Vanzarea domeniilor ".ro": Disputa aprinsa privind practici abuzive, deturnari de fonduri si nevoia de noi reglementari

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 10 martie 2010, 22:04 Economie | Telecom


 documente
(10 Mar 2010) DOC, 127KB
(10 Mar 2010) DOC, 180KB
Concurenta neloiala prin vanzarea directa a domeniilor de internet ".ro" sau modificarea unilaterala a unor termeni contractuali sunt doua dintre acuzele de practici abuzive aduse recent Institutului National de Cercetare in Informatica (ICI), care gestioneaza serviciul de vanzare si administrare domenii ".ro", RoTLD, de catre compania Hostway Romania. Liviu Nistoran, fost presedinte al autoritatii de reglementare in comunicatii vorbeste de o deturnare de fonduri la ICI, iar deputatul Varujan Pambuccian crede ca solutia ar fi ca actualul arbitru telecom sa reglementeze acest segment de piata. ICI a raspuns miercuri acuzelor Hostway si a explicat pentru HotNews.ro unde se duc banii incasati.

Hostway Romania a acuzat in urma cu doua zile Institutului National de Cercetare in Informatica (ICI) de practici abuzive pe piata tranzactionarii si gestionarii de domenii ".ro", iar miercuri seara ministerul Comunicatiilor a transmis un comunicat in care prezinta punctual raspunsul ICI la acuzele aduse.

Principalele acuze Hostway si raspunsurile ICI:

 • ICI isi concureaza proprii parteneri prin vanzarea directa de domenii
In replica, ICI sustine ca "nu concureaza proprii parteneri prin vanzarea directa de domenii, deoarece, pe de o parte, Institutul ofera o reducere de 30% tuturor partenerilor sai (lista lor este afisata pe www.rotld.ro ), iar pe de alta parte, practica un pret de vanzare mai mare decat al partenerilor. De asemenea, ICI nu a facut si nu va face publicitate privind furnizarea de servicii de inregistrare domenii.ro, asa cum fac partenerii sai".

 • Contractele cu partenerii nu sunt negociabile
La aceasta acuza, ICI explica aceasta situatie prin faptul ca "exista un model de contract standard, care nu poatre fi negociat cu fiecare partener in parte, deoarece asta ar genera clauze diferite pentru parteneri diferiti. Astfel, o parte dintre parteneri ar fi favorizati fata de ceilalti".

 • RoTLD isi rezerva dreptul de a modifica unilateral toate clauzele contractului de achizitie de  domenii (inclusiv prin adaugarea de taxe de mentenanta anuala);
Oficialii Institutului neaga aceasta acuzatie precizand ca "asa cum contractele sunt semnate cu acordul ambelor parti si modificarea clauzelor contractuale se face doar cu acord bilateral".

 • Partenerii sunt obligati sa achite in avans sute de domenii
ICI: Initial, contractele nu prevedeau plata in avans, ci la sfarsitul lunii. Restantele care au depasit chiar si 6 luni au dus insa la introducerea contractelor cu plata in avans, asa cum se practica la nivel mondial (registrul ”.eu” este un astfel de exmplu).

 • Inregistrarea pe viata a domeniilor impune un model de tranzactionare nesustenabil
Reprezentantii ICI spun ca Institutul, prin serviciul de administrare domenii, este pregatit din punct de vedere tehnic pentru trecerea la inregistrarea anuala. Pentru aceasta trecere sunt necesare stabilirea pretului si actualizarea regulilor de inregistrare domenii.ro, cu acordul Consiliului de Administratie al ICI si al ministerului Comunicatiilor.

 • Liviu Nistoran, fost sef al autoritatii de reglementare ANC: La ICI este o deturnare uriasa de fonduri

Contactat de HotNews.ro, Liviu Nistoran fost sef al autoritatii de reglementare in comunicatii si-a reafirmat opinia exprimata in 2009 cand era la conducerea institutiei, ca la ICI se produce o deturnare de fonduri, cu stiinta ministerului Comunicatiilor.

"La RoTLD este o deturnare uriasa de fonduri. Banii pe o resursa limitata ar trebui sa ajunga la stat. In schimb acestia ajung in contul unei societati de stat de unde sunt redirectionati in zone semioculte. Spun semioculte pt ca ministerul comunicatiilor stie de fapt ce se intampla acolo pentru ca are reprezentanti in consiliul de administratie al ICI. Nimeni nu stie exact ce sa intampla cu banii aceia: zeci de milioane de euro. I-am atras atentia actualului ministru Gabriel Sandu inca din toamna lui 2008, acesta a demarat un control dar au trecut mai mult de doi ani si nu s-a mai auzit nimic", a spus Liviu Nistoran.

