UPDATE: Sandu, ministrul Comunicatiilor: Cei 500 milioane euro pentru eRomania nu sunt pentru un simplu site si implica si fonduri structurale. Emil Boc: Nu sunt fonduri in prezent pentru eRomania

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 17 martie 2010, 13:06 Economie | Telecom


 documente
Implementarea cu prioritate a strategiei eRomania, decizie luata recent de Guvernul Romaniei, implica mai mult decat un simplu site sau portal, asa cum s-a speculat, fiind vorba despre interconectarea intregii administratii publice din Romania, atat centrala cat si locala, a declarat miercuri ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu. Potrivit acestuia, suma de circa 500 milioane euro estimata pentru implementarea acestui proiect va avea ca surse fonduri structurale UE, alte tipuri de fonduri nerambursabile, parteneriate de tip public-privat, credite furnizor, credite de angajament si concesiuni de servicii si outsourcing.

“Strategia eRomania implica mai mult decat un simplu site sau portal, asa cum s-a speculat. Este vorba despre interconectarea intregii administratii publice din Romania, atat centrala cat si locala, astfel incat sa intram in randul lumii din punctul acesta de vedere. Venim in intampinarea cetateanului pentru ca acesta sa nu mai piarda nici timp, nici bani pe la usile institutiilor publice", a declarat ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu.

Tipurile de servicii vizate de proiectul eRomania:
 • electronice (ex: infiintarea de firme, avize de constructie, schimbarea adresei, plata taxelor si impozitelor);
 • de informare on-line (ex: transport, justitie, agricultura, turism);
 • suport (ex: interoperabilitate, autentificare, Punct Unic de Contact, facturare electronica).
Ministerul comunicatiilor a mai precizat ca pe termen scurt si mediu, strategia eRomania isi propune realizarea a 300 de servicii electronice operationale pana la sfarsitul anului 2011, interconectarea si informatizarea completa a Guvernului Romaniei si a tuturor institutiilor publice, astfel incat accesul cetateanului si a mediului privat la serviciile publice sa fie direct si nelimitat.

Ministerul Comunicatiilor anuntase luni faptul ca Guvernul a aprobat strategia eRomania, alocand pentru aceasta aproape jumatate de miliard de euro pentru perioada 2010-2013. Astfel, in 2010 vor fi alocati 245.100.000 lei, in 2011 – 714.500.000 lei, in 2012 – 575.800.000 lei, iar in 2013 – 364.800.000 lei.
 • Doua licitatii castigate pentru eRomania, lucrari neincepute
Anul trecut, ministerul a deschis o serie de licitatii care urmaresc dezvoltarea de servicii publice care sa fie accesibile electronic de catre cetateni si care sa fie integrate intr-un singur portal, eRomania, iar doua licitatii au fost deja castigate. Lucrarile efective insa nu au inceput pana in acest moment.

Prima licitatie, proiectul eRomania1, are o valoare estimata a fondurilor alocate de la buget de 42,1 milioane euro (fara TVA) si vizeaza crearea unui sistem format dintr-un portal eRomania care sa integreze alte 13 subsisteme de tip portal cu diverse servicii publice electronice. Licitatia a fost castigata de un consortiu format din firmele Sysware, Totalsoft, Provision, Star Storage, Softwin si Teamnet, care nu au semnat insa decat un acord cadru, nu si contractele subsecvente care sa dea drumul lucrarilor. Cea de-a doua licitatie, eRomania2, castigata de Omnilogic, in valoare tot de circa 10 milioane euro, viza crearea unui portal cu informatii despre toate localitatile din Romania.

Contactat de HotNews.ro, Andrei Savulescu, director in cadrul Ministerului Comunicatiilor a explicat insa ca efectiv bani la buget pentru demararea lucrarilor nu sunt decat circa 3-4 milioane euro. De asemenea nu s-a luat inca o decizie daca acestia sa se duca catre eRomania1 sau catre eRomania2 sau catre ambele proiecte.

"Din cate stiu eu pana acum exista finantare pentru eRomania2. Pentru eRomania 1 ar putea fi finantare fie la rectificare bugetara fie sa se foloseasca alte surse de finantare decat direct credite de angajament sau la fel de bine s-ar putea decide ca finantarea de la eRomania2 sa fie data la eRomania1, depinde ce se decide ca este prioritar. Nu putem face nimic acum decat in masura bugetului aprobat, care in prezent este de aproximativ 3-4 milioane euro", a spus Savulescu.

