Interviu HotNews.ro

AUDIO: Toma Cimpeanu, seful proiectului e-Romania: Inca aproximativ 500 milioane euro se vor duce in proiectul e-Romania in perioada 2014-2017

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Duminică, 2 mai 2010, 23:18 Economie | Telecom


Toma Cimpeanu
Foto: AGERPRES
Ce este e-Romania? Nu doar un site sau simplu portal ci un sistem national de e-guvernare prin care autoritatile promit interconectarea administratiei centrale si locale si informatizarea tuturor serviciilor publice pentru cetateni si firme. Pentru 2010-2013 autoritatile au estimat ca vor aloca 500 milioane euro. Toma Cimpeanu, seful echipei e-Romania in ministerul Comunicatiilor (MCSI) estimeaza intr-un interviu HotNews.ro ca alte circa 500 milioane euro vor intra in acest sistem in perioada 2014-2017, fara ca lucrurile sa se opreasca aici - un proiect care “nu va putea fi oprit de nimeni” si cu care “nimeni nu-si va permite sa se joace”.

Nu doar un site, dar nici un simplu portal. In ce ar consta acest proiect e-Romania?

Toma Cimpeanu: Este o strategie prin care consolidam eforturile administratiei centrale si locale in vederea interconectarii si interoperabilitatii sistemelor informatice. Este o strategie de transformare a serviciilor publice. Vom incerca ca din varianta actuala cu cozi, ghisee, cu fete nu neaparat prietenoase in spatele ghiseelor, sa ajungem in situatia in care toate interactiunile cu statul sa se faca din fata unui calculator. Nu vrem ca omul sa mai alerge prin hatisul administratiei.

Ok. Cum vreti sa faceti asta?

Toma Cimpeanu: Sunt trei categorii principale de interactiuni intre cetateni si stat care sunt urmarite: componenta de informare, cea de depunere si ridicare de cereri, iar a treia este plata darilor catre stat. Toate aceste trei tipuri de interactiuni vor avea o alternativa electronica, pe care o dezvoltam in momentul de fata. Oamenii vor putea sa gaseasca toate informatiile pe care le cauta prin internet, vor putea sa adreseze o cerere catre administratie prin internet printr-un singur punct, urmand ca cererea sa fie gestionata in spate de catre motorul tranzactional din cadrul sistemului e-Romania si trei: plata taxelor si impozitelor prin care fiecare cetetean va putea vedea exact ce, cat si de ce are de plata.

Ati lansat deja doua licitatii: eRomania 1 si eRomania 2..

Toma Cimpeanu: Da, sunt primele doua etape de implementare ale strategiei e-Romania pe care le realizam ca minister. Componentele "atacate" sunt cele legate de partea de informare, acoperita de eRomania 2 si partea de cereri on-line care este subiect deschis de eRomania 1.

De ce doar un subiect deschis?

Toma Cimpeanu: Pentru ca acest proiect nu poate sa acopere ansamblul cererilor si interactiunilor dintre cetatean si administratie. Am definit 13 domenii majore si din fiecare domeniu, in e-Romania1, am propus un set de servicii ce urmeaza sa fie implementate imediat. Pana la sfarsitul acestui an ne-am propus sa implementam 100 de servicii electronice, pana la sfarsitul anului viitor - 300 de servicii, pana la sfarsitul lui 2013 - 600 de servicii.

Cum vor arata cele 100 de servicii pe care le promiteti pana la sfarsitul acestui an, in conditiile in care desi contractele au fost acordate, lucrarile nu au demarat si sunt probleme de finantare?

Toma Cimpeanu: Ce pot sa va spun sigur este ca probabil pana la mijlocul lunii mai vom avea deja semnat contractul subsecvent numarul 1 la acordul cadru incheiat la proiectul eRomania 1 si contractul pentru e-Romania 2.

Contractele cadru si cele subsecvente e-Romania


Ce servicii va aduce semnarea primului contract subsecvent de la eRomania 1?

Toma Cimpeanu: Avem mai multe module in e-Romania 1 si o sa va dau cateva exemple..

