Germania este prima tara din Europa care va scoate la licitatie incepand de saptamana viitoare frecvente destinate serviciilor de generatia a patra (4G) in urma eliberarii spectrului radio prin incetarea semnalului analogic terestru si trecerea la televiziunea digitala terestra, a anuntat autoritatea de reglementare in comunicatii din Germania, informeaza AFP, citata de France 24. Romania si-a asumat fata de Comisia Europeana trecerea la televiziunea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012.

Incepand cu 12 aprilie, in Germania se scoate la licitatie un pachet de frecvente printre care si asa numitul "dividend digital" (respectiv portiunea de spectru de 790-862 MHz eliberata din banda UHF (470-862 MHz) dupa incetarea transmisiilor analogice terestre de televiziune si trecerea la televiziunea digitala terestra, potrivit autoritatii romane de reglementare in comunicatii, ANCOM). Germania se numara printre tarile din Europa in care procesul tranzitiei la televiziunea digitala terestra s-a incheiat.

  • Disputa intre operatorii de telefonie mobila a inceput deja: O2 si E-Plus acuza ca sunt dezavantajati

Potrivit Reuters, in afara de banda de 800 Mhz vor mai fi scoase la licitatie si benzile de 1,8 Ghz, 2,1 Ghz si 2,6 Ghz. Banda de 800 Mhz este considerata insa cea mai atractiva si scumpa, in conditiile in care fiind o frecventa mai joasa permite operatorilor, la investitii mai mici acoperirea unor zone mai mari cu servicii de date.

La licitatie sunt asteptate T-Mobile, divizia de telefonie mobila a Deutsche Telekom, Vodafone Germania, E-Plus, divizia de telefonie mobila a grupului olandez KPN si O2, divizia de telefonie mobila a grupului spaniol Telefonica. Potrivit AFP, spiritele s-au aprins deja, E-Plus si O2 acuzand ca prin conditiile de acordare ale licentelor s-ar favoriza primii doi mari jucatori din piata T-Mobile si Vodafone.

Comisia Europeana a recomandat la sfarsitul anului trecut ca sub-banda de 792-862 MHz, sa fie folosita in toate tarile UE in special pentru noi servicii de internet broadband wireless, servicii atat 3G cat si 4G, care ar contribui la atingerea tintei ca serviciile de internet broadband sa acopere 100% din populatia UE pana la sfarsitul lui 2013.

  • Situatia in Romania: Dividendul digital va putea fi utilizat cel tarziu in 2015

Pentru a face loc serviciilor 4G si a eficientiza spectrul radio, Romania si alte tari UE s-au obligat sa inlocuiasca transmisia analogica terestra cu cea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012. Masura ar afecta imediat o mare parte din cele circa 1,6 milioane gospodarii din Romania, care se presupune ca ar receptiona acum, gratuit, programe TV in format analogic, din eter, prin antena. Pentru un impact cat mai mic, statul promite o infrastructura de emisie digitala terestra prin care se vor putea receptiona gratuit 14 posturi TV (posturile publice nationale si principalele posturi private transmise terestru).

Strategia de trecere la televiziunea digitala terestra in Romania mai prevede o asa numita perioada de simulcast, in care se va emite atat analogic cat si digital, pana in 2015, perioada in care transmitatoarele analogice de mare putere vor mai functiona pentru a permite celor potential afectati de imposibilitatea receptionarii serviciilor digitale terestre sa acceseze serviciile publice de televiziune.

Datele autoritatii locale de reglementare mai arata ca in Romania banda de 792-862 MHz este in prezent neocupata de televiziunea analogica, fiind vizata ca banda tampon de realizare a tranzitiei de la televiziunea analogica la cea digitala, pentru perioada de functionare in paralel a ambelor sisteme (simulcast), pana cel mai devreme in 2012 si cel tarziu in 2015. Conform autoritatii, dupa realizarea tranzitiei complete la televiziunea digitala a Romaniei si tarilor vecine (2015), banda va putea fi utilizata pentru comunicatii mobile, conform reglementarilor internationale.

Procesul de trecere la televiziunea digitala terestra este intarziat, industria asteptand in prezent ca executivul sa aprobe Hotararea de Guvern care sa dea drumul intregului proces de acordare a licentelor pentru televiziunea digitala terestra.