Comisia Europeana a deschis joi inca o procedura de incalcare a dreptului comunitar impotriva Romaniei (infringement) pentru nerespectarea normelor comunitare care impun separarea dintre autoritatile de reglementare in sectorul telecomunicatiilor si furnizorii de servicii, se arata intr-un comunicat al Executivului European. Bruxelles-ul avertizeaza ca ministerul Comunicatiilor are sarcini de reglementare in Romania, in conditiile in care este actionar la Romtelecom si Radiocom.

"Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale din Romania exercita unele atributii care, conform normelor UE din sectorul telecomunicatiilor, reprezinta competente specifice de reglementare. Acestea includ alocarea si atribuirea benzilor de frecventa radio si, mai ales, adoptarea tabelului national de alocare a benzilor de frecventa, precum si elaborarea proiectelor actelor normative adoptate de Guvern privind gestionarea spectrului de frecvente radio.

In acelasi timp, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale din Romania indeplineste atributiile pe care statul roman le are in calitate de actionar la doua societati care furnizeaza retele si/sau servicii de telecomunicatii (Romtelecom si S.N.R. – „Radiocom”) si desfasoara activitati de control in cadrul acestora", se arata in avertismentul Comisiei Europene.

Acesta este un al doilea astfel de avertisment, prima procedura privind incalcarea dreptului comunitar, aflata inca in curs, fiind initiata in ianuarie 2009, din cauza demiterii inainte de termen a presedintelui autoritatii de reglementare.

Update: MCSI: Comisia Europeana ar vrea, in fapt, sa impuna privatizarea Romtelecom si Radiocom

In replica, ministerul Comunicatiilor a reactionat dur fata de actiunea Comisiei Europene, acuzand ca oficialii europeni nu inteleg situatia din Romania si ar dori, in fapt, privatizarea Romtelecom si Radiocom.

"In opinia MCSI, Comisia Europeana interpreteaza gresit situatia prezenta la nivelul Romaniei, iar solicitarea din partea membrilor CE, reprezinta in fapt impunerea privatizarii participatiunilor statului roman la companiile Radiocom si Romtelecom, o privatizare ce nu poate avea loc in actualele conditii de piata", se arata in comunicatul MCSI.

Potrivit oficialilor romani, problemele ridicate de Comisia Europeana "tin foarte mult de o necunoastere a cadrului institutional intern". Conform Comisiei Europene, MCSI ar trebui sa renunte la dreptul de a adopta planul national de frecvente (TNABF), iar ministerul sustine ca acest lucru nu este normal.

"Consideram ca elaborarea si adoptarea TNABF reprezinta un element de politica si strategie si din acest motiv aceasta activitate a ramas un atribut al ministerului de specialitate. Aceasta masura a fost adoptata in considerarea faptului ca spectrul radio este o resursa limitata a statului, iar Guvernul trebuie sa aiba posibilitatea de a actiona prin elaborarea elementelor de politica si strategie in sensul indeplinirii obligatiilor asumate in raporturile de cooperare in ceea ce priveste siguranta nationala cu statele membre UE, NATO si diverse alte entitati de ordin extern", mai arata ministerul.

In incheierea comunicatului, Ministerul Comunicatiilor a mai precizat ca "isi rezerva dreptul de a analiza scrisoarea transmisa de serviciile Comisiei Europene si va purta discutii cu expertii europeni in vederea solutionarii acestei situatii".