UPC Romania introduce de la 1 octombrie un pachet de cinci canale TV in format High Definition, respectiv TVR HD, Pro TV HD, Eurosport HD, History HD si Fasion TV HD, in abonamentele de televiziune digitala cu DVR la preturi incepand de la 65 de lei pe luna (fara TVA). UPC lanseaza aceste servicii, mizand pe studii interne care arata ca romanii sunt pregatiti din punct de vedere tehnic, in conditiile in care rata de penetrare a televizoarelor de tip HD Ready si Full HD a ajuns in prezent la 10%. Operatorul promite sa introduca mai multe canale TV HD pana la sfarsitul acestui an si se asteapta ca peste 50% din abonatii la serviciul TV cu DVR sa aleaga televiziunea high-definition in perioada urmatoare.

Informatia pe scurt:

  • UPC introduce in Romania de la 1 octombrie 5 canale TV in format HD in cadrul unor abonamente la televiziunea digitala cu DVR la preturi care incep de la 65 lei (fara TVA) si promite adaugarea treptata de noi canale TV in format HD inca din acest an.
  • Operatorul se asteapta ca peste 50% din abonatii la televiziunea digitala cu DVR sa treaca la noile abonamente cu canale TV HD.
  • Eurosport Romania considera ca intrarea UPC pe o piata in care anterior doar iNES Group oferea servicii de televiziune HD da acces la un segment de consumatori cu mult mai mare.
  • Romtelecom este asteptat sa lanseze propriile servicii de televiziune HD pana la sfarsitul lui 2009, promitand 8-10 canale TV HD pe platforma Dolce in urmatoarele 12 luni

Noul serviciu va fi disponibil la nivel national in peste 30 de orase si localitati in care UPC a lansat pana in prezent servicii de televiziune digitala, impreuna cu media box-ul DVR cu HD, totul contra unui cost suplimentar de 15 lei pentru abonatii actuali de DVR si de 30 lei pentru posesorii de televiziune digitala, adaugat tipului de abonament detinut, Medium sau Large.

Cel mai mic pachet, Medium, va avea astfel 108 canale TV si va costa 65 lei pe luna, in timp ce al doilea pachet va avea 114 canale TV si va costa 90 de lei pe luna.

Numarul televizoarelor HD vandute in Romania, asteptat sa depaseasca 700.000 de unitati in 2009

"Ne asteptam sa inregistram o crestere a numarului de clienti care solicita acest serviciu, mai ales ca studiile noastre de piata arata ca in momentul de fata romanii sunt pregatiti din punct de vedere tehnic pentru a se bucura de noul serviciu HD - rata de penetrare a televizoarelor de tip HD Ready si Full HD fiind de 10%, cu 3% mai mult comparativ cu anul trecut", a declarat Iulia Florea, director costomer relation and retail sales UPC Romania.

Televiziunea HD aduce o claritate a imaginii de cinci ori mai mare comparativ cu cea standard, iar sunetul optinut este Dolby Sorround 5.1, net superior celui specific televiziunii standard. In functie de tipul de plasma sau LCD detinut rezolutia poate fi de 1366X768 pixeli, ajungand pana la 1920X1080 pixeli.

"Conform studiilor pe care le avem la dispozitie, numarul de plasme HD Ready in Romania va ajunge la sfarsitul anului 2009 la peste 640.000 in timp ce plasmele Full HD cu o rezolutie superioara vor ajunge la 78.000", a adaugat Iulia Florea.

Mai multe programe TV in format HD pana la sfarsitul anului si altele din 2010

Prezenta a doar 5 canale TV HD in oferta UPC este o surpriza in conditiile in care anterior, oficialii operatorului declarasera ca vor lansa un pachet de 8 canale TV in format HD respectiv TVR, PRO TV, HBO, Eurosport, History Channel, National Geographic, Fashion TV si BBC.

"Este un inceput, ca orice inceput va avea o continuare. Din punctul nostru de vedere este o revolutie a intregului sistem de HD pe piata romaneasca, evolutie care are startul acum dar care permanent se va imbogati", a declarat Iulia Florea.