Intrebati ce se intampla cu banii luati din administrarea si vanzarea de domenii, oficialii ministerului Comunicatiilor au explicat pentru HotNews.ro ca "sumele obtinute din gestionarea domeniilor „.ro” sunt folosite in conformitate cu recomandarile internationale ale IANA, ICANN, EU si alte foruri in domeniu, precum si cu legislatia interna aplicabila institutelor nationale de cercetare".

Potrivit acestora, "aceste resurse acopera cheltuiele de functionare ale registrului national „.ro”, enumerand: cheltuieli salariale cu personalul care administreaza serviciul; cheltuieli pentru operarea infrastructurii tehnice (calculatoare, servere, routere, switch-uri, software); cheltuieli de intretinere si mentenanta, inlocuire echipamente defecte; cheltuieli pentru modernizare echipamente; servicii de conectare la Internet precum si taxe internationale (ICANN, CENTR, RIPE)".

 • Varujan Pambuccian: ANCOM ar trebui sa administreze un plan de alocare de domenii, exact ca pe segmentul telefoniei

Deputatul Varujan Pambuccian crede ca astfel de conflicte reprezinta suficiente motive pentru ca aceasta piata sa intre in supravegherea unei autoritati independente de reglementare in comunicatii, precum ANCOM.

"Asta este si motivul pentru care toata chestiunea aceasta a domeniilor.ro trebuie sa treaca sub supravegherea ANCOM. Pentru ca vorbim de o resursa limitata si avem doua posibilitati: sau sa mergem pe modelul ICANN-ului si sa gasim o formula de autoreglementare dar ma tem ca in Romania lucrurile astea sunt greu de facut ori sa trecem totul la o autoritate de reglementare care se ocupa de resurse limitate. ANCOM este o autoritate independenta, sub control parlamentar, e firesc sa se ocupe de toate aceste chestiuni", a spus Varujan Pambuccian.

Potrivit acestuia, autoritatea de reglementare ar trebui sa gestioneze un plan de alocare de domenii asa cum face in prezent cu numerele de telefonie.

"ANCOM ar trebui sa aloce un set de resurse de domeniu companiilor care in mod privat sa se ocupe de toata bucataria respectiva, la fel cum companiile telecom isi iau o plaja de numere de telefon de la ANCOM. N-ar mai exista nici concurenta neloiala in conditiile astea. Nu este normal ca cel care face alocarea resursei sa o si vanda, direct. Iar o taxa de administrare a domeniilor, nu de administrare fizica, ci de gestionare a planului astuia de domenii ar trebui platita de companiile care vand apoi en-detail domeniile respective, exact cum se intampla in telefonie", sustine Pambuccian.

 • Catalin Marinescu, seful ANCOM: Analiza unui eventual monopol de catre ICI in atribuirea de domenii este in afara atributiilor autoritatii

Catalin Marinescu, presedintele actualei autoritati de reglementare (ANCOM) a amintit faptul ca prin ordonanta de urgenta a Guvernului (Nr. 22/2009) de infiintare a autoritatii, "competentele privind organizarea, administrarea si gestionarea TLD (top level domain) “.ro” si a SLD (second level domain) “.eu”, au fost preluate de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica(ICI-Bucuresti)".

"In ceea ce priveste detinerea de catre (ICI-Bucuresti) a unui eventual monopol in atribuirea/inregistrarea numelor de domenii la nivel national a TLD (top level domain) „.ro”, respectiv a SLD(second level domain) „.eu”, analiza acestui aspect excedeaza sferei de competente a ANCOM", a mai spus acesta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5892 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  Vrajeala (Miercuri, 10 martie 2010, 23:14)

  Ion from Raion [anonim]

  Resellerilor le chitaie burta de foame, vor sa se introduca plata anuala pentru a-si asigura venituri constante.

