Costel Todor, vicepresedinte Siveco Romania: Suma de 500 milioane euro pentru eRomania nu mi se pare deloc mare, pentru ca beneficiile sunt imense
"Va dau o comparatie reala, care nu are nici un fel de legatura cu Siveco. Bugetul Ministerului Justitiei in 2005 era de 400 milioane euro. Prin introducerea unui sistem informatic integrat, estimat in 2005 la 100 milioane euro (n.r potrivit acestuia realizarea acestui sistem este in prezent in licitatie publica) se vizau la acel moment economii de aproximativ 30 milioane euro pe an. Mie suma aceea (n.r referindu-se la suma de 500 milioane euro pentru eRomania) nu mi se pare deloc mare, iar daca-si atinge scopul costurile de implementare vor fi uitate foarte repede, pentru ca beneficiile sunt imense", a precizat pentru HotNews.ro Costel Todor, commercial vice-president in cadrul Siveco Romania.
Declaratia a fost facuta in cadrul Forumului Roman de eGuvernare, eveniment pe teme de e-guvernare organizat luni in Bucuresti de consortiul Media Consulta – Expotek – Pepper PR cu sprijinul Ministerului Comunicatiilor.
Pe marginea acestui subiect s-a mai exprimat luni si Sorin Mindrutescu, presedinte al Camerei de Comert Americane (AmCham) si CEO Oracle Romania, prezent la acest eveniment:
"Nu am vazut o defalcare a acestei sume. Proiectul eRomania este mai mult decit un portal - cum a fost receptionat, mi-e imposibil sa comentez suma. Personal cred ca este extrem de important ca un asemenea concept a aparut si ca in decursul timpului se va cristaliza. Ca suma este mare sau mica - sint detalii care fac diferenta. As vrea insa sa mai vedem si partea plina a paharului. Nu sint de acord ca atunci cind se prezinta un proiect de genul eRomania sa fie gasita cea mai mare piatra pentru a arunca in el", a spus Sorin Mindrutescu.
La inceputul lunii martie, Guvernul a aprobat strategia nationala eRomania, care promite modernizarea statului prin informatizarea interactiunii cu cetatenii si companiile, prin intermediul unei platforme, eRomania, ce va cuprinde zeci de servicii publice in format electronic, alocand circa jumatate de miliard de euro pentru anii 2010-2013. Ministerul a demarat anul trecut mai multe licitatii in cadrul acestui proiect, iar doua licitatii eRomania1 si eRomania 2 (in valoare de circa 22 milioane euro) au fost deja castigate.
Prima licitatie, eRomania1, proiect pentru care a fost alocata o suma estimata de 42,1 milioane lei (fara TVA) presupune crearea unui sistem format dintr-un portal eRomania care sa integreze alte 13 subsisteme de tip portal cu diverse servicii, respectiv: «e-Justitie », « e-Agricultura », « e-Mediu », « e-Transport », « e-IMM-uri », « e-Functionari Publici », « e-Turism », « e-Cultura », « e-Statistica », « e-Educatie », « e-Cetatean », « e-Asociere », « e-Sanatate ». Licitatia a fost castigata de un consortiu format din firmele Sysware, Totalsoft, Provision, Star Storage, Softwin si Teamnet. A doua licitatie, eRomania2, in valoare tot de circa 10 milioane euro a fost castigata de Omnilogic, vizand crearea unui portal cu informatii despre toate localitatile din Romania.
Mai multe detalii despre situatia celor doua proiecte, aici.
Guvernul promite jumatate de miliard de euro pentru ceva ce acum este concept, ca si in 2009 - portalul eRomania

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Vreau sa vad inainte sa platesc care sunt aceste eNorme eBeneficii.
Multumesc.
Pai da, statul e o vaca buna de muls din care si guvernantii implicati iau partea cuvenita, nu neaparat direct, dar prin firme si alte mici 'servicii' facute unul altuia. Cat costa domnilor sa angajezi un analist serios, cel mai bun din lumea asta, sa faca un proiect? Un milion euro, doua ? Ce treaba au beneficiile cu cat ar costa implementarea ? Nu e clar ca proiectul se face pentru a mulge bani si nu pentru asa-zisele beneficii pe care le-am obtine noi?
De ce nu se face un proiect open-source? Uniunea Europeana a facut asta deja cu destule proiecte. S-a luat macar in calcul varianta? Romania este cotata ca un stat sarac, atata timp cat trebuie sa se imprumute pentru plata salariilor. De unde cheltuielile astea fara nici un fel de judecata ?
500 de milioane de euro? un portal ca ala se poate face cu mult mai putini bani. or, credeti ca siveco e singura firma de software capabila de asa ceva?
mergeti pe piata libera! acolo se vede calitatea.
dumneata taxezi un produs pentru cati bani poate aduce el clientului sau pentru cat te costa pe dumneata sa l produci?
daca iti cer un pahar de apa pentru ca mor de sete, tu ma taxezi ca si cum viata mea depinde de asta sau ma taxezi cat costa un pahar cu apa?
Dar avand in vedere ca e vorba de Siveco ....
Astia au mai facut cazatura aia de AEL, cu care se laudau ca mama ce mare chestie am facut noi., si de care fugeau profesorii ca dracu' de tamaie de bun ce era.
... carevasazica, atata vreme cat beneficiile sunt imense, suma poate sa fie oricat de mare.
dar de ce nu beneficii imense cu cost minim?
da, stiu, siveco sunt campioni la proiecte cu bani publici.
s-au dat singuri de gol cu argumentatii de genul asta.
sad :(
1. O lege care sa reglementeze functionarea portalurilor de date din Romania si cum se va face interoperarea lor?
2. O lege care sa reglementeze functionarea site-urilor WEB ale institutiilor publice (mentenanta lor facuta cu studenti in part-time este un amatorism). Uitati-va la cum arata site-ul Politehnicii din Bucuresti care da anual 500 de IT-isti? Este administrat de niste neica nimeni.
3. O lege care sa defineasca clar "baza de date publice": cine este owner-ul, cum se face back-ul datelor, cine face maintenanta, confidentialitatea, definirea pozitiei in registrul national al calificarilor (inclusiv salariul).
4. Cum se inregistreaza pachetul de aplicatii in inventarul mijloacelor fizice (ca soft si nu precum un hard)?
In lipsa acestor reglementari legislative banii se vor duce pe apa Sambetei precum s-au dus cele 4 miliarde dolari din 1992 pana in prezent. Adaug aici si informatizarea scolilor unde in inventar sunt trecute PC-urui cu valoarea de 7-9.000 euro (!!!!!) cand in realitatea valoarea este 600 euro iar restul este soft si servicii care s-au pierdut pe drum. Concluzie: atata timp cat aplicatiile IT sunt tratate in plan economic precum sistemele de operare care se arunca odata cu computerul la cos, Romania va ramane o tara care consuma zeci de miliarde pe produse IT si care ajung la cos dintr-un motiv simplu: nu au valoare de inventar, deci nu exista. Aici interesul este al dezvoltatorilor de a amesteca hardul cu softul ca sa umpfle preturile mergand pe profituri de 700-900:1. Dar si la spagarilor din ministere.
justificarea domnului Todor pentru acest cost se bazeaza pe beneficiile ce s-ar obtine in urma implementarii acestuia .. dar aceste beneficii nu-l privesc pe dumnealui in calitate de reprezentant al unei firme ce liciteaza pentru obtinerea acestui proiect .. dumnealui trebuie sa prezinte argumente tehnice pentru justificarea costului ..
siveco nu trebuie sa ia cota parte din beneficii, ci trebuie sa justifice costul pentru implementarea sistemului
Nu Boc?
Costele, Mandrutescule, voi ce ziceti?
Cu 50.000 poate plătești unul, maxim 2 arhitecți (în ideea că face și altceva în acest timp) un an.
Daca folosesti open source(sa zici ca e mai ieftin) - nu ai suport. Daca nu merge ceva nu ai pe cine sa suni sa rezolve problema...
Siveco este o firma abonata la contractele cu statul, pe bani multi, iar proiectele castigate au utilitate indoielnica. De aceea nu m-as mira ca si acest proiect sa nu fie pus in practica.
Cat despre suma, mi se pare o impertinenta sa se raporteze la castigurile beneficiarului. Ca si cum ar depinde numai de ei...
Ba mai mult, bag seama ca Arpechim e singura structura din PETROM care INCA foloseste produsul Siveco, pen'ca SAP-ul nu a facut fata cerintelor complexe cerute de un astfel de produs la un asemenea nivel si al legislatiei romanesti in continua schimbare...
Dixit !
Prin urmare, lasa-ne... sau daca chiar stii atunci "da pe goarna"!
La Arpechim situatia este mult mai complexa dar mi-e ca nu putem avea un dialog relevant pe aceasta tema aici.
