Vodafone, Telefonica, O2, T-Mobile si Orange sunt aproape de a pierde lupta de contestare in instanta a limitelor impuse in 2007 de Comisia Europeana la tarifele apelurilor de telefonie mobila in roaming, dupa ce avocatul general al Curtii Europene de Justitie, Poiares Maduro, a decis ca regulamentul este valid, a anuntat joi autoritatea de la Luxemburg. Una din sarcinile unui avocat general este propunerea, in deplina independenta, a unei solutii juridice in cauza atribuita, dar concluzia sa nu este obligatorie pentru CEJ, hotararea finala urmand a fi luata ulterior.

Regulamentul privind roaming-ul in cadrul UE a intrat in vigoare pe 1 iulie 2007, introducand plafoane tarifare (intitulate „euro-tarife”) pentru apelurile initiate sau primite in timpul calatoriilor in interiorul spatiului comunitar.

Patru dintre principalii operatori europeni de telefonie mobila, Vodafone, Telefónica O2, T-Mobile si Orange au contestat validitatea Regulamentului privind roaming-ul la High Court of England and Wales. Aceasta instanta a solicitat Curtii de Justitie sa stabileasca daca Comunitatea avea competenta sa adopte regulamentul in temeiul Tratatului Comunitar, si daca, stabilind pretul maxim, legiuitorul comunitar incalcase principiile subsidiaritatii si/sau proportionalitatii din interiorul spatiului UE.

Avocatul general a concluzionat ca in toate cele trei puncte, indicate de operatorii de telefonie mobila, masura a fost binevenita si legala. Concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justitie. Misiunea avocatilor generali este de a propune Curtii, in deplina independenta, o solutie juridica in cauza care le este atribuita. Judecatorii Curtii urmeaza sa delibereze in aceasta cauza. Hotararea va fi pronuntata la o data ulterioara.

Mai multe detalii, in comunicatul atasat.