UPDATE: Emil Boc: Guvernul nu are in prezent fonduri disponibile pentru eRomania

Guvernul nu are in prezent disponibile fonduri pentru finantarea portalului online 'e-Romania', insa acesta va fi bugetat atunci cand vor exista bani, a declarat, miercuri, la Iasi, premierul Emil Boc, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, Executivul si-a exprimat doar intentia de a realiza acest portal, printr-un memorandum initiat de Ministerul Comunicatiilor.

'Nu a fost alocat niciun leu, pentru ca nu avem bani. Dar, in masura in care vor fi resurse financiare, se vor aloca', a spus Boc.

El a reprosat presei faptul ca ar minimaliza oportunitatea crearii portalului online si a explicat ca platforma online va ajuta intreprinzatorii sa-si transmita mai usor declaratiile catre autoritati, in sistem electronic.

'As vrea sa nu dezinformati opinia publica, ci sa spuneti lucrurilor pe nume - este vorba despre intentia Ministerului Comunicatiilor si a Guvernului de a avea portalul 'e-Romania', asa cum exista peste tot in lume, in anii urmatori. Astfel, unificarea declaratiilor fiscale se va putea face prin internet si este o singura declaratie. Declaratiile pe care le depunem la diverse structuri ale statului trebuie sa fie facute online printr-un portal care sa reuneasca toate structurile statului centrale si locale', a explicat premierul Boc, citat de Agerpres.

Portalul eRomania a fost lansat in stadiu demonstrativ sau ca si concept in iunie 2009, moment la care premierul Emil Boc prezent la eveniment a declarat inainte de a lansa site-ul ca “acum se face istorie”. Mai tarziu, oficiali din cadrul Institutului National de cercetare in Informatica (ICI), institut subordonat ministerului comunicatiilor, aveau sa precizeze ca in forma in care a fost lansat, criticata pentru amatorism si texte luate de pe Wikipedia, site-ul a fost creat de "cinci-sase copii" din cadrul ICI, iar "continutul a fost luat de pe diverse site-uri, de unde au gasit".

Prin intermediul acestui portal, ministerul promitea sa ofere 17 servicii publice pana la sfarsitul lui 2009. De atunci si pana in prezent, portalul eRomania este tot in stadiul de "concept".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4176 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  fonduri nerambursabile (Miercuri, 17 martie 2010, 13:16)

  Tataie [anonim]

  Slaba comunicare ministeriala. Se vede ca daca au ajuns la putere ne dau cu tifla. Care sunt obiectivele precise si cuantificabile ale portalului ? Care este impactul asupra: timpilor de emitere a diverselor acte, organigramei ministerelor, bugetului de stat ? Cu cat se va reduce timpul de asteptare pentru o autorizatie sau alta ? Cu cat se vor reduce bugetele de cheltuieli ale diverselor ministere, ca urmare a implementarii portalului ? Cati bugetari vor fi dati afara in urma implementarii ? Care este procentajul fondurilor necesare, ce procent sunt ne-rambursabile ?
  • 0 (0 voturi)    
   Foarte... (Miercuri, 17 martie 2010, 19:36)

   siska [anonim] i-a raspuns lui Tataie

   de acord, cu o mica rectificare: cred ca vroiai sa scrii ''portarului''. Se mai intimpla...:))) Scuze, ''bodyguard''-ului :), ca portar nu mai avem de ceva timp...
 • +2 (2 voturi)    
  Banuiam asta. (Miercuri, 17 martie 2010, 13:27)

  AlinN [anonim]

  Pentru eliberarea multor acte, daca va aduceti aminte, trebuie copii si stampile si parastampile de la alte institutii ale statului prin care sa dovediti ceva de la acele institutii.
  Sa va dau exemplu celui mai birocratic proces probabil din lume: schimbarea unui numar de inmatriculare al masinii la schimbarea proprietarului. Trebuie un milion de stampile prin care sa dovediti ca nu aveti datorii la primarii nici dumneavoastra, nici vanzatorul si face procedura atat de complicata incat cred ca mai usor ati obtine aprobarea de producere si folosire de arme nucleare.
  Daca ar fi interconectate aceste institutii nu ar mai avea nevoie de mare lucru, poate decat de factura si vreo verificare RAR.
  Ma astept si sa existe posibilitatea sa faci multe lucruri de pe fotoliul din casa, sa nu te mai duci fizic acolo sa depui mai stiu eu ce cerere intre anumite ore.
  Ce credeti, ar trebui sa dam o jumatate de miliard sa scapam de 80% din discomfortul vietii din Romania? Eu zic ca da.
 • +2 (4 voturi)    
  bla bla (Miercuri, 17 martie 2010, 13:32)

  dares [utilizator]

  e pentru electronizarea vietii in Romania
  sa poate sa te gaseasca astia mai usor daca nu-ti platesti ratele..sa stai sclav la ei .....
  printr-un impuls la distanta sa te cheme la munca sa te faca fericit..ce sa mai..drogul perfect
  AleluiA!
 • +2 (2 voturi)    
  Astia sunt sanatosi? (Miercuri, 17 martie 2010, 13:37)

  Creator [utilizator]

  Costa o jumatate de miliard de euro!!Cat sunt fonduri nerambursabike?200.000 euro?
  Ce firma o sa realizeze "interconectarea"? Phai, ce politicieni frate, te doare capul cata "inteligenta" emana ....

  Aaaa cum era aia ..."Sa traim bine" parca.....?
 • +4 (4 voturi)    
  REINVENTAREA ROTII si afacerile cu statul (Miercuri, 17 martie 2010, 13:44)

  ION I [anonim]

  "Bine aţi intrat în spaţiul e-guvernării !

  Prin intermediul acestui portal, dorim să reducem barierele administrative birocratice şi vă uşurăm accesul la informaţiile şi serviciile publice. "
  (© http://www.e-guvernare.ro/)

  pentru ce un alt "portal concept" care sa faca acelasi lucru?! pentru ce au ai cheltuit bani cu site-ul ala si sistemul din spatele lui?

  isi bat joc sub orice forma si ne prostesc in fata..

  :( mi-e scarba !!!!! lepre si imbecili ce s-au perindat pe la institutiile astea..
  • 0 (0 voturi)    
   legea 161/2003 (Vineri, 19 martie 2010, 11:47)

   ION I [anonim] i-a raspuns lui ION I

   specifica clar la articolul 11, alin b). pct. 4 "e) Sistemul Electronic Naţional este ansamblul unitar alcătuit din "Sistemul e-guvernare" şi "Sistemul e-administraţie", accesibil prin Internet la adresa www.e-guvernare.ro;"

   daca doriti sa continuati ancheta... aveti si o lege la dispozitie care impune folosirea acelui site..

   la MCSI am sunat de 4 ori pentru o amarata de cerere informatii publice... nu s-a respectat nimic din legislatia in vigoare ref. la accesul la informatii de interes public. macar dumneavoastra, ca presa, sa faceti ceva.
  • +1 (1 vot)    
   lol (Vineri, 19 martie 2010, 20:26)

   dares [utilizator] i-a raspuns lui ION I

   sa traiti bine se refera la gashca lui Basescu .
 • +3 (3 voturi)    
  demisia (Miercuri, 17 martie 2010, 14:00)

  titirica [utilizator]

  comunicare ZERO... eficienta ZERO..

  explicatie fara nicio fundamentare pentru suma de 500 milioane EUR..

  2 pagini de teoria chibritului si cum e "bine sa fie bine"... explica cheltuirea a 500 milioane eur prin 2 pagini text fara nicio eplicatie numerica..asa au invatat ca se justifica sumele de genul acesta..

  vorbe..doar vorbe...
 • 0 (0 voturi)    
  at de ce nu demarati (Miercuri, 17 martie 2010, 14:02)

  ady [anonim]

  parca un obiectiv era modernizarea statului..
  daca este un proiect important de ce nu se demareaza????..bani sunt..
 • 0 (0 voturi)    
  Nu discut ... (Miercuri, 17 martie 2010, 14:34)

  Gigi [anonim]

  .... "suma" in sine sau provenienta sa pentru ca nu am pregatire in domeniul respectiv.

