Numarul utilizatorilor de telefonie mobila la nivel mondial va ajunge in 2010 la cinci miliarde utilizatori, gratie cresterii cererii de smartphone-uri in tarile dezvoltate si a serviciilor de tip "mobile banking" in tarile in curs de dezvoltare, conform estimarilor facute luni de Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (ITU), informeaza AFP. Coincidenta sau nu, Vodafone a prezentat luni la Barcelona doua noi telefoane care se adreseaza pietelor emergente, cu suport pentru tranzactii financiare, unul dintre ele costand sub 15 dolari, cel mai ieftin telefon sub brand propriu de pana acum al operatorului.

Datele ITU arata ca la sfarsitul anului trecut, la nivel mondial au fost peste 4,6 miliarde de utilizatori de telefonie mobila.

"Chiar si in timpul unei crize economice, nu am observat o scadere a cererii de servicii de telecomunicatii. Sunt sigur ca in perioada urmatoare vom asista la o continua crestere a serviciilor de telefonie mobila in particular in 2010, cu tot mai multi utilizatori accesand Internetul", a declarat Hamadoun Toure, secretar general al ITU.

Potrivit institutiei internationale, cresterea din tarile in curs de dezvoltare s-a datorat in special folosirii pe o scara tot mai larga a serviciilor de tip "mobile banking".

Vodafone a lansat un telefon care costa sub 15 dolari, cel mai ieftin telefon sub brand propriu de pana acum, pentru piete emergente

Coincidenta sau nu, operatorul de telefonie mobila Vodafone a lansat luni la Congresul Mondial al telefoniei mobile, deschis luni la Barcelona, doua telefoane mobile destinate pietelor emergente, Vodafone 150 si Vodafone 250, ale caror preturi vor fi sub 15 dolari si respectiv 20 dolari, potrivit MobileNews. Conform informatiilor operatorului britanic de telefonie, Vodafone 150 este cel mai ieftin telefon sub brand propriu de pana acum.

Vodafone 150 si 250, produse de TCL, vor fi lansate in urmatoarele saptamani initial in India, Turcia si opt piete din Africa, ambele urmand sa ofere suport pentru servicii de tip "mobile banking".

Cel mai ieftin telefon al Vodafone de pana acum: