Vineri s-a incheiat primul contract eRomania1, portal care va fi lansat pe 25 decembrie si va permite primele 10 servicii publice electronice, declara luni pentru Money Channel, Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor. Pana la sfarsitul acestui an, in portalul eRomania cred ca vor fi functionale minim 17 servicii, a declarat ministrul, luni, pentru HotNews.ro. In schimb, Marius Fecioru, secretar de stat in MCSI a spus ca cele 17 servicii electronice de baza recomandate de UE ar putea fi doar in versiuni beta in 2009. "De aceea sunt eu ministru si el secretar de stat", explica Sandu diferenta de opinii.

Gabriel Sandu pentru Money Channel, luni la Global Forum: Portalul eRomania se lanseaza pe 25 decembrie si va avea 10 servicii publice

Gabriel Sandu: Vineri am semnat primul contract eRomania1, un proiect pe care atunci cand l-am lansat in ianuarie toata lumea zambea. Ce este eRomania? Va fi un portal unde vom avea 600 de servicii operationale.

Rep: Cateva exemple de astfel de servicii..

Gabriel Sandu: Unde asa cum va doriti veti plati toate amenzile indiferent unde le luati in orice punct, unde tot ce inseamna taxe impozite vor fi pe internet, vom sti cate scoli sunt, cate spitale sunt fiecare cu specializarea lor, vom sti cate teatre avem, ce sunt si ce spectacole.

Rep: De cand devine operational acest serviciu?

Gabriel Sandu: Asa cum am promis la 25 decembrie vom avea primele 10 servicii.

Rep: Care ar fi acestea?

Gabriel Sandu: Avem partea cu forta de munca, avem partea cu taxele si impozitele, avem cele zece mii de autoritati publice locale pe internet (...)".

Marius Fecioru, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor: Cele 17 servicii electronice, poate doar varianta beta in 2009

Marius Fecioru: "De integrat (n.r cele 17 servicii publice de baza in format electronic) pana la sfarsitul anului 2009 este putin probabil pentru ca este un volum enorm de munca si dupa cum am vazut licitatia s-a derulat destul de greoi (...) insa sunt convins ca se vor face pasi importanti pana la sfarsitul anului si spre sfarsitul anului viitor sa beneficiem de un real suport de continut.

Rep: Deci nu mai credeti ca pana la sfarsitul lui 2009 vor fi gata..

Marius Fecioru: Nu cred ca le vom finaliza, pentru ca, ganditi-va, suntem la jumatatea lui octombrie, mai sunt doua luni, este putin probabil sa finalizam. Poate vor fi niste versiuni beta care vor fi folosite. Pe de alta parte orice asemenea aplicatie necesita un timp de aplicare, dar si un timp de testare substantial. Deci cred ca spre sfarsitul anului vom avea versiuni de test pentru a vedea ce mai trebuie adaugat, iar spre sfarsitul anului viitor sa avem versiunile active pentru public. Daca se va dovedi necesar sa suplimentam cu alte componente, nu este nici un fel de problema.

Gabriel Sandu pentru HotNews.ro, luni, la Global Forum: Minim 17 servicii vor fi functionale in eRomania pana la sfarsitul lui 2009

Rep: Pana la sfarsitul lui 2009, in acest portal vor fi functionale 17 servicii publice electronice?

Gabriel Sandu: Nu, eu cred ca vor fi functionale mai multe. Minim 17 vor fi functionale. (...) Ne trebuiesc cele 150 de servicii functionale.

Rep: Si cand vor fi acestea functionale?

Gabriel Sandu: La maxim 30 decembrie 2010 toate vor functiona. Undeva la 30 iunie vom avea cel putin 50 de servicii.

Rep: Cu cateva clipe in urma am vorbit cu un secretar de stat din ministerul comunicatiilor care a spus ca nicidecum nu vor fi functionale cele 17 servicii.

Gabriel Sandu: Pentru asta eu sunt ministru si el este secretar de stat.

Declaratiile celor doi oficiali au avut loc luni, in cadrul primei zile a Global Forum, cel mai important eveniment IT&C din Romania in acest an. Este vorba de 20 de servicii publice de baza in format electronic recomandate de UE, (12 servicii pentru cetateni si opt pentru mediul de afaceri). In Romania, acestea au fost comasate la 17 servicii, iar MCSI a promis ca portalul eRomania va cuprinde aceste servicii pana la finele lui 2009.

Gabriel Sandu a mai precizat pentru HotNews.ro ca licitatia pentru portalul eRomania1 a fost castigata de un consortiu de sapte firme. Pana la publicarea acestui material nu am reusit sa obtinem numele acestora.