Portalul eRomania, lansat demonstrativ in vara acestui an, ce promite 20 de servicii publice electronice pana la sfarsitul lui 2009, a fost creat de "cinci-sase copii" din cadrul ICI, institut subordonat ministerului comunicatiilor, iar "continutul a fost luat de pe diverse site-uri, de unde au gasit", spune Dora Coardos, sef departament e-learning in ICI. Desi doua licitatii pentru acest portal au tot fost blocate, ministerul inca sustine ca-si va atinge tinta. Oficialii Microsoft si ESRI spun ca tehnic se poate, problemele fiind interoperabilitatea si vointa.

Informatia pe scurt:

  • Portalul e-Romania, in stadiul de concept asa cum a fost lansat in vara acestui an, a fost creat de "cinci-sase tineri" din cadrul ICI, institut de cercetare subordonat ministerului. ICI nu a luat nici un ban, lucrarea fiind facuta la rugamintea MCSI. Oficialii ministerului inca mai cred ca cele 20 de e-servicii promise in portal vor fi operationale la finele lui 2009.
  • Pentru e-Romania s-au lansat pana acum doua licitatii, ambele de cate 10 milioane euro, care tot sunt blocate si reluate. In desfasurare mai este acum doar licitatia de administrare a portalului, deschiderea ofertelor urmand a fi facuta pe 1 octombrie
  • Oficiali ai Microsoft si ESRI spun ca tehnic serviciile publice online pot fi oferite, doar ca e nevoie de interoperabilitate si vointa.

"ICI nu participa la aceasta licitatie in sensul de a face portalul de la A la Z. Am participat pentru definirea portalului demonstrativ. Continutul va apartine acelor institutii care-l vor furniza. Ce s-a facut, continutul, a fost luat de copii (n.r angajati mai tineri din cadrul ICI) de unde au gasit, de pe diverse site-uri. Vreo sase copii au lucrat la asta", a declarat miercuri pentru HotNews.ro Dora Coardos, sef departament e-Learning, e-Cultura in cadrul ICI, la evenimentul eGovernment - perspective si necesitati, organizat de IDG Romania.

"ICI a facut acest portal cadru fara nici un ban. Noi tinem acum pe un server de al nostru acest portal demonstrativ. In acest moment, vin anumite informatii, de exemplu de la minister catre noi, il corecteaza anumite persoane de la noi, se trimite la minister sa se mai uite din nou cineva si apoi se pune pe site. Cinci sase copii se ocupa de asta, suntem putini", a mai explicat Dora Coardos.

Doua licitatii de zeci de milioane euro pentru crearea e-Romania se tot lanseaza si blocheaza

Lansat ca si concept in iunie 2009, portalul e-Romania este structurat pe doua segmente: unul informational (date generale despre istorie, geografie, religie etc) si altul operational (servicii online, in timp real, pentru cetateni si companii, plata impozitelor si taxelor, obtinerea documentelor de stare civila, a cazierului judiciar si a unor autorizatii). Autoritatile au promis ca 20 de servicii electronice de baza recomandate de UE vor fi operationale pana la sfarsitul lui 2009.

Proiectul, dupa cum spun oficialii MCSI, se va desfasura pe mai multi ani, circa 10, urmand a fi dezvoltat permanent. Oficialii MCSI se lauda ca au facut un pas important prin demararea procedurii de licitatie care vizeaza administrarea portalului.

Intr-adevar, din iunie si pana in prezent, Ministerul a lansat pe SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice) doua licitatii de cate 10 milioane euro. Ambele insa se tot blocheaza. Prima, numita eRomania1 viza administrarea portalului si a fost lansata in iunie, fiind imediat blocata. Motivul: "Documentatia de atribuire necesita modificari majore de continut fara de care procedura de atribuire ar fi afectata".

La mijlocul lui august, aceeasi licitatie a fost reluata, desi si de aceasta data a fost nevoie de modificari ulterioare la caietul de sarcini.

