Apple a devenit cel mai profitabil producator de telefoane mobile din lume in trimestrul trei din acest an, cu un profit operational in urma vanzarilor iPhone de 1,6 miliarde dolari, depasind pentru prima data Nokia, care a raportat un profit operational aferent diviziei de telefoane mobile de 1,1 miliarde dolari, potrivit estimarilor firmei de cercetare Strategy Analytics, informeaza Bloomberg.

In trimestrul trei din acest an, Nokia a pierdut 6% din cota de piata pe segmentul telefoanelor de tip smartphone, in conditiile in care a afisat prima sa pierdere trimestriala. Cota de piata Nokia pe segmentul smartphone a scazut de la 41% la 35% in trimestrul trei din acest an, cand Nokia a afisat o pierdere trimestriala de 539 milioane euro (834 milioane dolari).

In trimestrul mentionat, Apple a inregistrat o crestere a veniturilor cu 25%, comparativ cu o scadere cu 20% a veniturilor in cadrul Nokia. Telefonul iPhone al Apple este vandut in prezent in 80 de tari, iar luna trecuta a inceput sa fie comercializat si in China, cea mai mare piata in functie de veniturile generate pentru Nokia.

Luna trecuta, Nokia a atacat in instanta Apple, acuzand compania americana ca a incalcat 10 brevete tehnologice prin lansarea iPhone si cerand redevente pentru peste 33,7 milioane astfel de terminale vandute de la lansarea din 2007.