Doua sate din Romania, reprezentand 140 locuitori in 45 de gospodarii, nu beneficiaza in prezent de nici un fel de acoperire cu servicii de telefonie (atat fixa cat si mobila), aproape 100% din totalul populatiei si al gospodariilor din tara fiind insa acoperite cu servicii de telefonie mobila, releva un studiu al autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). Datele autoritatii arata ca 3,35% din totalul populatiei tarii, care locuieste in 2.710 localitati rurale, nu are acces la telefonia fixa.

„Studiul releva faptul ca se inregistreaza inca discrepante mari intre mediul rural si cel urban in ceea ce priveste penetrarea retelelor de comunicatii. De exemplu, aproximativ 80% din numarul total de abonati la serviciile de telefonie fixa este reprezentat de abonatii din mediul urban”, a spus Bogdan Dospinescu, sef serviciu reglementari tarifare si serviciu universal in ANCOM.

Din 2.682 localitati fara telefonie la puncte fixe, 2.681 sunt acoperite cu servicii de telefonie mobila

Datele autoritatii arata ca la 30 iulie 2009, 2.710 localitati rurale din Romania (738.385 locuitori, respectiv 288.346 gospodarii) nu dispuneau de nici o conexiune la un punct fix de telefonie. In 2.682 dintre aceste localitati nu existau nici linii de acces disponibile.

Pe de alta parte, datele arata ca furnizorii de telefonie mobila constituie o alternativa la furnizarea obligatiilor de serviciu universal (un set minim de servicii de comunicatii electronice disponibile, la cerere, pentru toti utilizatorii finali la un pret acceptabil si la o calitate determinata, independent de situarea lor geografica intr-un stat membru al Uniunii Europene).

Astfel, 3 din cei 6 operatori de telefonie mobila dispun de o acoperire de peste 96% din punctul de vedere al numarului de localitati pe care le pot deservi, totalul acoperit fiind de aproape 100% din numarul total al localitatilor din Romania. Doar 2 localitati din mediul rural din Romania nu au nici un fel de acoperire cu telefonie mobila. Din cele 2.682 localitati din rural fara linii de acces la telefonia la puncte fixe, 2.681 sunt acoperite cu servicii de telefonie mobila.

Pe de alta parte, sustine ANCOM, luand in considerare prevederile noului cadru de reglementare european, care permite introducerea internetului in banda larga in sfera serviciului universal, acoperirea cu tehnologia GSM nu mai este suficienta, fiind necesara extinderea retelelor broadband pentru indeplinirea conditiilor de furnizare a accesului la o retea de telefonie, la un punct fix.

Datele autoritatii arata ca circa 4.600 de localitati (aproximativ 33,5% din total) nu sunt acoperite cu tehnologii 3G, UMTS, CDMA2000 sau EV-DO.

Doua treimi din telefoanele publice cu plata sunt amplasate in orase

Discrepantele dintre mediul rural si urban se observa si la nivelul accesului la telefoanele publice cu plata, un alt serviciu inclus in sfera serviciului universal. Conform studiului, doua treimi din telefoanele publice cu plata din Romania sunt amplasate in orase.

Datele autoritatii arata ca numarul telefoanelor publice cu plata si traficul realizat prin intermediul acestora au cunoscut o scadere constanta in ultimii ani pe fondul diversificarii posibilitatilor de comunicare, iar cresterea telefoniei mobile a avut repercursiuni asupra acestui serviciu.

Mai putin de un sfert din populatia din rural este acoperita de cel putin doua retele de internet broadband fix

Cat priveste accesul la internet in banda larga prin tehnologii la puncte fixe, la sfarsitul anului trecut penetrarea acestor servicii la suta de locuitori era de 11,7% in Romania, in mediul urban fiind de 18,6%, iar in mediul rural de doar 3,1%.

"Exista un decalaj digital important din moment ce 45% din populatia Romaniei traieste in mediul rural", sustine Bogdan Dospinescu.

La sfarsitul anului trecut, internetul broadband fix oferea acoperire pentru 58,8% din populatia din mediul rural din Romania si mai putin de un sfert din populatia din mediul rural beneficia de acoperire oferita de cel putin doua retele de internet broadband fix.

ANCOM vrea sa desemneze unul sau mai multi furnizori care sa asigure disponibilitatea serviciilor de telefonie si internet pentru toti romanii

Catalin Marinescu, presedintele autoritatii, a mentionat ca „pornind de la concluziile studiului, ANCOM va demara pe parcursul anului viitor o serie de consultari publice cu privire la metodele cele mai potrivite pentru a implementa Serviciul Universal si a asigura servicii de telefonie si acces la internet tuturor cetatenilor tarii”.

Pentru ca noua directiva europeana pentru serviciul universal, care a fost adoptata si va intra in vigoare in curand, acorda flexibilitate statelor membre in ceea ce priveste definirea accesului functional la internet, ANCOM va trebui, pe baza acestor consultari, sa stabileasca largimea de banda care permite accesul functional la internet, in conformitate cu necesitatile nationale si specificul continutului disponibil in prezent pe internet.

Dupa ce se vor clarifica aspectele tehnice si se vor modifica deciziile ANCOM referitoare la serviciul universal, Autoritatea va trece la desemnarea unuia sau mai multor furnizori de serviciu universal care sa furnizeze o conexiune capabila sa suporte furnizarea de servicii de telefonie (incl. apeluri de urgenta) si de servicii broadband (de ex. pana la 1Mbps), luand in considerare principiile eficientei, non-discriminarii, neutralitatii tehnologice si minimei distorsiuni a pietei.