Sambata trecuta, s-a lansat o alta licitatie, eRomania2, in valoare estimata de 10 milioane euro, care viza dezvoltarea unui portal cu informatii despre toate localitatile din Romania. A doua zi, duminica, a fost anulata pe acelasi motiv, iar momentan asa a si ramas.

Andrei Savulescu, director MCSI: Cele 20 de servicii online vor fi operationale dar la niveluri de automatizare diferite pana la sfarsitul lui 2009

Andrei Savulescu, director al directiei pentru Politici si Programe in domeniul Societatii Informationale in cadrul MCSI a reconfirmat miercuri asumarea operabilitatii a 20 de servicii online pana la sfarsitul lui 2009, notand insa ca gradul de automatizare nu va fi la cel mai inalt nivel.

"Fiecare licitatie implica servicii diferite, care vor intra in e-Romania. Pe de alta parte exista treaba administratiei sa introduca datele necesare. O mare parte dintre servicii exista deja numai ca sunt oferite la diferite grade de automatizare. Problemea este ca acestea sa fie aduse la nivelul de automatizare cat mai inalt. Din punct de vedere tehnic nu e nici o opreliste, e vorba de vointa politica. Ne-am asumat treaba asta si incercam sa le ducem cat mai departe, dar nu pot sa zic ca toate cele 20 servicii vor fi la cel mai inalt grad de automatizare la sfarsitul lui 2009", a spus Savulescu.

Microsoft si ESRI: Tehnic se poate. Probleme - Interoperabilitatea si vointa politica

Intrebat daca este fezabil ca cele 20 de servicii online sa fie operationale pana la finele acestui an, Zoli Herczeg, national technology officer in cadrul Microsoft Romania, a declarat ca da. Problemele - vointa politica si interoperabilitatea intre agentii si ministere.

"Exista un SDK prin care orice furnizor de solutii poate sa se insurubeze in portalul e-guvernare, bineinteles daca are acceptul agentiilor si ministerelor respective, deci din punct de vedere tehnic nu e nici o problema. In rest ne bazam pe deschiderea ministerelor. (...) Partea de interoperabilitate este mai nuantata si are nevoie de vointa. Si daca revenim la guverne, interoperabilitatea aia interna din spate intre agentii si ministere e grea. Degeaba avem sistem electronic national, portalul e-guvernare, daca nu e vointa in agentii si ministere ca sa colaboreze si sa dispuna datele pentru a refolosi sistemele, sa nu stocheze fiecare separat datele cetateanului", a spus Herczeg.

In aceeasi nota comenteaza si Bogdan Cheveresan, director dezvoltare proiecte, in cadrul ESRI Romania, unul dintre liderii pietei locale in domeniul Sistemelor Informatice Geografice (GIS), tehnologie utilizata pentru a crea, stoca si prelucra informatii geospatiale.

Compania se lauda cu mai multe aplicatii pentru institutii si administratii publice din Romania, precum un geoportal pentru ministerul Mediului, in fapt un instrument de cautare a informatiilor geografice, dar si de descoperire a altor date din spatele acestora. Alegand din aplicatie orasul Galati, spre exemplu, se poate ajunge la o harta a zgomotului in acest oras, cu informatii furnizate de Primaria orasului Galati. Geoportalul ar putea fi populat si cu alte date de la alte institutii in afara de informatiile ESRI si ale ministerului mediului, daca ar exista interoperabilitate.

"Asteptam ca acest proiect sa devina interoperabil si cu alte institutii pentru ca nu e nevoie ca cei de la Cadastru, sa zicem, sa-si incarce datele pe server, ci doar sa intre sa-si editeze metadatele (informatiile despre datele disponibile), portalul ducandu-l mai departe catre serverul respectiv", a explicat Cheveresan.

In final, revenind la singura procedura de licitatie ramasa in picioare, pe SEAP, cea de admisnitrare a portalului, amintim ca maine, 1 octombrie, urmeaza sa se deschida ofertele depuse in aceasta procedura.