentan, din discutiile pe care le-am avut si cu ANCOM, putem fi de acord cu acordarea de licente digitale pentru posturile de interes public si cu acoperire nationala TVR 1 si TVR 2, urmand ca intr-o etapa ulterioara sa acordam si celorlalte posturi TV licente", a declarat marti Rasvan Popescu, presedintele CNA.

CNA a fost de acord pe 23 iulie cu proiectul de hotarare de guvern de aprobare a strategiei privind trecerea la televiziunea digitala, cu un amendament: ca documentul sa prevada procedura de acordare a multiplexelor digitale. Practic, in acest moment, un radiodifuzor si-a ales un operator de multiplex, fara a exista o strategie nationala de trecere la televiziunea digitala si fara sa se stie exact cum se vor acorda multiplexele cu posturile TV.

Gelu Trandafir, membru CNA si-a arat surprinderea in legatura cu faptul ca se acorda niste licente fara o strategie nationala aprobata si fara desemnarea unor operatori multiplex.

"Nu punem cumva carul inaintea boilor?", a semnalat Gelu Trandafir, membru CNA.

"Potrivit Ordonantei 181/2008, art. 52, all. 3, nu suntem tinuti in loc de existenta unei strategii si putem acorda licente digitale. Radiodifuzorul poate opta pentru operatorul de multiplex in termen de 6 luni, iar nominalizarea operatorului este treaba ANCOM-ului", a declarat Ioan Onisei, vicepresedintele CNA. 

CNA nu are nici un semn de la minister privind amendamentul cerut la strategia de trecere la televiziunea digitala

CNA a decis sa acorde licente digitale doar pentru posturile TVR 1 si TVR 2, care au acoperire nationala, urmand ca ulterior sa acorde licente si altor posturi ale SRTV. CNA a precizat de asemenea ca sarcina desemnarii operatorilor de multiplex va reveni Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicati (ANCOM).

Intrebat de amendamentul facut la proiectul de act normativ cu strategia de trecere la televiziunea digitala, vicepresedintele CNA a spus ca autoritatea nu a primit, pana acum, nici un semn de la ministerul Comunicatiilor.

"Noi am facut un amendament si l-am trimis ministerului Comunicatiilor. Ministerul ar fi trebuit ori sa-l includa si sa vina cu nota de fundamentare la strategie s-o semnam ca sa mearga mai departe la avizare spre sedinta de guvern, ori eventual sa spuna ca nu sunt de acord cu amendamentul, ramanand ca guvernul sa aprecieze singur in sedinta. Dar, deocamdata, nu avem nici un fel de semnal", a mai precizat Ioan Onisei.

ARCA spune ca CNA si-a dat doar un acord de principiu si ca, potrivit legii, Radiocom ar trebui sa emita programele TVR

Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), un ONG care reuneste principalele societati de radio si televiziune din Romania sustine ca marti CNA si-a dat doar un acord de principiu fata de cererea SRTV.

"Astazi CNA a luat in discutie cererea SRTV pentru acordarea licentelor digitale pentru toate programele sale, mai putin TVR international. Consiliul a decis sa transmita catre SRTV si ANCOM acordul de principiu privind acordarea de licente audiovizuale digitale , dar numai pentru programele 1 si 2 ale SRTV, urmand ca, dupa ce va primi de la ANCOM asignarea de frecvente pentru primul multiplex digital, sa acorde licentele propriu-zise pentru aceste doua programe. Fata de solicitarea SRTV ca CNA sa desemneze in RADIOCOM operatorul care va realiza transmisia programelor digitale, CNA a considerat ca desemnarea nu revine in competenta sa, si a invocat procedura de lege care ar prevede ca radiodifuzorul opteaza pentru operatorul de radiocomunicatii", a precizat George Chirita, director executiv al asociatiei.

Nu in cele din urma, oficialul ARCA este de parere ca potrivit legii in vigoare Radiocom ar trebui sa fie operatorul de multiplex care sa difuzeze programele TVR.

"(...) in conformitate cu legea, procedura optiunii se aplica numai televiziunilor private si ca, pentru televiziunea publica, legea prevede o procedura separata, difuzarea programelor publice urmand a fi realizata de operatorul care va primi licenta in acest sens de la ANCOM. Cum este inca in vigoare si hotararea de guvern care stabileste ca principalul obiect de activitate al RADIOCOM este realizarea emisiei pentru programele publice de radio si de televiziune, rezulta din acest complex de reglementari ca RADIOCOM se califica pentru a fi operatorul care va face emisia pentru programele digitale ale TVR, in cadrul primului multiplex digital", a mai spus Chirita.

Potrivit acestuia, "in acest multiplex, care poate transmite 7 programe de televiziune digitala la nivel de acoperire nationala, va mai exista loc pentru inca 5 programe, dincolo de cele 2 ale TVR. Ca urmare, este foarte probabil ca televiziunile private, care pot face uz de dreptul de a alege operatorul care va face transmisia programelor lor, vor opta pentru RADIOCOM, in ipoteza ca tarifele ce se vor negocia vor fi avantajoase pentru ambele parti, putand astfel solicita la CNA o licenta audiovizuala digitala in cadrul multiplexului in care se va afla si TVR".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3432 vizualizari

 • -10 (16 voturi)    
  hm (Marţi, 18 august 2009, 13:29)

  CaddY [anonim]

  ar trebui desfiintate tvr-urile astea.. jalnice, audienta 0,
  • +11 (11 voturi)    
   Audienta (Marţi, 18 august 2009, 13:52)

   smc [utilizator] i-a raspuns lui CaddY

   TVR-urile nu sunt jalnice. Sunt singurele posturi cu stiri fara morti si raniti, singurele posturi romanesti care mai dau chestii de bun simt.

