600 de angajati ai Romtelecom vor fi disponibilizati pana la 1 mai, in cadrul unei operatiuni de eficientizare a operatiunilor si reducere a costurilor, a declarat joi pentru HotNews.ro, Cristina Popescu, directorul de comunicare al celui mai mare operator de telefonie fixa din Romania. Toti angajatii vor primi pachete compensatorii, in functie de vechimea in organizatie, iar in cazul plecarii prin acordul partilor pachetul va avea valoare dubla fata de ceea ce prevede contractul colectiv de munca in vigoare. Declaratia vine in urma unor informatii aparute initial pe blogul Reporter Virtual.ro.

Potrivit informatiilor Romtelecom, reducerile de personal vor avea loc in organizatia Operatiuni, cea mai mare din cadrul companiei, unde se vor extinde doua solutii deja aplicate partial in prezent cu rezultate bune: trecerea la unitati de teren formate dintr-o singura persoana (de la echipele de doua persoane) si introducerea altor proceduri de lucru si software in dispeceratele care nu le folosesc deja.

"Piata de comunicatii din Romania este una dintre cele mai competitive din Europa si, drept urmare, presiunea la care este expusa Romtelecom este pe masura. In plus, situatia economica a Romaniei, in declin in comparatie cu anii anteriori, a intensificat presiunea exercitata asupra tuturor operatorilor. In aceste conditii, Romtelecom trebuie sa se schimbe continuu pentru a raspunde noilor realitati, trebuie sa gaseasca abordari inovative in fiecare domeniu in care opereaza si noi modele de business care sa-i intareasca pozitia pe piata", a explicat Cristina Popescu.

Peste 20 de proiecte de eficientizare a activitatii, derulate in prezent in cadrul Romtelecom

Principala modificare adusa in organizatia Operatiuni va fi tranzitia de la echipe de 2 angajati, la unitati ce includ 1 angajat. Oficialii Romtelecom sustin ca "la finalul acestui proces vor fi aproximativ 1500 unitati active de teren, cu circa 300 mai multe decat in prezent, astfel incat serviciile oferite clientilor vor fi pastrate cel putin la acelasi nivel de calitate".

Cele 600 de posturi restructurate vizeaza si schimbarile aduse in cele 4 dispecerate (Centre de Coordonare, Instalare si Intretinere) de la nivelul intregii tari, prin introducerea de software si proceduri pentru cresterea productivitatii.

Surse din piata au precizat pentru HotNews.ro ca aceasta organizatie de Operatiuni cuprinde peste jumatate din numarul total al angajatilor Romtelecom.

In afara presiunilor competitionale, Romtelecom isi motiveaza aceste noi restructurari prin procesul de tranformare in care se afla, de la simplul operator de telefonie care era in urma cu doar cativa ani la furnizorul de divertisment si solutii complexe ICT, adaugand portofoliului si dezvoltand noi servicii.

Oficialii spun ca "o directie importanta de actiune in 2010 este cea de introducere pe scara larga a infrastructurii de fibra optica la nivel national, prin solutii de tip FTTB si GPON".

"Pentru a reusi in toate aceste directii, Romtelecom trebuie sa controleze cu strictete costurile si sa-si sporeasca eficienta, imbunatatind totodata felul in care raspunde cererilor clientilor. Sunt peste 20 de proiecte de eficienta derulate in companie, intre care unul, anuntat in aceasta saptamana, se refera la activitatile de teren", a precizat Cristina Popescu.

Romtelecom va ajune la circa 9.000 de angajati, in urma noilor restructurari

Directorul de comunicare al Romtelecom a mai precizat pentru HotNews.ro ca la sfarsitul anului trecut Romtelecom avea aproximativ 10.000 angajati.

In luna decembrie a anului trecut, Romtelecom a anuntat ca aproximativ 400 angajati din departamentele de comutatie si electroalimentare vor fi transferati catre Ericsson incepand cu 11 ianuarie 2010, in urma incheierii unui acord de externalizare de servicii semnat intre cele doua companii. In urma plecarii si acestor 600 de angajati, personalul Romtelecom va ajunge, astfel, la circa 9.000 de persoane.

Potrivit datelor grupului elen OTE, programul de reducere a costurilor demarat de Romtelecom in 2008 a facut ca numarul total al angajatilor sa ajunga la 10.344 angajati la sfarsitul lui 2008, in scadere cu 17,3% fata de sfarsitul lui 2007, cand numarul angajatilor Romtelecom insuma 12.512 persoane. La sfarsitul lunii septembrie din 2009, Romtelecom avea 10.206 angajati.