  Restul e cancan...
  • +1 (5 voturi)    
   unde sunt cei 23 milioane USD (Joi, 11 martie 2010, 2:37)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui Ion from Raion

   RoTLD a incasat in cativa ani de zile in urma domeniilor aproximativ 23 de milioane de USD. Sa raspunda pubilc ce a facut cu acesti bani ! Nu inteleg de ce nu se sesizeaza un Catavencu sau un ziar care mai are jurnalisti adevarati ....
   • +1 (1 vot)    
    Cre' ca la treaba asta au raspuns (Joi, 11 martie 2010, 8:32)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

    Lefuri, taxe la institutiile internationale, cheltuieli de exploatare a infrastructurii. Mie suma de 23 milioane nu mi se pare exagerata pt. a plati toate chestiile astea. Internetul e intr-adevar o chestie faina, da' costa.
    • +2 (2 voturi)    
     nu exista taxe internationale (Joi, 11 martie 2010, 10:24)

     Mihaila Andrei [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

     Toti banii raman la ei ! Ce-au facut cu ei. Sa se sesiseze cineva si sa ofere niste raspunsuri !
  • +1 (5 voturi)    
   Hostway are dreptate (Joi, 11 martie 2010, 3:25)

   Mircea [anonim] i-a raspuns lui Ion from Raion

   Vanzarea pe viata nu este sustenabila economic nici pentru ROTLD nici pentru parteneri. Este ca si cum ti-ai cumpar o masina cu garantie pe viata....
   • +3 (5 voturi)    
    stati asa... (Joi, 11 martie 2010, 8:08)

    oh [utilizator] i-a raspuns lui Mircea

    ... la momentul cand eu mi-am cumparat un domeniu .ro am dat o carutza de bani pe el. Mai exact de cel putin 10 ori mai mult decat pe un domeniu .com . Argumentul lor a fost e ca e " pe viata" pe cand la .com trebuie reinoit anual. Eu am scos banul din buzunar fara sa cracnesc stiind ca ulterior nu mai ai de platit nimic. Acum unora nu le convine ca eu nu mai platesc nimic si vor plati anuale? S-avem pardon. De la mine nu mai vad respectivii nici un ban.
    • 0 (0 voturi)    
     pai nu stam asa.. (Joi, 11 martie 2010, 22:36)

     Thheo [utilizator] i-a raspuns lui oh

     Nu a fost nicio carutza de bani un domeniu pe .ro .. tocmai pentru ca pare foarte ieftin la ideea ca se iau pe viata au fost niste straini care au luat domenii scurte in prostie si nu le folosesc la nimic, doar apare vreo firma sau cineva mai interesat sa faca specula. Asa daca se impune o taxa anuala chiar si redusa, macar mai se curata din aia care nu mai sunt pe fir..
   • 0 (2 voturi)    
    Pe de alta parte ... (Joi, 11 martie 2010, 8:30)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Mircea

    ... treaba asta se practica si in alte parti, nu e o inovatie a ICI.
  • 0 (0 voturi)    
   Interese ale resellerilor (Joi, 11 martie 2010, 11:37)

   Broscoi [anonim] i-a raspuns lui Ion from Raion

   Intr-adevar cei care fac presiuni pentru trecerea la plata anuala sunt resellerii . Dar tot ei sunt cei care au castigat cand s-a platit enorm pe "viata" .
   Pana la urma sa faca ce vor , plata pe viata sau anuala , dar sa nu-mi spuna mie acum dupa ce le-am dat o multime de bani "pe viata " ca trebuie sa leu dau bani in fiecare an .
 • +1 (7 voturi)    
  hostway - vrea taxa anuala (Joi, 11 martie 2010, 0:00)

  ginel [anonim]

  De fapt Romania e una din putinele tari din lume unde se taxeaza decent, adica odata si gata.

  Hosway vrea mai multi banii ca are probleme cu facturile.
  • +3 (5 voturi)    
   Ce anume e decent? (Joi, 11 martie 2010, 1:31)

   muciflenduri [anonim] i-a raspuns lui ginel

   Ce ti se pare decent la faptul ca toate domeniile sunt inactive?
   Unul care plateste taxa anuala nu va tine domenii aiurea, pe cand pe unul care l-a platit 'pe viata', il doare in pix.
   Asa ca se ajunge la situatia unde georgel si-a cumparat tot felul de domenii pe care nu le va folosi niciodata, insa nici altii nu vor putea face asta.
   • +3 (3 voturi)    
    ce e decent? (Joi, 11 martie 2010, 8:14)

    oh [utilizator] i-a raspuns lui muciflenduri

    "Unul care plateste taxa anuala nu va tine domenii aiurea, pe cand pe unul care l-a platit 'pe viata', il doare in pix. "
    Nu te doare mintea cand scrii asta?
    Te-ai gandit vreodata ca ala care cumpara un domeniu pe viata plateste o singura data , din prima, de 10 ori mai mult cat plateste unul in fiecare an? Si din moment ce omul scoate banii din buzunar are tot dreptul sa faca ce vrea el cu domeniul lui.
    Si ca sa nu spui ca vorbesc aiurea, uite, iti dau un caz concret:
    am cumparat mai multe domenii care au doar extensia diferita.
    Ia uita-te la www.nucifere.com . E domeniul meu. Am cumparat si www.nucifere.ro si www.nucifere.eu . Si bineinteles ca s-a gasit un destept care si-a inregistrat www.nucifere.net si care are nesimtirea de a avea pe prima pagina informatii extrase fara nicio jenna de pe site-ul meu ,www.nucifere.com, fara sa imi fi cerut acordul pentru asta . Consideri corect acest lucru? Vezi , genul asta de mitocani justifica pe deplin faptul de a cumpara anumite domeniii de internet si de a le tine in conservare, pt ca ei nu vor sa priceapa ce e aia concurenta loiala.
    • 0 (0 voturi)    
     Plângere (Sâmbătă, 13 martie 2010, 21:09)

     Lorincke [anonim] i-a raspuns lui oh

     Depune o plângere la cei cel găzduiesc pe ăla cu siteul copiat, eu am dat jos pe cineva care mi-a care copiat siteul cu tot cu design, am făcut plângeri de la host până la datacenter.
  • +6 (6 voturi)    
   toata lumea gindeste short-term (Joi, 11 martie 2010, 1:45)

   Tim [anonim] i-a raspuns lui ginel

   Acum inca se inregistreaza domenii si ICI are un cash-flow pozitiv si poate sa-si plateasca facturile.. dar ce o sa se intimple peste 10 ani cind tot ce se putea inregistra este deja inregistrat "pe viata" ?

   Din ce o sa mai plateasca atunci facturile la internet ca serverele trebuie sa mearga "pe viata" daca vrem .ro ?

   Modelul economic cu plata pe viata nu este sustenabil economic.
 • +4 (4 voturi)    
  Rotld e comunistoid rau ! (Joi, 11 martie 2010, 0:24)

  Sorin [anonim]

  Hostway are dreptate. Am fost personal la rotld si-am vazut dinozauri care-mi spuneau ca nu vor ei sa fac contract cu mine ca nu vrea muschiul lui , se uita la mine si zicea ca n-am eu sanse sa vand domenii si imi lauda myx-ul pe vremea aia ca iete ce de domenii vand aia ... un agarici de 50 de ani pierdut in negura timpurilor centrelor de calcul ...
  • +5 (5 voturi)    
   comunistoid (Joi, 11 martie 2010, 1:34)

   muciflenduri [anonim] i-a raspuns lui Sorin

   Iti dai seama in ce era traiesc daca incerci sa 'cumperi' un domeniu de la ei.
   In anul de gratie 2010, idiotii vand in felul urmator.
   Trimiti prin fax datele cardului tau, iar un agarici de acolo le va folosi pentru a trage fondurile necesare de pe card.
   Ramai perplex cand vezi cine taie si spanzura pe .ro
   Orice pustan de liceu poate sa ofere un sistem automat de plata, dar ei vor sa trimiti prin fax datele cardului...
 • +4 (4 voturi)    
  Contract RoTLD (Joi, 11 martie 2010, 0:40)

  Mihai [anonim]

  Se poate vedea direct in contractul RoTLD (Art. 5), pe site-ul lor http://portal.rotld.ro/pages/ro/1/ faptul ca pot modifica total termenii contractului fara sa anunte pe nimeni.

  "5. MODIFICARI ALE INTELEGERII (CONTRACTULUI). Sunteti de acord ca in perioada acestui (Intelegere) Contract noi putem:
  (1) revizui termenii si conditiile acestui (Intelegere) Contract; si
  (2) schimba serviciile furnizate in cadrul acestui (Intelegere) Contract.
  Orice revizuire sau schimbare va fi efectiva imediat dupa afisarea Intelegerii revizuite pe site-ul nostru de web, www.rotld.ro, sau la notificarea prin E-mail sau prin mesaj de posta obisnuita asa cum este specificat in sectiunea Note a acestei Intelegeri, Punctul 20. Sunteti de acord cu urmarirea periodica a site-ului nostru de web, www.rotld.ro, pentru a avea cunostinta de orice revizuire. Daca nu sunteti de acord cu orice revizuire a acestei Intelegeri, puteti inceta aceasta Intelegere in orice moment prin trimiterea unui E-mail sau a unui mesaj de posta obisnuita catre noi, asa cum este specificat in sectiunea Note a acestei Intelegeri, Punctul 20. Nota de incetare va fi efectiva dupa primirea si procesarea ei de catre noi. Sunteti de acord ca prin continuarea folosirii Serviciilor noastre in urma notei oricarei revizuiri a Intelegerii, va conformati revizuirilor sau schimbarilor din Intelegere."
 • +3 (3 voturi)    
  Unde ajung banii (Joi, 11 martie 2010, 0:42)