Nu vreau la intamplare. Concret, ce servicii vor intra sub acest contract subsecvent pentru ca asa pot si eu sa ma uit pe caietul de sarcini..

Toma Cimpeanu: Vor fi cu certitudine surprinse toate cele 13 dimensiuni ale eRomania1: mediu, educatie, cultura, transport, sanatate, etc din care vor fi selectate mai multe servicii. De exemplu pt componenta de mediu puteti gasi nomenclatorul complet al tuturor transportatorilor de deseuri si substante periculoase, al agentilor economici autorizati pentru tratarea lor, o sa puteti sa-i contactati, transmiterea online a cererii pt autorizatia de mediu..(...)

Asta doar la mediu. Dar ati spus cate ceva din fiecare cele 13. Aveti clar stabilit?

Toma Cimpeanu: Pana la sfarsitul acestei luni. Si exista si alternativa de a porni cu absolut totul cap-coada facut, ca sa grabim lucrurile si care e una din alternativele foarte serios luate in calcul.

De unde vine finantarea?

Toma Cimpeanu: Sunt mai multe surse de finantare pe care le folosim. Parerea mea este ca pentru aceste doua contracte e-Romania 1 si e-Romania 2 vom merge pe un credit furnizor si vom face plati esalonate pe urmatorii trei ani din creditele de angajament pe care le avem la dispozitie.

Sistemul e-Romania
Sistemul e-Romania
Foto: MCSI
Acestea sunt doar doua licitatii. Aveti definita o arhitectura a intregului eco-sistem informatic e-Romania?

Toma Cimpeanu: Da. Este un proiect definit exact cu niste obiective precise pentru intreaga perioada 2010-2013. Nu inseamna ca in 2013 e-guvernarea s-a terminat si e-Romania s-a terminat. Cu siguranta acest sistem se dezvolta in timp, trebuie sa fie adaptat modificarilor din administratie..etc. Pentru 2010-2013 avem o topologie clara.

Care este aceasta, pentru ca nu se vad decat licitatii care tot apar pe SEAP. Care este arhitectura acestui proiect?

Toma Cimpeanu: V-am spus. Rezultatul pentru 2010-2013 va insemna 600 de servicii electronice. Care vor fi acestea?! Luand in calcul care sunt cele mai folosite servicii de catre cetateni. Cu certitudine una din fazele e-Romania va fi implementarea sistemului national pentru plata tuturor taxelor si impozitelor locale dar si pentru toate celelalte dari catre stat. Care sunt actorii implicati? Avem 3.300 de administratii publice si inca 6.000 de institutii care primesc bani de la cetateni, pentru o taxa, pentru schimbarea unui document etc. Fiecare cetatean va putea vedea oricand ce datorii are catre stat, va putea sa le plateasca online si aici ma refer la impozit pe cladiri, pe masina, amenzi de circulatie. Va putea vedea care este debitul sau fata de stat si va putea face o plata totala sau partiala.

Fiecare serviciu electronic care necesita o taxa, va fi conectat cu acest ghiseu de plati, astfel incat sa nu fie doar cererea electronica, ci sa se poata face si plata electronic.

600 de servicii. Ce alte licitatii vor mai fi? Le aveti structurate?

Toma Cimpeanu: Am dat drumul primelor 2 faze si avem in continuare un set de licitatii pe care urmeaza sa le facem in perioada urmatoare. In primul rand este o componenta legata de plata taxelor si impozitelor locale. O a doua directie se refera la fluxurile de avizare din cadrul institutiilor publice pentru ca incercam si o standardizare a formularelor. Pentru cereri identice, administratii diferite au formulare diferite, unele cu campuri care nu se completeaza niciodata pentru ca nu sunt necesare. Mai avem o componenta de dezvoltare a motorului tranzactional pentru ca sa putem asocia fiecarei cereri un traseu interinstitutional si in felul acesta vom genera un registru al responsabilitatilor.

Componenta de plata taxelor si impozitelor, circuitul intern de avizare, motorul tranzactional - acestea vor fi urmatoarele trei licitatii pe care speram sa le mai lansam pana la sfarsitul acestui an. Asta este planul pe termen scurt. Avem un plan de actiune definit. Singurul lucru acum in discutie este prioritizarea serviciilor, ordinea in care ele sunt implementate este critica.

De ce nu este cimentata ordinea serviciilor publice care vor fi implementate pana in 2013Acest ecosistem informatic va fi stocat intr-un singur loc pe un supercomputer?

Toma Cimpeanu: Nu, nu este chiar asa. Supercomputerul are 3 componente mari: o parte de calcul paralel, dedicata cercetarii. Aceasta va permite integrarea Romaniei in reteaua europeana de supercomputing, cu multe beneficii. Institutele de cercetare din Romania vor putea accesa niste fonduri la care azi nu au acces pentru ca nu pot sa utilizeze un echipament pe care sa testeze rezultatele cercetarii. Doi: O sa avem acces gratuit la o mie de aplicatii legate de securitatea informatica, nanotehnologie etc. apoi mai sunt 11.000 de programe dezvoltate de institutele de cercetari din Romania care nu au fost testate niciodata si acum vor avea aceasta ocazie.

A doua componenta este o componenta de procesare, de inalta performanta, pe care vor fi rulate aplicatiile dezvoltate in fazele e-Romania.

A treia componenta este zona de date, insemnand datele administratiei publice.

Cat va costa acest supercomputer?

Toma Cimpeanu: Va fi achizitionat acum si platit pe 5 ani, suma totala fiind de 77,5 milioane euro. Se va achizitiona in urma unei licitatii, pt a obtine un pret cat mai bun.

S-a vorbit de un supercomputer IBM BlueGene..

Toma Cimpeanu: Nu. Mai degraba as spune tip BlueGene. Supercomputerul trebuie vazut ca o putere de calcul concentrata care are capacitatea sa exploateze eficient un volum de date importante.

Demararea licitatiei pentru acest supercomputer?

Toma Cimpeanu: Cred ca in a doua jumatate a anului, dar nu s-a stabilit exact.

Despre licitatia pentru supercomputer


Ce model ati luat in calcul cand ati gandit acest ecosistem infomatic ce va integra toate serviciile publice din Romania si care are in spate acest supercomputer? Exista un model similar in Europa? Ce costuri implica?

Toma Cimpeanu: Hai sa le luam pe rand. In privinta modelului luat in calcul, am analizat atat modele europene cat si altele internationale. Aceste modele, chiar daca descriu practici de succes nu pot fi copiate pur si simplu in Romania, pentru ca avem conditii diferite. Potrivit estimarilor noastre, in perioada 2000-2008 in Romania s-au investit 6 miliarde euro in zona sistemelor electronice proprii administratiei publice si realitatea este ca suntem in situatia in care fiecare institutie are mai multe sisteme iar acestea nu comunica intre ele.

Revenind la model…

Toma Cimpeanu: Ne-am uitat la tarile care sunt pe primele locuri in Europa la e-guvernare: Austria, Germania, Marea Britanie, la tari cu performante la nivel mondial si am adaptat conditiilor specifice de la noi. Spre deosebire de Austria care a inceput implementarea serviciilor electronice acum 27 de ani si nu prea aveau sisteme dezvoltate in cadrul administratiei la ora respectiva, noi venim in situatia unui desert cu niste oaze informatizate care functioneaza pe alocuri.

In 27 de ani, in Austria s-au investit peste 20 miliarde euro. Si noi am investit in 8 ani 6 miliarde de euro..

Toma Cimpeanu: Da, dar noi am investit unde nu trebuie. I-am bagat din pacate nearmonizat. In Austria au functionat de la inceput in sistem unitar. Toate tarile care au sisteme de e-guvernare au cele 2 elemente esentiale: interoperabilitatea sistemelor si consistenta bazelor de date. Nu o sa gasiti in nici o tara europeana  baze de date cu aceeasi informatie dar cu valori diferite, ca la noi.

Si in aceste tari este acelasi model cu un supercomputer in spate?

Toma Cimpeanu: Ca model hardware nu este neaparat aceeasi structura. (…)

Cu cine s-au consultat autoritatile pentru acest model de sistem national de e-guvernare: arhitectura eRomaniaIncercarea de a aduce la un numitor comun toate bazele de dateCum se intentioneaza curatarea bazelor de date

Circa 500 milioane euro in perioada 2010-2013. Este mult sau putin?

Toma Cimpeanu: Am mai vorbit de cei 2,5 miliarde euro pe an investiti in Germania, 20 miliarde euro in Austria in ultimii 27 de ani, 900 milioane lire sterline intr-un an in Marea Britanie pentru implementarea unor strategii similare in conditiile in care au o baza mai buna decat cea gasita de noi in 2008.

Pot sa-ti dau un alt exemplu: 500 mln euro in 4 ani. 125 milioane euro pe an inseamna 6 euro pe an de om (125 milioane impartit la 22 milioane), asta inseamna jumatate de euro pe luna de om, 2 lei pe luna. Cat ar costa sa te duci la administratia financiara sa depui o cerere? Pai numai transportul costa mai mult, deci eu cred ca se merita.

e-Romania are un avantaj mare care insa nu se va vedea decat in momentul in care va incepe sa fie utilizata. e-Romania se plateste singura. Un exemplu il reprezinta economiile prin e-Licitatie. Anul trecut am facut 1,1 miliarde euro economii, deci  2 eRomanii platite din start. Anul asta trecem la 40% achizitii publice electronice prin SEAP si estimam ca vom face economii de 2,5 miliarde euro deci 5 eRomanii intr-un singur an.

e-Romania e un proiect care nu se incheie in 2013. E un proiect de sute de milioane euro, miliarde sau zeci de miliarde?

Toma Cimpeanu: Cred ca anii 2014 - 2017 vor implica o suma tot in jurul celor 500 milioane euro dupa care ritmul anual cred ca va mai scadea. In primul rand pe partea de echipamente avand o tehnologie de supercomputer care este scalabila si are durata de viata mai lunga nu vom mai face mereu si mereu investitii in echipamente. In al doilea rand modelul acesta pe care-l propunem, cu o placa turnanta informationala este utilizabil cam in toate domeniile, nu inseamna rescriere ci eventual upgradare a numarului de utilizatori. In al 3-lea rand administratia merge spre simplificare nu spre complicare.Miliarde euro si nici in 2017 nu se opreste.

Toma Cimpeanu: e-Romania inseamna introducerea alternativei electronice in administratie si in societate. Societatea evolueaza. daca componenta asta electronica se leaga intrinsec cu administratia va evolua odata cu societatea.

Marele pericol - Se dau miliarde de euro, dar daca se schimba conducerea politica ce se intampla cu acest proiect si contractele demarate?

Toma Cimpeanu: Un proiect ca e-Romania care este generos prin rezultatele pe care le are pentru cetatean nu va putea fi oprit de nimeni.

De ce?

Toma Cimpeanu: Pentru ca el este util si corect

Poate ca mai tarziu altcineva va spune ca nu s-a facut bine, ca acest sistem de supercomputer aflat ca infrastructura hardware in spatele sistemului va fi considerat gresit.

Toma Cimpeanu: Aceasta este tehnologia actuala.

Sunt mai multe tehnologii. Aceasta este doar una aleasa si propusa acum.

Toma Cimpeanu: Bun. e-licitatie exista de atata vreme. De ce? Pentru ca este un sistem bun care lupta impotriva coruptiei si produce economii. Nu l-a oprit si nu-l va putea opri nimeni. e-Romania asa cum e gandit produce economii uriase pentru stat si pt cetatean. Nu-l va putea opri nimeni. Ce zici tu, sa se schimbe niste componente pt ca nu e de acord cu structura e ca si cum ai zice: dom'ne tu ai o masina si ai pe ea un motor v 8. Nu sunt de acord trebuie sa-i punem un motor v 12. Este o schimbare de nuanta, dar nu e o schimbare a proiectului in ansamblu.Va dati seama ce costuri implica o schimbare de nuante? Costurile cele mai multe se duc pe aceste nuante.
 
