Tarifele de interconectare ale operatorilor de telefonie mobila (percepute intre operatori pentru terminarea in propriile retele a apelurilor din alte retele) scad si mai mult in Europa din 2011. Comisia Europeana a recomandat anul trecut ca aceste tarife sa ajunga la circa 1,5-3 eurocenti/minut pana la sfarsitul lui 2012 in UE, iar in Marea Britanie, Portugalia si Belgia s-au anuntat deja noi planuri de reducere a acestor tarife pentru 2011. In Romania, tariful de interconectare cerut de Cosmote ar trebui sa scada la 1 iulie 2010 pana la 5,03 eurocenti/minut, la acelasi nivel cu Orange si Vodafone, iar un nou model de calcul al acestor tarife pentru 2011 ar putea fi stabilit in acest an.

In Marea Britanie, tarifele de interconectare ale operatorilor de telefonie mobila erau stabilite pana in 2011. Joi, Ofcom, autoritatea nationala de reglementare a facut propunerea ca tarifele de interconectare ale operatorilor de telefonie mobila sa scada de la circa 4,3 peni pe minut in prezent la 0,5 peni pe minut in perioada aprilie 2011-martie 2015, scrie Reuters.

Bloomberg noteaza ca autoritatea engleza incearca astfel sa se alinieze unei recomandari facute anul trecut de Comisia Europeana care a solicitat ca aceste tarife sa scada la nivel european pana la 1,5-3 eurocenti pe minut pana la sfarsitul lui 2012.

De la inceputul acestui an si pana in prezent, noi planuri de reducere a tarifelor de interconectare au mai fost anuntate de catre autoritatile de reglementare din Portugalia si Belgia.

  • Tariful de interconectare al Cosmote va scadea la nivelul tarifelor percepute de Orange si Vodafone, de la 1 iulie 2010

In Romania, in luna aprilie a anului trecut autoritatea nationala de reglementare (ANCOM) a dat o decizie care stabileste ca nivelul tarifelor de interconectare impuse anterior Orange si Vodafone, pe baza modelului de calculatie elaborat in anii 2004-2006, sa se mentina in 2010 la 5,03 eurocenti/minut. Tariful de interconectare perceput de Cosmote ar urma sa scada si sa ajunga la nivelul de 5,03 eurocenti/minut abia de la 1 iulie 2010.

La aceeasi data, tariful de interconectare al RCS&RDS va scadea pana la nivelul de 5,67 eurocenti/minut. Aceste plafoane se vor pastra pana la elaborarea de catre autoritate a unui nou model de calcul prin care se vor stabili tarife simetrice pentru toti operatorii de telefonie mobila, pe baza costurilor unui operator ipotetic eficient. Conform planului de actiuni al AMCOM pe 2010, acest model de calcul este asteptat sa se stabileasca in acest an.