   Fara TVR si Discovery nu ar mai merita sa tii televizor.
   • +1 (3 voturi)    
    Ai dreptate (Marţi, 18 august 2009, 14:41)

    compadre [utilizator] i-a raspuns lui smc

    Dar sunt prea multe televizuni nationale....care "mananca" foarte multi bani!
   • +2 (2 voturi)    
    Totusi (Marţi, 18 august 2009, 16:42)

    soferul [utilizator] i-a raspuns lui smc

    ar putea sa renunte la TVR Info si TVR3.
  • +12 (12 voturi)    
   mintea ta e jalnica (Marţi, 18 august 2009, 13:53)

   je [anonim] i-a raspuns lui CaddY

   Cand te-ai uitat ultima oara la TVR? La TVR este singurul jurnal din tare care are si alte stiri decat tata Claia a fost violata de Ionel. Este singurul jurnal din Romania care are si stiri externe care nu sunt luate dupa Youtube.
  • +12 (12 voturi)    
   tvr (Marţi, 18 august 2009, 13:53)

   eu [anonim] i-a raspuns lui CaddY

   nu pot fi de acord cu tine. tvr are unele emisiuni culturale si de informatii bune. in ultimul timp chiar si filmele sunt bune. dar daca tu preferi emisiuni de tipul celor moderate de maruta, diaconescu, ionescu, filme cu seagal si mai ales stirile de la 5 asta-i alta poveste
 • +3 (3 voturi)    
  ma bucur (Marţi, 18 august 2009, 15:11)

  mihai [anonim]

  ca inca suntem destui care urmarim calitatea unui program. ma bucur ca au mutat jurnalul la ora 20 astfel incat pot si eu sa urmaresc stiriile.( subliniez cuvantul stiri, pentru ca la celelalte posturi notiunea asta este abstracta din pacate).
  am urmarit weekendul trecut teleenciclopedia, o ora grozava plina de frumos, niste voci deosebite. nu am putut sa nu imi aduc aminte de voce lui Florian Pitis, cat de placut ne introducea in atmosfera.
  • +2 (2 voturi)    
   profesionalism (Marţi, 18 august 2009, 15:27)

   TVR fan [anonim] i-a raspuns lui mihai

   In opinia mea TVR1 si 2 sunt singurele posturi TV din tara unde inca se mai face jurnalism profesionist - de cate ori ma uit la stiri, ma duce cu gandul la un BBC Romanesc. Emisiunile culturale si filmele sunt iarasi de buna calitate - e placut sa vezi si altceva decat filme holiwoodiene tembele, e singurul post unde poti descoperi productii europene de valoare.

   Din pacate nu vad rostul pe piata al TVR Info si TVR 3 - arata mai putin decat nimic.
   • +1 (5 voturi)    
    Profesionalism ? TVR - BBC (Marţi, 18 august 2009, 15:51)

    Cris [anonim] i-a raspuns lui TVR fan

    TVR: Iartama, Surprize-surprize ; BBC : Top gear; doctor who.
 • +2 (2 voturi)    
  programe TVR (Marţi, 18 august 2009, 17:45)

  Dr Rod London [anonim]

  Vazute din 'exterior' intr-adevar TVR1, TVR2, TVRCultural si chiar TVR3 cu jurnale regionale f necesare sunt singurele care mai au o urma de profesionalism, asta in comparatie intr-adevar cu programe (tot nationale) cum ar fi posturile BBC-ului. Exista atata mizerie sub-culturala, telenovele si showuri penibile pe majoritatea celorlate programe (comerciale) incat este o pierdere de vreme. Evident ca pe canalele specializate (preluate dupa echivalentele lor) cum ar fi Discovery, Da Vinci, Animal Planet mai vezi cate un documentar cat de cat interesant, dar pe ansamblu se constata o 'indobitocire gradata' o aliniere la un numitor comun f de jos, cu stiri si ractii de scandal, de tip tabloid. Pacat, romanii ar merita mult mai mult dupa 20 de ani de 'tranzitie'!
  Comparatia este facuta nu numai cu canalele britanice, dar si cu cele vest europene (franceze, italiene, spaniole, germane, etc) care se pot vizualiza prin satelit in marea parte a Europei. Cu stima, Dr Rod London, UK.
 • 0 (0 voturi)    
  Totusi cand o sa receptionam in orasele tarii tv (Marţi, 18 august 2009, 19:25)

  sabin chira [anonim]

  Totusi cand o sa receptionam in orasele tarii tvr in format digital dvb -t tinand cont ca guvernul si parlamentul amana la nesfarsit luarea unei decizii clare si stabilirea unei date fixe de incepere a emisiilor???


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by