Toma Cimpeanu: Nu cred ca cineva va modifica acest proiect pe care l-am demarat, eventual in baza unei analize sau a unei schimbari tehnologice deosebite, daca apare vreo evolutie tehnologica extraordinara atunci probabil se va integra noua filozofie in cadrul sistemului, dar nu cred ca cineva isi va permite vreodata sa se joace cu proiectul asta. Nu cred. Pentru ca acest proiect nu are puncte slabe in mod real. Este o colectie de lucruri care au fost recunoscute ca fiind valoroase la nivel european si vine cu aceasta adaptare, specific romaneasca.

Un lucru important de urmarit. La nivel european aceste sisteme de e-guvernare au inceput sa se interconecteze. Au aparut proiecte de interconectare a punctelor unice de contact national, de interconectare a semnaturii electronice la nivel european. Stii care va fi pasul urmator? Va fi un e-Europa. Si stii unde vom fi noi? Daca nu facem proiectul asta, peste 10 ani o sa batem la portile Europei sa aderam si noi, sa fim si noi membri. Avem oportunitatea sa fim in rand cu lumea. 

Structura finantarii pe componente si ani a proiectului eRomania - 2010-2013, asa cum apare in Hotararea de Guvern publicata recent in Monitorul Oficial, o gasiti aici.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7747 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Nu il va putea opri nimeni ... (Duminică, 2 mai 2010, 23:21)

  xxx [anonim]

  ... pentru ca va dura 50 de ani si costa 3 miliarde de E.
  • +2 (4 voturi)    
   Sper din tot sufletul ... (Luni, 3 mai 2010, 5:43)

   ady624 [utilizator] i-a raspuns lui xxx

   Sper din tot sufletul că-s eu prost. Lucrez în domeniu și mă uit la schema aia, pardon, mă holbez la schema aia... iar și iar și iar... nu pricep aproape nimic... probabil sunt prost... Schema este prea "încâlcită" pentru mine... Sau nu are sens...

   Domnule Cimpeanu, aveți cumva și ceva ... mai pămânean? Ceva mai ... cu cuvinte?

   Vă mulțumesc anticipat,
   Un cotizant
   • 0 (2 voturi)    
    astia sunt nebuni (Luni, 3 mai 2010, 10:08)

    adrian [anonim] i-a raspuns lui ady624

    sa ma lamureasca si pe mine cum o sa ajunga internetul si semnatura electronica in satele care nu au curent electric.
    in tara nu toti oamenii au cont la banca dar vor avea semnatura electroni cu care sa poata plati din cont taxele.
    nu era mai bine daca electrificau toata tara si se gandeau apoi la astfel de nazbatii?
    tot un fel de dracula parc este si acum
  • +2 (4 voturi)    
   alti bani de la buget, alte "proiecte". (Luni, 3 mai 2010, 7:11)

   Mos Gerila [utilizator] i-a raspuns lui xxx

   alti bani de la buget inghititi in te miri ce . N-au bani de pensii, n-au bani de salarii, n-au bani de sanatate si nici de invatamant. Au bani de electronizat ... ce ? Birocratia ?
  • +1 (3 voturi)    
   Poate puscaria .... (Luni, 3 mai 2010, 8:20)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui xxx

   Altfel spus, nimeni nu va putea opri hotia portocalie ?
  • +1 (1 vot)    
   ... (Luni, 3 mai 2010, 11:03)

   jean [anonim] i-a raspuns lui xxx

   nu il va putea opri nimeni... pt ca nimeni sunteti voi toti, cei care va e frica sa nu care cumva sa nu mai puteti da o spaga micaa la ghiseu, sa depasiti termenele... etc.
 • +9 (11 voturi)    
  Încă un jaf oareșcare... (Duminică, 2 mai 2010, 23:39)

  Wasile [utilizator]

  Da, domnilor și doamnelor, încă un jaf ordinar. Îmi place la nebunie schema din articol, cu "conectorul universal" și "legea interoperabilității" , nu spune nimic, și interviul de asemenea, o grămadă de abureală.

  Auzi justificare, este doar doi lei / lună de la fiecare român... așa putem justifica orice: Bechtel cu 3 miliarde, o să folosim autostrada aia 100 de ani, deci este doar 0,3 euro cenți pe zi de român, o nimica toată!

  Tare mi-e frică că vom ajunge ca Grecia. Doar că noi nu avem insule de vândut, nu amenințăm stabilitatea euro... pe noi o să ne arunce ca o măsea stricată.

  D-nule Cimpeanu, așa o întrebare scurtă, mai tehnică: ce naiba este acel conector pentru APC/APL? Este un amărât de web-service sau reinventăm roata, dându-i nume pompoase?
  • +2 (6 voturi)    
   ia nu mai scrie sf-uri! (Luni, 3 mai 2010, 1:41)

   eeeuuuu [utilizator] i-a raspuns lui Wasile

   cum sa ajungi ca grecia,unde salar'u' mediu e de vre-o 2000 (doua mii) de euroi? vise, taica, v-i-s-e!
   • +1 (5 voturi)    
    salariu (Luni, 3 mai 2010, 7:12)

    trm [anonim] i-a raspuns lui eeeuuuu

    salariul mediu nu-i de 2000 euro nici in Franta (de la 2000 in sus e deja salariu mare), deci vise, da, vise si necunoastere.
 • +4 (6 voturi)    
  600 ? (Duminică, 2 mai 2010, 23:52)

  Misu [anonim]

  600 de servicii ?
  Eu zic sa mai puneti inca vreo 66 si totul o sa fie ok.

  Lasand gluma deoparte, chiar credeti ca internetul este locul potrivit unde sa va depuneti informatiile personale ?
  Cine o sa o poata obliga pe "Lelea Floare" si "Badea Gheorghe" sa se informatizeze ?
  Cum o sa plateasca ei taxa aceea de "semnatura electronica" daca la momentul actual taxa este mai mare decat pensia lor de CAP ?
  Cui o sa-i foloseasca ?

  O sa fie doar praf in ochi, o povara si o taxa in plus pentru cetateni.
  Poate o noua metoda de a controla datele personale... la indemana hackerilor.
  Multumim dar daca am fi intrebati am zice NU.
 • +4 (6 voturi)    
  Rusine!! (Duminică, 2 mai 2010, 23:57)

  500 Mil [anonim]

  500 de milioane de euro vor fi furate in perioada 2014- 2017!! Poate asta ar tb sa spuna!!
  Guvernantii astia sunt sfidatori nu alta!!
 • +3 (5 voturi)    
  ce sa mai zic.... (Luni, 3 mai 2010, 0:04)

  neintelesul [utilizator]

  ne-au invatat baietii de pe mapamondul asta cu niste sume de iti vine sa iti iei campii !!!
 • +3 (5 voturi)    
  Intrebare pt. Toma Cimpeanu (Luni, 3 mai 2010, 1:36)

  dolanescu [anonim]

  Domnul Toma Cimpeanu, pe la ministerul culturii se vorbea de un site de 10 milioane de euro, care in principiu un functionar mai analfabet a zis ca este pt. biserica ortodoxa, apoi au corectat si este pt. toate cultele. Da, ma intreb eu, sitele ala cum scoate banii? ca nici noi care stam non stop pe net n-am ajuns sa il citim, care este procentul de vizitatori lunar, ca o investitie de 10 milioane zic eu trebuie sa fie ceva serios.
 • -5 (7 voturi)    
  popor de inculti (Luni, 3 mai 2010, 3:07)

  sacara dan [anonim]

  ia uitate la ei ce comentarii scriu .Se vede ca sunteti bugetari si va tremura chilotii pe voi.Va faceti pe voi puturosilor de bugetari nesimtiti.Sugeti seva acestei tari si va deranjeaza o schimbare a acestei societati.Oricum gunoaielor dupa criza greciei si a altor tari din zona euro datorita datoriilor mari ,nici la noi nu o sa mai va mearga mult timp furand poporul roman.Indiferent de cine va guverna va fi imposibil de sustinut in spate 1,5 milioane de gunoaie puturoase ca voidear trai voda tepes nu ati mai sta la cafele cu lumea ca coada jegosilor
  • 0 (6 voturi)    
   auzi, potaie portocalie! (Luni, 3 mai 2010, 3:29)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui sacara dan

   banditii tai cheltuie sute de milioane de euro pe porcarii cu parandarat si tu ai tupeul sa comentezi, dand vina pe altii? las ca va juganim noi, cat de curand!
 • +2 (2 voturi)    
  Sistemul fiarei (Luni, 3 mai 2010, 5:27)

  Sd [anonim]

  daca prin absurd va fi implementat atunci nici macar cersetorii nu vor mai face evaziune fiscala ...
 • 0 (4 voturi)    
  Costuri ciudate .. (Luni, 3 mai 2010, 7:05)

  Palpatine II [anonim]

  Sa zicem ca acest portal va fi facut in cea mai complexa tehnologie posibila (JEE). Un developer mediu de JEE costa firma MAXIM 3000 euro (toate cheltuielile incluse)

  La un calcul simplu, 3000 x 12luni x 5ani x 100bucati = 18 milioane euro cheltuilei salariale pe 5 ani pentru 100 developeri super buni de JEE.

  Normal, costa si soft-ul si hardware-ul (desi exista atat de mult soft open source JEE ca un bun arhitect de aplicatie ar reduce cheltuilele cu softul la sub 1 milion de euro). Hardware - cateva milioane euro (super-Ferrari in materie de super-computere) .

  Sa zicem 100 milioane de euro totul (salarii project manageri etc, protocol, meeetings, etc)

  BAI... unde-s restul de 400 milioane ?!
  • +2 (4 voturi)    
   BAI... unde-s restul de 400 milioane ?! (Luni, 3 mai 2010, 8:16)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Palpatine II

   La ei in buzunare .... credeam ca ai inteles ... hotii ... huooooooo
  • +1 (1 vot)    
   Sa mai calculam o data (Luni, 3 mai 2010, 10:38)

   Vanatoru [utilizator] i-a raspuns lui Palpatine II

   1. Statul nu o sa angajeze niciodata programatori JEE ptr ca nimeni nu se va duce acolo si nici nu cred ca se doreste asta...deci va fi outsourcing

   2. Costul mediu la un consultant nu neaparat senior costa intre 600 si 1000 de euro pe ZI.
   Iti zic din propria experienta si stiu bine ce zic. Iar suma asta o plateste o firma privata deci ma astept ca la stat sa fie chiar mai mult. (IBM, Oracle, Microsoft, etc iau chiar mai mult pe cap de consultant pe zi). Pentru a avea un suport viitor este foarte recomandat ca o firma foarte mare sa castige acest proiect si nu una sa dispara imediat ce s-a terminat proiectul.

   3. Deci sa zicem o medie de 800 de euro pe zi:

   800 * 22 zile lucratoare = 17.600 euro / luna de consultant * 12 luni = 211.200 euro / an de consultant * 5 ani = 1.056.000 euro / 5 ani de consultant * 100 de consultanti ..... ia mai calculeaza.

   Numai mana de lucru va fi perte 100,000,000 de euro la acest proiect
   • 0 (0 voturi)    
    1500E/luna (Luni, 3 mai 2010, 20:20)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui Vanatoru

    Ok, nu stiu unde ai auzit tu de salariile astea, dar ia in calcul ca traiesti in romania nu in Suedia sau UK. Eu administrez o companie mare de programatori, o companie lider in EU pe Outsourcing si fiecare ia maxim 1500E/luna, discutam totusi de C/Java si de php cu MySQL sau Oracle nu de cine stie ce minunatii.

    So, Pretul corect este mult mai mic decat primul afisat mai sus.
    Iar un mainframe minunat e mult mai ieftin decat crezi, pot sa isi puna chiar 2 pt redundanta.
    • 0 (0 voturi)    
     ? (Luni, 3 mai 2010, 23:20)

     Vanatoru [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

     Amigos,

     Poate nu m-am facut bine inteles.
     Eu nu vorbesc aici de salariul consultantului.

     Nu am zis nicaieri ca salariul consultantului este de 800 de euro pe zi.
     Asta e suma pe care compania la care lucrez o factureaza clientului ptr o zi de munca a mea. Si iti zic ca asta nu e o suma imensa la nivel de corporatii....daca vin consultanti externi suma de mai sus este intre dublu si triplu.

     Deci, ma cheama aia o zi, firma mea taxeaza 800 de euro clientul final. Salariul meu pe de alta parte e o mica parte din aceasta suma.

     Pp ca tu daca iti trimiti un angajat pe care il platesti cu 1500 de euro la un client nu o sa-i ceri clientului tot 1500 de euro, nu? Tb sa fie si de papa ceva acolo ptr tine...
  • 0 (0 voturi)    
   intrebari retorice (Marţi, 4 mai 2010, 14:56)

   monica L [anonim] i-a raspuns lui Palpatine II

   Ce intrebare: unde vor fi banii?... in pusculita de partid a ordonatorului de credite, daca pedeleul implementeaza si trage banii, atunci pentru candidatii pedele din alegerile locale si parlamentare si prezidentiale ... doar spune pitifelnicul de la minister ca proiectul nu se va opri nici dupa 2017... normal, daca se schimba partidul la guvernare, vor face putin scandal si vor inventa scurt o morisca identica. De 20 de ani tot punem intrebari retorice si ne alegem cu praful de pe toba si datorii imense catre FMI si banici...
  • 0 (0 voturi)    
   eu (Vineri, 11 iunie 2010, 22:04)

   eu [anonim] i-a raspuns lui Palpatine II

   programatorii sunt platiti cu mai putin, te asigur
 • 0 (2 voturi)    
  incompetenti (Luni, 3 mai 2010, 7:09)

  piricau [anonim]

  Nu poti lua drept model Austria, nici macar in gluma, stabilitatea legislatiei si a procedurilor administrative, eficienta acestora nu pot fi copiate intr-un sistem in care cei ca dl Campeanu lanseaza rachete.
  Nu inteleg de ce se amesteca MCSI in zone private, sa nu fi aflat ministerul, de exemplu, ca de mult timp la pensiunile din Romania poti face rezervari on line, ca majoritatea dintre ele sunt prezentate pe internet.
  Tocarea banilor EU, dupa cum e specificat in HG-ul cu eRomania nu poate fi un obiectiv de guvernare. Competenta celor din MCSI este dovedita si de numarul de licitatii anulate, pe motiv ca modificarea caietului de sarcini schimba solutia tehnica radical.

  Poate analizeaza cineva si cum au fost evaluate proiectele POS CCE axa 3, de catre ICI-ul condus de celebra doamna Banciu - DNA unde esti?
 • +2 (2 voturi)    
  .. (Luni, 3 mai 2010, 7:42)

  Catalin [anonim]

  "125 milioane impartit la 22 milioane de locuitori". Pai ba nebunule din porumb te-ai gandit cati utilizatori de internet are Romania? Cum sa calculezi in halu asta, cand o mare parte din utilizatorii de net abia stiu sa-i dea drumu la calculator si google. Oricum mare grija la securitatea site-ului, ca de 500 de milioane de euro o sa trebuiasca sa fiti mai tari decat microsoft la capitolul asta.
 • +1 (3 voturi)    
  cea mai mare furaciune (Luni, 3 mai 2010, 8:12)

  Florin [anonim]

  Pai la banii astia, echipa aia trebuie sa scoata un MMORPG care sa detoneze World of Warcraft sau sa faca un Call of Duty 3.

  Cum dumnezeul mamii lui vine asta sa spuna cu nonsalanta ca da 500 mil € pentru un site? Auzi, 6€ de om, asa au calculat ei țeapa.
 • 0 (2 voturi)    
  500 milioane Euro ? (Luni, 3 mai 2010, 8:25)

  Mihai [anonim]

  Para`ndaratul pentru basesti (videni, berceni, blegi, udreni, ebe, etc.) tre` sa fie cat mai mare....
 • +2 (4 voturi)    
  tipu' e nebun (Luni, 3 mai 2010, 9:25)

  Ioan T [anonim]

  Am citit cu foarte mare atentie prostioarele domnului. Tipu reinventeaza roata. