Operatorul de telecomunicatii Digital Cable Systems va lansa in martie servicii de televiziune digitala prin cablu pentru clientii rezidentiali in localitati precum Campulung Muscel, Dragasani si altele din judetele Arges si Valcea, tintind atragerea a cel putin 10.000 clienti in primul an, a anuntat joi operatorul. Serviciul va fi disponibil prin AKTA, divizia orientata pentru segmentul rezidential, pretul mediu al unui abonament lunar pentru serviciul de baza de televiziune digitala va fi de 39 de lei (inclusiv TVA), iar numarul de programe TV in format digital disponibile intr-o prima faza va fi de aproximativ 80.

”In acest moment, este greu de estimat valoarea totala finala a investitiei pentru lansarea acestui serviciu catre toti clientii nostri de cablu, insa intr-o prima faza putem vorbi de o suma in jurul a 500.000 de euro. Avand in vedere ca, alaturi de accesul Internet, televiziunea digitala va avea cea mai accentuata crestere in urmatorii ani, perioada de recuperare a investitiei va fi de 2-3 ani, insa in astfel de situatii trebuie sa tinem cont si de evolutia economica, precum si de faptul ca acest serviciu va ramane unul de nisa si in urmatorii cativa ani”, a declarat Dinu Malacopol, director executiv al Digital Cable Systems.

Tehnologia care va fi folosita in prima faza de Digital Cable Systems este DVB-C, MPEG-2, Standard Definition, urmand ca in functie de rata de migrare a clientilor catre acest serviciu, sa se upgradeze ulterior la MPEG-4 si HD (High-Definition).

Oficialii Digital Cable Systems se asteapta ca in decurs de 2 ani, serviciul de televiziune digitala sa fie achizizionat de aproximativ 20% dintre clientii rezidentiali AKTA. In primul semestru din 2009, Digital Cable Systems a raportat un numar de 200.000 de clienti pe cablu si 80.000 de utilizatori ai serviciului de televiziune prin satelit. Cifrele vizeaza doar clientii rezidențiali, utilizatori ai serviciilor AKTA.

Infiintat in 2005, prin fuziunea mai multor companii de cablu, grupul DCS ofera in prezent servicii TV prin cablu, solutii de transmisiuni date si acces internet, precum si telefonie fixa, atat pe segmentul business cat si pe cel al clientilor rezidentiali. DCS opereaza in piata prin AKTA, companie care se adreseaza exclusiv consumatorilor individuali si Dial Telecom, cu servicii de telecomunicatii pentru companii. Pana in prezent, AKTA furniza servicii triple-play prin cablu (TV/ Internet/ Telefonie), precum si televiziune prin satelit direct-to-home (DTH), oferind inclusiv transmisiuni in format HD.