Scuza-ma ca dupa doua decenii de scris/raspuns la caiete de sarcini in IT mi-am permis sa te contrazic :)
2/ despre ce e vorba, totusi? Inteleg ca e vorba de "informatizarea interactiunii cu cetatenii si firmele". Adica, de exemplu, o sa puna calculatoare cu tastaturi metalice, adinc infipte in beton, in sediile institutiilor, de unde poti sa afli orarul si cuantumul taxelor?
Cica o sa fie un portal de portaluri. Asta ce mai e? Vor lua textele care sint acum imprastiate pe site-urile institutiilor si vor da copy-paste in alte site-uri?
eRomania 0 cat a costat?
Ati face bine sa renuntati la e-ul ala...
O dotare hard/soft de ultima ora nu ar costa mai mult de 200.000EUR (hai, 500.000, ca oricum s-ar face o licitatie aranjata si supraevaluata) iar din restul de bani le platesc salariile si costurile aferente - sediu, electricitate, legatura la 'net, etc.
Va garantez ca rezultatele ar depasi de departe orice ofera vreo firma "consacrata"... mai putin banii pentru partid, desigur!
Jalnic este ca un proiect de asemenea dimensiuni, intr-o tara normala, ar trebui sa stimuleze pe mai multe fronturi: s-ar adopta tehnologii noi, s-ar crea locuri de munca si s-ar forma personal IT in multe directii noi ... dar la noi nu, ptr. ca de fapt aceste asa-zise proiecte sunt destinate din start sa esueze.
Ca sa putem discuta daca e mica sau mare, trebuie sa vorbim despre un proiect; teoretic eRomania trebuie sa faciliteze comunicarea Government to Citizens ( G2C), Government to Business (G2B), si Government to Government (G2G - adica intre institutii). Avand in vedere faptul ca penetrabilitatea semnaturii electronice este extrem de scazuta, si ca semnatura electronica e premiza de baza a interactiunilor oficiale in spatiu virtual, as spune ca Romania nu e pregatita pentru servicii G2C si G2B la scara larga.
In egala masura, "interoperabilizarea" si definirea unor standarde de governance IT pentru institutiile publice (G2G) reprezinta o necesitate vitala; in felul acesta s-ar putea optimiza o gramada de procese ce presupun participarea mai multor institutii, cu efect atat la nivelul costurilor, cat si al timpului de realizare.
Pentru asta ar trebui insa implementate o serie de framework-uri publice (nu inventam noi apa calda): Balanced Scorecard pentru managementul performantei, COBIT si Val IT pe zona de governance, ITIL pentru managementul serviciilor, etc.
In felul acesta am putea avea o serie de obiective strategice si KPI corespunzatori, o strategie coerenta, proiecte a caror implementare sa duca la atingerea obiectivelor respective, si, evident, un calcul realist al costurilor, si o planificare adecvata a resurselor.
Din pacate in Romania continuam sa punem caruta inaintea cailor, si discutam despre cat costa eRomania...
Cat despre Siveco, am urmatoarea intrebare: cum se face ca sectoarele cele mai mari consumatoare de IT in Romania (telecom, banking, energy) nu prea se numara printre clientii SIVECO? Apropo, poate ne spune cineva in partea firmei, ce procent din cifra de afaceri a SIVECO provine de la clienti cu capital integral privat.
Practic se arunca bani...sunt dati unor farsori....pentru diverse interese....cred politice...
Sunt firme mari (si adevarate) de soft in lume:Microsoft,Oracle etc....De ce s-a optat pentru solutia asta penibila?...
Sunt dati oameni afara...peste tot se incearca economii(false).....ne va fi din ce in ce mai greu...si ce fac ei...arunca banii pe nimic(sau poate ii incaseaza) in numele unei pacaleli...
Trebuie opriti cu orice pret...de ceva timp puterea nu numai ca nu vrea binele tarii...dar sunt impotriva Romaniei...
E un lucru obisnuit in Romania sa se vinda pielea ursului din padure.
Asa ca ... eu zic mai bine on-line decat in-line!
"Daca" eRomania va functiona (lol :)) ) beneficiile ...., dar oricum ar fi, noi ne luam banii asa ca beneficiile pe partea asta sunt enorme
Suma de 500 milioane euro pentru eRomania nu mi se pare deloc mare, pentru ca beneficiile sunt imense - no shit. Normal, isi mai ia cine trebuie un palat.
Personal cred ca este extrem de important ca un asemenea concept a aparut si ca in decursul timpului se va cristaliza. Hahahahahahaha. Se va cristaliza prin sugerea pensiei de la bunica si mutarea Romaniei in lumea digitala.
REVOLUTIE.