  Ionascu [anonim]

  Teoretic, banii sunt investiti in infrastructura tehnologica a institutiei (software, hardware, servicii conexe).

  Practic, ei sunt dati unor firme contractoare. Contractorii acestia fac treaba pentru care sunt platiti, dar sunt platiti cu de zece, de o suta de ori valoara reala a operatiunilor pe care le desfasoara. Rezultatul este ca, prin rute ocolitoare, directorul de la ICI fura banii.

  Nu cred ca e institutie care sa nu aiba bani "din surse proprii" care sa nu faca asta. De obicei, e vorba "doar" de cateva sute de mii de euro.

  Mi s-a intamplat sa aflu de astfel de obiceiuri cand lucram la o multinationala care avea si ea un contract cu o anumita institutie ca asta si era "fortata" sa-l ajute si ea pe saracul director cu cateva sute de mii, ca altfel reziliau contractul.
 • +2 (4 voturi)    
  comisioane (Joi, 11 martie 2010, 1:11)

  Andrei [anonim]

  RoTLD concureaza oferind chiar si hosting :

  http://www.rnc.ro/new/hosting.shtml
  http://www.rnc.ro/oferta/rnc_oferta.html

  Chiar daca vand mai ieftin partenerilor cu 30% , daca faci un calcul nu raman nici 10 euro unui partener .. care dupa cum se spune in comunicatul de presa al Hostway trebuie sa platesti cu sutele in avans nu inseamna ca mai ramane ceva dupa ce partenerul trebuie sa trimita facturi prin posta, sa tina legatura cu clientul sa verifice incasarile banilor , sa ofere support, si multe altele. RoTLD este obligat sa isi protejeze partenerii cat mai mult si sa nu mai vanda direct. Daca vrem o piata cu firme care sa ofere servicii de calitate este necesar ca acesti reselleri de domenii sa castige mai multi bani. RoTLD oricum castiga 70% din pretul domeniului , ca sa ce , sa intretina 3 servere ? Si o duzina de de bosorogi cade de-abia isi mai tin basinile !
  • 0 (0 voturi)    
   pentru Andrei (Joi, 11 martie 2010, 11:11)

   Radu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   Esti constient ca practic banii din domenii sunt doar un plus infim in buzunarul partenerilor. Partenerii sunt firme de HOSTING(adica vand in principal gazduire shared, reseller, servere dedicate VPS si ce balarii mai vrei). Domeniile sunt doar un adaos la serviciile astea ca sa nu stea utilizatorul de rand sa tina minte adrese de IP. Si da, orice economist o sa iti spuna ca e penal ce spui cu vanzare domeniilor "in concurenta". Daca vreti o piata de hosting in crestere e necesar sa nu va mai curga ochii la pachetele de 1 euro de afara cu sute de gb oferiti si alte minuni si sa intelegeti ca in Romania exista vreo 20-30 de firme care chiar ofera un serviciu degent.
   P.S. Facturile se pot oferi electronic de veo 3 ani aproape, pentru incasari exista Internet Banking, suport nu prea are ce sa ofere in privinta domeniului mai mult decat cel initial pentru ca sunt practic niste intermediari intre client si rotld si alte le nu prea exista la capitolul domenii. Cat despre costuri... Tu ai macar idee cat costa un domeniu la ROTLD?(61$+TVA) Scazi 30%, adauga cat e nevoie ca sa ajunga la media pietei si apoi vezi cam cat se castiga. Fa acelasi lucru cu un domeniu .com si o sa vezi diferentele. Orice comercial o sa iti explice ca adevaratul castig sta in volum mare si comision mic, nu invers cum crezi tu
 • -2 (6 voturi)    
  ete scartz (Joi, 11 martie 2010, 2:35)

  I [utilizator]

  foarte bine ca rotld vinde direct. Eu imi cumpar numai de la ei si imi administrez singur domeniul fara "suportul" de la intermediari. Pe astia de la hostway i-a lovit foamea, asta ii toata treaba.

