Vodafone intentioneaza sa lanseze saptamana viitoare primele servicii 3G, care vor permite acces la internet mobil de mare viteza, in frecventa de 900 MHz, in care pana acum se furnizau exclusiv servicii de generatia a doua (2G), potrivit unui anunt facut joi de operator. In afara de Vodafone, astfel de servicii mai pot fi lansate si de Orange si Cosmote, in baza licentelor detinute pentru frecventele in cauza si a unei decizii de reglementare date in luna februarie a acestui an.

Vodafone intentioneaza sa anunte miercuri, 28 aprilie, "serviciile 3G in frecventa 900 MHz, la nivel national, si extinderea portofoliului de Internet mobil de mare viteza", potrivit unui comunicat dat joi de operatorul de telefonie mobila.

Posibilitatea ca Vodafone, Orange si Cosmote sa ofere servicii 3G (date, multimedia) si in benzile in care pana acum se furnizau exclusiv servicii de voce si servicii de date prin GPRS si EDGE a aparut in urma unei decizii in acest sens date in urma cu doua luni de autoritatea de reglementare in comunicatii, ANCOM.

  • RCS&RDS, singurul operator 3G care nu poate in prezent sa ofere astfel de servicii

RCS&RDS, al patrulea operator cu licenta 3G din Romania, nu poate profita de aceasta reglementare, deoarece nu detine o licenta in benzile 900 MHz si 1800 MHz. Comparativ cu banda de 2100 MHz alocata in prezent pentru servicii 3G, folosirea unor benzi mai joase va permite operatorilor ca la aceleasi investitii sa ofere o acoperire mai mare, tehnologia fiind mai potrivita pentru extinderea acoperirii 3G in mediul rural si in zonele izolate.

De altfel, RCS&RDS a avertizat deja ca aceasta decizie ar putea afecta competitia si a cerut autoritatii de reglementare sa i se ofere in mod compensatoriu drept de operare in aceasta banda, concomitent cu deschiderea acestui spectru pentru servicii 3G. Autoritatea a demarat un studiu asupra impactului in piata si a anuntat ca va oferi remedii daca se constata distorsionarea competitiei. Unul dintre remedii poate fi inclusiv cel al reorganizarii utilizarii benzii de 900 MHz, insa doar la momentul in care expira valabilitatea licentelor.

Licentele in benzile 900 si 1800 MHz expira in cazul Orange si Vodafone la sfarsitul lui 2011, iar in cazul Cosmote in 2014.

  • Orange, primul operator mobil care a dat detalii despre testele 3G in aceasta frecventa. Cosmote, abia intrat pe piata 3G

Orange a fost primul operator de telefonie mobila dintre cei cu licente 3G care a dat mai multe detalii despre posibilitatea oferirii unor astfel de servicii. Astfel, in luna noiembrie a anului trecut, Orange anunta ca si-a stabilit deja doua zone in Romania, una fiind zona Clujului, in care testeaza furnizarea de servicii de internet mobil la vitezele din reteaua 3G in banda de 900 MHz, folosita pentru serviciile GSM.

De cealalta parte, Cosmote abia a lansat, cu o zi in urma, servicii de internet mobil 3G care permit viteze de transfer de pana la 21,6 Mbps, in baza retelei si a licentei 3G a Zapp, operator pe care l-a preluat anul trecut, printr-o tranzactie de aproximativ 207 milioane de euro.