Ariana Badin, directorul de comunicare al UPC Romania a promis de asemenea ca numarul canalelor TV HD din oferta operatorului de cablu va creste treptat chiar din acest an.

"Pana la sfarsitul anului vom avea deja introduse mai multe programe canale pe HD si altele la inceputul anului viitor, deci periodic vom adauga canale TV in format HD", a explicat Badin.

Florea: Peste 50% din abonatii la servicul de televiziune digitala cu DVR vor alege noile abonamente HD

Fara a furniza exact numarul clientilor la televiziunea digitala cu Digital Video Recorder (DVR), serviciu necesar pentru receptionarea noilor canale TV in format High Definition, reprezentantii UPC se asteapta ca majoritatea acestora sa aleaga noile facilitati.

"Numarul exact de clienti de DVR nu as putea sa vi-l spun, acesta fiind in crestere in fiecare zi. Va pot spune insa ca ne asteptam ca marea majoritate, respectiv peste 50%, sa treaca la HD avand in vedere ca le este deja setata tehnologia", a mai spus Iulia Florea.

La 30 iunie 2009, UPC avea in Romania un numar total de abonati de circa 1,25 milioane utilizatori, din care circa 180.000 erau abonati ai serviciilor de televiziune digitala. In trimestrul doi din acest an, finalizat in iunie, numarul total al abonatilor UPC in Romania scazuse cu 15.300 abonati fata de acelsi trimestru din 2008, in conditiile in care in aceasta perioada numarul abonatilor la serviciile de televiziune analogica a scazut cu 48.100 utilizatori, iar numarul celor care au trecut la televiziunea digitala crescuse cu 32.300 utilizatori.

Eurosport Romania: Raportat la iNES, UPC deschide o cale catre un segment al pietei cantitativ foarte mare

UPC Romania nu este singurul operator de telecomunicatii care se lauda ca ofera servicii de televiziune de inalta definitie in Romania. iNES Group a lansat in noiembrie 2008 primele canale TV in format HD din Romania, parte a unui pachet premium care cuprinde servicii de internet, televiziune si telefonie. Abonamentul este disponibil pentru persoane fizice la un tarif lunar de 100 euro (fara TVA) si 250 euro (fara TVA) pentru persoane juridice, la care se adauga o taxa de instalare de 150 euro.

Eurosport Romania, primul canal de sport care ruleaza in format HD pe piata locala, este difuzat acum in format HD de catre iNES, dar tinand cont de costul ridicat al abonamentului prin acest operator dar si de baza mica de clienti, UPC deschide in mod clar drumul catre un segment mult mai larg al pietei.

"Tehnologia HD e una high-end si am inceput semnand contractul cu iNES pentru ca si ei s-au pozitionat pe piata tocmai catre acest segment de consumatori. Faptul ca acum UPC vine cu aceasta oferta, practic deschide o cale catre un alt segment al pietei, care cantitativ este foarte mare", Arnold Cobilanschi, director editorial la Eurosport Romania.

"De la inceputul acestui an, Eurosport HD poate fi receptionat prin intermediul iNES in Romania, pentrut ca sunt singurii care transmit in acest format. Acum cu ajutorul UPC probabil ca numarul celor care vor vrea Eurosport HD va creste. Sunt in jur de 500 de abonati iNES care receptioneaza Eurosport HD, din cifrele pe care ne le-au furnizat", a mai precizat si Ivone Ghita, director de relatii publice si Comunicare la Eurosport Romania.

Romtelecom a promis 8-10 canale TV in format HD in urmatoarele 12 luni

Un concurent mai puternic pentru UPC este insa Romtelecom, operator care a promis inca din luna iunie a acestui an introducerea serviciilor HD pe platforma Dolce pana la finele anului in curs.

Mai mult, la sfarsitul lunii august a acestui an, Yorgos Ioannidis, directorul general al Romtelecom a declarat pentru HotNews.ro ca operatorul va introduce servicii de televiziune prin Internet (IPTV) pana la sfarsitul acestui an si 8-10 canale de televiziune in format High-Definition in urmatoarele 12 luni.

Romtelecom este astfel asteptat sa intre in batalia High Definition pana la sfarsitul lui 2009.