Hewlett-Packard Co a anuntat ca va cumpara producatorul de smartphone-uri Palm pentru 1,2 miliarde dolari, intr-o incercare de a resuscita compania care a pierdut teren in lupta cu Apple si RIM. Palm a raportat piederi in ultimii doi ani, iar preluarea vine intr-un moment foarte potrivit, scrie Reuters. HP promite investitii semnificative, dar unii analisti spun ca achizitia a fost o idee nefericita.

Este una din cele mai importante tranzactii din IT in 2010, iar o parte dintre analisti s-au aratat surprinsi de anunt, mai ales ca in ultimele saptamani se vorbea ca Palm va fi cumparata de producatori asiatici, cum ar fi Lenovo.

Palm domina in urma cu cativa ani piata telefoanelor cu sistem de operare, insa a pierdut teren in fata Apple si RIM, chiar daca anul trecut a lansat un nou sistem de operare.

Compania este condusa de Jon Rubinstein, fost director la Apple, celebru pentru ca a avut un rol cheie in dezvoltarea iPod. Palm a inregistrat pierderi in ultimii doi ani fiscali si ca semn al necazurilor pe care le are, si-a modificat in sens negativ prognozele financiare pentru anul in curs.

HP spune ca va investi masiv in Palm pentru marketing si pentru dezvoltarea de noi produse. Parerile analistilor citati de Reuters sunt diferite: unii spun ca tranzactia va afecta jucatori precum Nokia sau Motorola care ar putea pierde cota de piata. Altii spun ca achizitia va distruge incredera actionarilor HP.

Conform datelor Gartner, Palm detinea 1,2% din piata mondiala a smartphone-urilor in 2009, in timp ce Nokia detinea 41,1%, RIM 19,9% si Apple, 14,4%.