  E foarte bine ca poti cumpara direct de la ei.
  E foarte bine ca platesti o singura data.

  Vrei un domeniu bun? fa o oferta buna. Oricum in ziua de azi numele domeniului nu mai ii ce era odata pentru toti folosim motoare de cautare si nu mai trebuie sa ti minte numele siteului.
 • +1 (3 voturi)    
  Hostway bate campii (Joi, 11 martie 2010, 7:46)

  Adonis [anonim]

  (null)
 • 0 (0 voturi)    
  icilegalitati (Joi, 11 martie 2010, 8:50)

  tyty [utilizator]

  ICI este o feuda, baietii au foame de bani, cei de la putere, momentan pdl, prin ici se incaseaza banii care sunt directionati catre firme agreate, etc. In august 2009 a aparut draftul legii restructurarii agentiilor, ici si inscc, alt institut bugetar, erau trecute pentru comasare, reducere de personal, ma rog reforma. Cand a aparut legea in monitor, surprize, surprize, ambele sunt sarite, nu sunt atinse nici cu o floare. De ce? Pentru ca ici este feuda mcsi, prin care se rasplatesc prietenii. Asa ca indiferent de ce probleme face, totul se va aranja.
 • +1 (1 vot)    
  Inca una buna (Joi, 11 martie 2010, 9:45)

  Gigi [anonim]

  Stiu ca nu are legatura directa cu acest caz dar... Vreme de mai multi ani, am cumparat cateva zeci de domenii .ro .
  De fiecare data, faceam cererea catre RNC / ICI si primeam prompt, prin email, facturile de la Internet Domreg Srl, firma capusa care deturna zeci de mii de cereri de domenii anual, facand un profit care imi aduce aminte de o masina de facut bani.
  Aparent firma era a unui nu stiu ce director ICI. O data am fost si la ei sa platesc numerar, punctul de lucru e chiar langa ICI, intr-un apartament de bloc. Manarie pe fata.
  • 0 (0 voturi)    
   rnc si domreg (Joi, 11 martie 2010, 10:49)

   loana [anonim] i-a raspuns lui Gigi

   Gigi ,
   daca mai ai cererea si facturile , pot fi utilizate pentru depunerea plingerii penale.
   Mai sint mii de oameni in cazul tau , trebuie doar adunate aceste dovezi in mod pragmatic si sistematic.
   Am si eu vreu citeva facturi de astea.
   Nu factura e problema , trebuie devoedit ca cererea a fost facuta catre ici si nu care domreg.
  • 0 (0 voturi)    
   Staicut (Vineri, 12 martie 2010, 21:24)

   Gigel [anonim] i-a raspuns lui Gigi

   Eugenie Staicut e bastanul, si foloseste banii ca sa-ti intretina fetele in State. Vezi ruxystaicut.com si isabelstaicut.com.
 • 0 (4 voturi)    
  ..... (Joi, 11 martie 2010, 11:22)

  rick [anonim]

  normal ca se fura banii, nu trebuie sa-si plateasca datoriile de partid portocaliu?

  asa se face peste tot. eu am fost pus in fata faptului de a semna un caiet de sarcini de catre un "caine" al ministrului Sandu.
  • -3 (3 voturi)    
   raspuns (Vineri, 12 martie 2010, 8:20)

   NicuPiticu [anonim] i-a raspuns lui rick

   Ai fost pus in fata faptului dar nu te-a obligat nimeni sa semnezi caietul de sarcini pentru ca tu raspunszi pe ce semnezi. Daca aveai cohones nu semnai dar avand in vedere cum ai fost angajat acolo suporti consecintele. Si crede-ma vorbesc in cunostinta de cauza pentru ca stiu cine esti .
   • +1 (1 vot)    
    pai.. (Vineri, 12 martie 2010, 15:05)

    amazing [utilizator] i-a raspuns lui NicuPiticu

    spuneti-ne si noua cine sunteti.. sa stim si noi cu cine vorbim si pe cine tragem de urechi la o adica... daca aveti "cojones"...
 • 0 (0 voturi)    
  Trezirea (Miercuri, 16 mai 2012, 10:12)

  Anon [anonim]

  Domnilor suntem în secolul 21, AD 2012. Formatul PDF este cel care se folosește în distribuirea documentelor în format electronic nu *.doc. Nu de alta dar nu vrem să torrentăm Microsoft Corporation b$ că să putem citi un document.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by