  Un singur lucru insa imi este clar. De ce firmele private sunt eficiente iar statul e doar o "gaura neagra". Pentru simplul fapt ca o companie privata nu ar fi facut asemenea investitie fara sa stie care sunt beneficiile (de exemplu in acest caz ... nu reducerea numarului de injuraturi din partea contribuabililor sau pentru ca "asa e modern" ci cati functionarasi acri de la ghisee pot fi dati afara imediat datorita faptului ca pot afla informatii si se pot face plati on-line si prin urmare realizata o economie cu salariile lor).

  In principiu "suna bine" dar pe baza experientei specific romanesti se va pune in opera "prost".

  Cand nu va mai trebui sa ma duc (fara succes) de 10 ori la diverse adiministratii financiare ca sa platesc un impozit pe venitul din inchiriere (o situatie mai complicata cu un proprietar nerezident) si statul va dovedi ca vrea acesti bani (si nu invers) si nu vor mai veni diversi domni ministri si secretari de stat care sa ne explice cum e cu evaziunea fiscala si cu economia gri / neagra ... ei bine...atunci o sa vad si eu ca si contribuabil beneficiile acestui "sistem".
 • 0 (2 voturi)    
  E nesimtire! (Miercuri, 17 martie 2010, 14:46)

  Alex [anonim]

  E o nesimtire de neconceput.

  La 500 mil euro nu a ajuns nici Facebook pana acum (ca si investiii absorbite) si are aproape 400 mil clienti in intreaga lume.

  E intolerabil, e o palma pentru noi toti. Ce scuza: "sunt fonduri nerambursabile" :)) Si ce daca, asta nu inseamna ca trebuie cheltuiti cu cap???

  Exceptand parte cu banii, ganditi-va ca daca cineva face o aplicatie atat de complexa trebuie concediati 80% din functionarii publici, doar nu o sa fie un site unde sa poti verifica un CNP si atat. Si nimeni nu va concedia atatia oameni in Romania pt ca nimeni nu stie cum sa ridice economia, iar acesti oameni nu ar fi absorbiti in mediul privat.

  Numai incompetenti.

  Cum sa fii ministrul telecomunicatiilor si sa spui o asemenea enormitate!?!?! Cred ca nici nu stie de la ce vine abrevierea "IT". Numai cineva care nu a vazut un calculator in viata lui poate sa spuna asemenea bazaconii.

  Suntem furati si batjocuriti in fata. Cat mai rezistam fratilor? Ce parere aveti?
  • +1 (1 vot)    
   se vede (Miercuri, 17 martie 2010, 15:26)

   prudent [anonim] i-a raspuns lui Alex

   ca n-ai habar (sau instructiunile de la partid sunt incomplete). Ai idee ce % din proiect o reprezinta aplicatia fata de implementare, conversie baze de data, instruire, intretinere etc? Daca nu, utilizeaza hartia igienica in modul recomandat de V.Rebengiuc si taci!
  • +1 (1 vot)    
   e-Carcoteala (Miercuri, 17 martie 2010, 15:41)

   igorbt [anonim] i-a raspuns lui Alex

   nu-ti fa griji, pentru tine si toti cei ca tine se va face si acest portal, e-Carcoteala. Poate atunci o sa aveti unde sa scrieti comentarii "din burta" fara sa va va ganditi prea mult la ce ziceti.

   Cum poti sa compari Facebook cu eGuvernare ? E ca si cum ai compara Paint-ul cu Windows-ul... (asta ca sa-ti vorbesc in limbajul tau, ca ai zis ca tu se pricepe la calculatoare care e... )

   Iti inchipui macar cate fluxuri informationale si care sunt implicatiile de securitate a unui sistem de eGuvernare? Ca sa nu mai vorbim ca sistemul trebuie sa fie unul care sa aiba disponibilitate garantata.

   In plus, Facebook-ul (si alte site-uri "mari" cu care unii compara acest proiect) sunt in majoritatea lor site-uri cu continut generat de utilizatori. In schimb in proiectul eGuverntare nu sunt cheltuieli doar cu dezvoltarea sistemului si infrastructurii, ci si cu creare de continut nou sau migrarea datelor existente in noul sistem.
   • 0 (0 voturi)    
    Gresit.... (Miercuri, 17 martie 2010, 18:50)

    Gigi [anonim] i-a raspuns lui igorbt

    ....primul site care va fi lansat va fi:

    www.nu e-Criza.ro

    :))
 • +1 (1 vot)    
  ok, sa lasam banii putin deoparte (Miercuri, 17 martie 2010, 15:14)

  Mircea [anonim]

  Cand va fi gata acest proiect? Care sunt beneficiile cuantificabile? Ce se intampla cu cei care nu au acces la internet? Ce implicatii are pentru contribuabil (daca asta implica sa fac drumuri la primarie si alte institutii ca sa-mi dea ei parola si alte minuni, mai bine lipsa). Si lista poate continua.

