In Romania se foloseste un model de telefon fix fara fir a carui intrebuintare este interzisa in Uniunea Europeana pentru ca perturba semnalul 3G, a constatat un control efectuat printre utilizatorii si comerciantii de echipamente telecom, in judetul Iasi, de catre autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Noua persoane care foloseau astfel de telefoane au primit notificari, un aparat a fost oprit de la vanzare, iar autoritatea spune ca va continua campania de control si in alte zone ale tarii.

„Am constatat pe teren ca in general oamenii care detineau si utilizau aceste modele de telefon nu stiau ca folosirea lor este ilegala in spatiul european, aparatele fiind achizitionate in calatorii in afara Europei, de pe site-uri de Internet sau trimise de rudele din strainatate. Dupa ce reprezentantii ANCOM din teren le-au explicat ca nu este permisa folosirea telefoanelor respective pe teritoriul tarii noastre, utilizatorii au oprit voluntar functionarea terminalelor. Ii sfatuim pe toti utilizatorii de echipamente de comunicatii sa se asigure ca aparatele cumparate din alte tari au aplicat marcajul CE”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Este vorba de modelul DECT 6.0, a carui comercializare si utilizare este interzisa in Romania, in conditiile in care folosirea sa pe intreg teritoriul Uniunii Europene este incompatibila cu atribuirea frecventelor radio pentru servicii de telefonie mobila de generatia a treia (3G).

Incepand din anul 2005, cand autoritatea de reglementare pentru comunicatii din Statele Unite ale Americii, Federal Communication Comission, a schimbat canalizatia telefoanelor wireless model DECT 6.0 intre 1.920-1.930 MHz, acest model poate fi utilizat numai in SUA si Canada, sau in zona Asia, unde banda de frecvente in care functioneaza aceste echipamente este 1.920-1.935 MHz.

Aceste terminale nu pot fi astfel utilizate in statele membre ale Uniunii Europene, asadar nici in Romania, fiind neconforme cu standardul DECT european, ce prevede utilizarea in banda de frecvente 1.880-1.900 MHz. Orice folosire in spatiul european a acestor modele de telefon produce perturbatii ale frecventelor 3G.

In urma a 49 de controale efectuate atat in randul utilizatorilor cat si comerciantilor de echipamente de telecomunicatii din judetul Iasi, autoritatea a trimis noua notificari catre persoane fizice ce utilizau astfel de telefoane si a interzis comercializarea doar a unui singur astfel de aparat. Utilizatorii acestui telefon nu mai au voie sa foloseasca aceste terminale, in caz contrar putand fi aplicate amenzi contraventionale cuprinse intre 5.000 si 100.000 lei.