Sysware, Totalsoft, Provision, Star Storage, Softwin si Teamnet, firmele consortiului care s-a angajat sa creeze portalul eRomania
"Contractul este semnat, mai sunt doar niste nuante de lamurit. De ce? Fiindca finantarea acestui proiect este facuta pe credite de angajament, deci nu sunt bani care sa fie in momentul de fata in buget. Proiectul va incepe sa fie platit la anul, la 7,8,9 luni dupa ce incep sa implementeze. Acordul cadru s-a semnat deja, iar contractul subsecvent (care consfinteste faptul ca incep lucrarile) speram sa fie semnat pana la sfarsitul acestui an. Cand vom sti care este bugetul pe 2010 vom putea stabili conditiile exacte", a mai precizat Andrei Savulescu, director general al Directiei Generale pentru Societatea Informationala in cadrul ministerului Comunicatiilor (MCSI).
O noua licitatie de circa 10 milioane euro in cadrul proiectului eRomania
Consortul format din firmele Sysware, Totalsoft, Provision, Star Storage, Softwin si Teamnet a depus singura oferta in cadrul primei licitatii (proiectul eRomania1) lansate pentru realizarea portalului eRomania, proiect prevazut a se realiza pe mai multe niveluri. In luna octombrie, ministerul a demarat un alt pas in cadrul acestui proiect, lansand proiectul eRomania2, o licitatie in valoare de circa 10 milioane euro pentru crearea unui portal cu informatii despre toate localitatile din Romania.
Sambata trecuta, ministerul Comunicatiilor a lansat o noua licitatie pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), in valoare estimata de 42,01 milioane lei (fara TVA). Proiectul presupune crearea unei platforme IT care sa asigure schimbul si transformarea de date intre aplicatiile si portalurile din cadrul proiectului “e-Romania 1” si “e-Romania 2” precum si aplicatiile si sistemele existente la nivelul administratiei publice centrale si a organizatiilor externe.
Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 27 ianuarie 2010, iar termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 28 ianuarie 2010, tot in aceasta zi urmand sa se deschida si ofertele.
Citeste mai multe despre datelor softwin achizitii publice seap star storage teamnet sysware softwin provision eromania totalsoft star
Tind sa cred ca mare parte din cei 10 milioane de euro vor insemna licente Micro$oft.
Cat despre costul cu licentele Microsoft este ca si cum ai spune: iti fac tractorul asta da trebuie sa-mi platesti pentru strunguri si mai stiu eu ce alte utilaje ca sa ti-l fac.
Nu cred ca-i asa. Fiecare dintre firmele respective au licenta pe programele care le folosesc...
http://www.osor.eu/news/fr-gendarmerie-saves-millions-with-open-desktop-and-web-applications
- costul licentelor de dezvoltare: chiar daca sunt cumparate deja, costul va aparea in pret; dezvoltatorii Microsoft sunt in genere mai scumpi si datorita acestui cost
- costul licentelor serverelor: un produs dezvoltat Microsoft nu poate fi gazduit decat pe un server Microsoft.
TotalSoft, SoftWin, TeamNet sunt niste mamuti si se vor comporta ca niste mamuti asa ca nu stiu cum vom vedea portalul asta pana la sfarsitul anului. Sau il vom vedea, in varianta pilot: produs promitator, ca echipa de handbal feminin.
c-asa lucreaza astia
Daca nu stii, contractul din 2004 cu informatizare Petrom a fost castigat de...gresit! Nu de Siveco! Ci de Sysware...Ei erau prestatorii! Si ce a fost de fapt?
Pai 48 mil USD facuti bara-bara de Siveco si de Sysware...Syswarecu partea de hard si de comunicatie, Siveco cu partea de soft.
Siveco a inceput sa nu mai mearga "in fata" datorita reputatiei proaste.
Asa, la portaluri si alte soafte "custom made" numeni nu poate spune exact pretul si daca ei zic ca "costa" 10 milioane de euro greu sa dovedesti contrariul....
"Baietii destepti" stiu sa faca bani din orice, iar treaba cu softul e mina de aur pentru ei. Probabil majoritatea banilor se vor duce in buzunarele cui trebuie....
Acum s-au mai adunat cu totii la o ciosvarta din banii publici in timp ce doctorii si profesorii nu isi primesc banii...
Alti bani spalati... cu softuri de milioane de euro care nu valoreaza nici a 10-a parte din valoarea lor...
Sa le fie rusine. Oricum nu s epot numi firme, cu atat mai putin de soft. Daca li s-ar taia cordonul ombilical de la "subventii". adica licitatii cu statul pe sub mana, ar sucomba rapid, n-o sa vedeti un produs comercial de la maimutoii aia...
Poate fiindca e www.belgium.be...
O iau ca typo. Sper sa fie asa :P
Revenind la subiect vad numai firme de kko, dar care se dau balene in lighean. A ba nu, lipseste UTI, si cum zicea cineva, siveco. Dar parca vad in spate, acolo, niste hashpe, niste aibiem. Stau bine pititi sa nu se vada. Asta e mersul tipic pentru licitatiile de felul asta. Sa nu credeti ca firmele astea se aleg cu mare lucru: majoritatea banilor se duc pe apa sambetei catre marii din industria IT din romania. In orice caz nu firmele de doi lei ce-si tin switch-urile in cada de baie din buda (si aici e vorba de provision - macar acu si-au mai tras un paravan de plastic, insa inainte era doar perdeaua de nylon).
P.S. Probabil nu se va face cu produse M$. Mai degraba un websphere (care e la fel de kko desi pare a fi la moda, mai ales la banci). Prietenii stiu de ce :P
Ori prea au venit numai ei :P
In plus, dece nu se sesizeaza nimeni ca institutiile de stat favorizeaza pe fata firmele romanesti. Ok, e criza, dar asta e o atitudine anticompetitiva si mai ales blamata in UE...
2. Banii oricum se duc la companiile din vest in marea lor majoritate prin intermediul reprezentantilor din Romania. Intr-un asemenea proiect 40% servicii / 60% hardware&licente. Deci cca 60% din bani se duc la IBM, HP, MS, ORACLE, etc.
3. @Nelu - cel mai probabil in proiectul de care vorbesti tu este fara hardware/licente. Portalul de care vorbim noi aici este posibil sa integreze servicii ale institutiile statului (taxe/impozite), servicii financiare, servicii de sanatate, etc.
"...despre care autoritatile spun ca va oferi electronic 17 servicii publice pana la sfarsitul acestui an"
"pana la sfarsitul acestui an"?
Este foarte dificil ca acest "consortiu" sa puna la punct o echipa incat oamenii sa poata lucra impreuna, daca nu vor respecta si nu vor pune un foarte mare accent pe anumite detalii foarte importante din "Ingineria sistemelor soft".
Deci in scenariul cel mai fericit Romania va avea la final un "e-portal' eRomania (deja si teremnul portal este obsolete) ... care va functiona precum Romania :)
Bun si in cel mai fericit caz in care se implementeaza ceva sisteme de asincronism,un bun suport pentru un load balancing eficient ... probabil ca va fi implementat.
Intrebarea ce se ridica si este fireasca
cine va fi capabil sa testeze din Minister?
Applciatia va fi testata tot de catre acest consortiu?(confilct de interes?)
Cum facem asta - atribuind licitatii de software care nu va merge niciodata, despre care nu va ma intreba nimeni peste 4-5 ani si nu va face nimic util pentru romani.
Asta e, democratia se face pe bani..si banii tre sa vina de undeva :)
Peste tot in lumea "democrata" e la fel, numai ca la noi e mai mare nesimtirea si macar nu se fura cu bun simt - adica furi ceva, dar si faci ceva de banii ce-i primesti. La noi se fura tot din prea multa lacomie si prostie.