Vodafone Romania a anuntat marti extinderea retelei HSPA+, prin care promite viteze de transfer a datelor de trei ori mai mari decat pana in prezent in retelele 3G, de pana la 21,6 Mbps pentru descarcare, in 15 noi localitati, in plus fata de Bucuresti. La inceputul lunii septembrie a anului trecut, Zapp, operator de telefonie mobila cumparat de Cosmote, a anuntat lansarea in Bucuresti a unei retele care sa ofere viteze de internet mobil la fel de mari ca cele promise de Vodafone, fara insa a prezenta si oferta comerciala.

Potrivit oficialilor Vodafone, serviciul de internet broadband mobil care ar permite viteze de pana la 21,6 Mbps pentru download si de pana la 5,7 Mbps pentru upload, este disponibil acum in 16 orase si statiuni din Romania: Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Iasi, Constanta, Ploiesti, Sibiu, Arad, Baia-Mare, Pitesti, Oradea, Targu-Mures, Satu Mare, Mamaia si Bran.

Este vorba despre un abonament care se adreseaza atat persoanelor fizice cat si companiilor si care ofera trafic initial lunar de 16 GB, la un tarif de 26,99 euro / luna (cu TVA). Conform Vodafone, traficul de date care depaseste 16 GB nu va fi taxat suplimentar, insa viteza corespunzatoare acestuia va fi de pana la 128 kbps download si 64kbps upload.

Vodafone a fost primul operator de telefonie mobila din tara care a lansat comercial aceste servicii de internet mobil in Romania, in luna septembrie a anului trecut. Vodafone nu este insa singurul operator de telefonie mobila din tara care si-a propus sa ofere servicii de internet la aceste viteze de descarcare.

La inceputul lunii septembrie a anului trecut, Zapp anunta lansarea retelei proprii HSPA+ care promitea aceleasi viteze de descarcare a datelor, pentru inceput doar in Bucuresti, fara insa a prezenta si o oferta comerciala. Operatorul a fost preluat intre timp de Cosmote si pana acum nu s-au mai facut noi anunturi legate de dezvoltarea fostei retele HSPA+ a Zapp.

Vodafone Romania a ajuns in ultimul trimestru al anului trecut la 9,66 milioane utilizatori (n.r nr SIM-uri active), aproape la acelasi nivel pe care il avea la sfarsitul lui 2008, cand avea 9,65 milioane utilizatori, insa veniturile din servicii ale operatorului au scazut cu 23,8%.