In 2010, unele companii de telefonie care activeaza in Romania ar putea sa externalizeze o serie de activitati, precum call-center-ele sau intretinerea echipamentelor, pentru a-si reduce cheltuielile, e de parere Dragos-Chivu, seful pentru Romania al producatorului de echipamente de telecomunicatii, Nokia-Siemens Networks. Compania are 45 de angajati in tara dar ar putea sa creasca numarul cu cateva sute daca va putea profita de pe urma tendintei de externalizare.

Dragos Chivu e de parere ca din 2010, unele companii de telefonie vor externaliza o serie de activitati, precum mentenanta echipamentelor sau segmentul call-center, deoarace vor dori sa economiseasca bani. Daca tendinta se va manifesta pe piata, o serie de angajati de la companiile de telefonie ar putea fi transferati catre companii precum Nokia-Siemens Networks sau alti concurenti din sector, e de parere Chivu. Principalii concurenti ai Nokia-Siemens sunt Ericsson, Huawei si Alcatel - Lucent.

Seful Nokia-Siemens pentru Romania crede ca marii jucatori din telefonie vor lua astfel de masuri deoarace le-au mai scazut profiturile, planurile de investitii au fost micsorate si vor dori sa se concentreze pe castigarea de noi clienti sau macar pastrarea actualului portofoliu de clienti, lasand operatiunile secundare pe mana unor companii care le pot gestiona cu cheltuieli mai mici.

Compania estimeaza ca piata telefoniei mobile a ajuns la saturatie, in prezent existand circa 29 de milioane de SIM-uri active, in timp ce prognozele pentru 2013 indica o crestere moderata, pana la 32 de milioane.

Nokia-Siemens Networks are 45 de angajati in Romania, insa numarul ar putea creste, cu "undeva intre 20 si 500 de oameni", in functie de proiectele de outsourcing pe care compania le-ar putea castiga. Dragos Chivu spune ca desi compania nu e foarte cunoscuta in randul utilizatorilor de telefonie mobila, rolul ei este important deoarace "de fiecare data cand trimiteti un MMS, el trece prin echipamente Nokia-Siemens Networks".

Holdingul format acum doi ani are pe plan mondial 64.000 de angajati, iar recent a anuntat ca va renunta la peste 5.000 de oameni pe plan mondial pentru a mai reduce cheltuielile.