  Oamenii astia din guvern parca ne cred pe toti Mafalda, cititori de ganduri. Sau poate ca nici ei nu stiu de fapt ce vor. Un proiect de genul asta trebuie sa fie supus dezbaterii publice pentru un simplu motiv: IMPLICA PE TOATA LUMEA. Dar nu, secretomania o sa ingroape Romania si n-o sa stim de ce.
 • +2 (2 voturi)    
  vrajeala (Miercuri, 17 martie 2010, 15:22)

  mimi [anonim]

  Tot ce zice ministrul ca face acolo cu 500 de mil, citez:
  înfiinţarea de firme, avize de construcţie, schimbarea adresei, plata taxelor şi impozitelor, interoperabilitate, autentificare etc sunt servicii ce ar urma sa fie furnizate printr-un proiect de maxim 5 mil. (cinci milioane) de euro finatat din bani europeni. Proiectul se numeste "Platforma pentru integrarea serviciilor de guvernare electronica in Sistemul Electronic National"
  Acesta cuprinde serviciile impuse prin Directiva Serviciilor precum si servicii conform conceptului One Stop Shop (OSS)
  • 0 (0 voturi)    
   PCU (Miercuri, 17 martie 2010, 15:37)

   tyty [utilizator] i-a raspuns lui mimi

   Proiectul ieftin de 5 milioane, cu finantare obtinuta din fonduri europene a fost ingropat prin desfiintarea ASSI, agentia care intocmise dosarul si obtinuse finantarea. Acum apare si explicatia, urma un proiect de 500 de milioane, care sa faca acelasi lucru. Doar ca la 500 de milioane altele sunt comisioanele, bancare, doar nu credeti altceva!
 • 0 (0 voturi)    
  hotie cu acte (Miercuri, 17 martie 2010, 15:40)

  Dedalus [anonim]

  "Este vorba despre interconectarea intregii administratii publice din Romania, atat centrala cat si locala, astfel incat sa intram in randul lumii din punctul acesta de vedere."

  Intreaga administratie locala si centrala sunt legate deja avand toate acces la Internet.

  Serviciile nu se pot interconecta, daca ele nu exista in forma digitala locala.

  De fapt, ceea ce si-ar dori domnii "guvernanti" ar fi sa vina cineva s guverneze in locul lor, ei ocupand doar functiile si incasand spagile.

  Ceea ce de fapt si fac in prezent.
  • +1 (1 vot)    
   comentarii cu "argumente" (Miercuri, 17 martie 2010, 16:42)

   igorbt [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   "Intreaga administratie locala si centrala sunt legate deja avand toate acces la Internet."

   Da da, ce idee geniala, cum de nu s-a gandit guvernul ca institutiile sunt deja legate la net si nu mai trebuie sa le lege intre ele cu cabluri de date....

   Doar daca sunt legate la net, gata sunt si interconectate si interoperabile. Sa-si faca frate toti conturi pe Yahoo sau Gmail si sa trimita unele la altele documente digitale in word si excel. Ce mai atata zarva, totul exista deja....

   LOL.
 • 0 (0 voturi)    
  si greseala finala (Miercuri, 17 martie 2010, 15:44)

  tyty [utilizator]

  De obicei nu comentez greselile gramaticale sau de corectura, dar totusi acum citez din comunicatul MCSI:"de la administraţia birocratică la o administraţie publică mininală ”, a conchis ministrul Gabriel Sandu.
  Biroul de Presă
  Deci a fost asa de mare graba de a da 2 pagini de bla bla incat corectura a fost "mininala". Profesionist era daca acest comunicat era distribuit in format pdf, si pe o hartie cu antetul emitentului. Oare exista un studiu de fezabilitate, un deviz estimativ, pentru proiectul faraonic de 500 de milioane de euro. Nu rezulta din comunicat.
 • 0 (0 voturi)    
  e-vrajeala1 (Miercuri, 17 martie 2010, 15:45)

  mimi [anonim]

  Amploarea procersului de informatizare nu sta in dezvoltarea unei aplicatii software care sa stie sa plimbe automat hartii intre institutii si sa permita definirea acestor fluxuri. Ca asta trebuie sa faca chestia aia de-o zice ministru.
  Problema mare sta in redefinirea procedurilor administrative inter si intrainstitutionale. Adica reforma adevarata a statului.

  Sa nu uitam ca acel "curier " electronic de documente exista deja: SEN si nu a costat sute de milioane, nici macar zeci de milioane. Trebuie doar imbunatatit.
 • 0 (2 voturi)    
  500 milione euro??????????? (Miercuri, 17 martie 2010, 15:56)

  me [anonim]

  Un data center de tier 4, de nivel mediu-mare e vreo 25-30 de milioane Euro (desi ma indoiesc ca o sa construiasca un data center). Raman 470 mil pt un site?! Este o suma enorma indiferent ce ai vrea sa faci din site-ul ala. Astia au pierdut contactul cu realitatea.
  • +1 (1 vot)    
   corect... (Miercuri, 17 martie 2010, 16:40)

   AS [anonim] i-a raspuns lui me

   asa e, nu inteleg de ce ti s-a dat vot negativ, ai perfecta dreptate! Din pacate pe hotnius stau tot felul de Gigei semi-analfabeti, toti de culoare portocalie.
 • 0 (0 voturi)    
  500 ????? (Miercuri, 17 martie 2010, 16:17)

  nu conteaza [anonim]

  Bai frate, toate datacenterele din Frankfurt nu cred ca valoreaza cat rahatul asta. Vai de capul nostru.
 • 0 (0 voturi)    
  flegma e ministru (Miercuri, 17 martie 2010, 16:50)

  jo [anonim]

  citez
  “Strategia eRomania implica mai mult decat un simplu site sau portal, asa cum s-a speculat. Este vorba despre interconectarea intregii administratii publice din Romania, atat centrala cat si locala, astfel incat sa intram in randul lumii din punctul acesta de vedere."
  bai si pentru asta iti trebuiesc 500 de milioane de euro?
  iti spun eu unde:
  in spatele calculatorului e o mufa de modem!
  acolo te conectezi!
  daca vrei sa stii mai multe da-mi mie aia 499.000.000 de euro ca restul il meriti pana iesi la pensie...
 • 0 (0 voturi)    
  romanii, natiune de carcotasi (Miercuri, 17 martie 2010, 16:57)

  igorbt [anonim]

  Este incredibil, dar adevarat. Toata lumea se plange de birocratia statului, de cozi enorme de la ghiseee, de dosare groase de documente, etc, iar cand cineva vine cu o solutie la aceste probleme, lumea se plange in continuare, mai mult decat atat, am vazut comentarii care zic ca ar trebui sa se organizeze proteste pentru a stopa acest proiect.

  De fapt cred ca greseala a facut-o insasi Hotnews. In stilul specific jurnalistilor, au incercat sa scoata din stire un titlu bomba si au pus in prim plan bugetul care la prima vedere pare enorm, intradevar.

  Sunt sigur ca majoritatea celor care citesc acest articol si care comenteaza (negativ) inca citind titlul si-au facut concluzia: "Cum naiba poate sa coste un portal jumate de miliard de euro!!!". De fapt pentru acestia nu mai conteaza ce scrie in articol, mai ales daca acesta nu prezinta argumente zdrobitoare in sustinerea acestei sume de bani (asa cum ziceau unii ca vor sa li se prezinte studii de fezabilitate). Asa s-a ajuns ca in loc sa se dezbata beneficiile si perspectivele acestui proiect, toti injura guverul ca (iarasi) fura...
  • 0 (0 voturi)    
   igorbt postacul (Miercuri, 17 martie 2010, 17:40)

   dana [anonim] i-a raspuns lui igorbt

   Draga igorbt,
   Cred ca esti unul dintre postacii anonimi ai ministrului Sandu.

   Ar fi mai bine sa te documentezi si sa nu mai postezi comentarii "nefezabile".

   Sa traiesti din ce in ce mai bine!
   • 0 (0 voturi)    
    argumentul final (Miercuri, 17 martie 2010, 18:43)

    igorbt [anonim] i-a raspuns lui dana

    am inteles, cand nu mai aveti argumente, veniti cu clasicul "postac"...
  • 0 (0 voturi)    
   Beneficii?? Perspective??? (Joi, 18 martie 2010, 8:12)

   Garett [anonim] i-a raspuns lui igorbt

   Enumera te rog "beneficiile" si "perspectivele" cheltuirii a 500.000.000 Euro pe un portal, evident alte beneficii decat umplerea pusculitei de partid!
   Btw, punem pariu ca Siveco va castiga "licitatia"? ;)
 • 0 (0 voturi)    
  Ce vrajeala... (Miercuri, 17 martie 2010, 18:27)

  Gigi [anonim]

  ...ca si in cazurile declaratiilor lui Vladescu si Seitan dupa ce a vazut reactia publica a intors-o dl Boc. Pacat ca Sandu asta e membru PD si nu poate sa o mai scoata pe aia cu "e un ministru fara raspundere politica" :))
 • 0 (0 voturi)    
  aici sunt banii dumneavostra (Miercuri, 17 martie 2010, 19:23)

  The Saker [utilizator]

  iata cam pe unde se duc banii nostri..juma' de miliard de euro, frate, e ceva....din care sunt convins ca trei sferturi vor fi "sifonati" spre clientela politica, mafia politica..dar pentru pensiile amaritilor si altele ..nu sunt bani, dom'le!
 • 0 (0 voturi)    
  isi bat joc ... (Joi, 18 martie 2010, 9:32)

  inconstanta [anonim]

  în doar două zile MCSI ne informează întâi că „guvernul a aprobat … alocând … jumătate de miliard de euro”, Boc ne spune că „nu avem bani, nu putem merge mai departe” şi MCSI revine apoi spunând că nici gând, fondurile nu sunt şi nu vor fi de la buget ci de la UE, de la alţii şi din creditele celor care vor realiza practic proiectul. isi bat joc ...
 • 0 (0 voturi)    
  din 500 mil. EURO platim 100 de softisti 100 ani (Duminică, 21 martie 2010, 12:32)

  cetateanul revoltat [anonim]

  Un calcul simplu arata ca daca platim 100 de softisti cu un salar net de 2000 EURO/luna bugetul este suficient pentru ai ii pune sa lucreze pe cei 100 de softisti o perioada de 104 ani. In cazul in care ii vom plati cu salar net de 4000 EURO/luna tot ne ajung banii pentru a plati softistii timp de 52 ani. Poate cine va sa explice acest buget ? Singura varianta ar fi sa faca portalul e-Romania in 3D, la fel ca AVATAR, si sa ofere tuturor romanilor ochelari pentru ‘’A PLATI IN 3D’’ ?
  Aveti cumva alte explicatii ?
 • 0 (0 voturi)    
  Se poate recabla cu fibra optica toata tara! (Marţi, 23 martie 2010, 14:30)

  Anonim [anonim]

  Pentru 500mil E am putea opta sa recablam toata tara cu fibra optica sau pentru a cumpara google!

  Suma este nejustificata, este necesara o simpla aplciatie web la care se pot conecta centrele printr-un browser.

  Aplicatia, de talia unui ERP sa spunem nu valoreaza mai mult de 12000E.

  Intrebare, la ce va trebuie totusi 500mil E?
  Sau acum ca s-a aflat, nu mai merge treaba, nu mai sunt bani?
  • 0 (0 voturi)    
   cum? (Joi, 1 aprilie 2010, 1:20)

   eu [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   500mil euro sa cumperi google?
   Mai pune inca vre-o 15 MILIARDE pe langa astia 500 milioane si o sa cumperi google :)

   Este suma exagerata si o spun in calitate de programator. Pretul corect ar fi cam asa:
   - 10milioane pentru datacenter (MAXIM cu indulcenta maxima)
   - maxim 2 milioane euro pentru site-uri chiar de sunt 13 subdomenii - se bazeaza pe acelasi CMS doar functii noi adaugate/modificate/etc. cu tot cu certificate SSL "lifetime"
   Cam asta ar fi pentru ceva la nivel de tara, chiar si de se lucreaza cu baze de date de 1Tb si trebuiesc facute site-urile redundant.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by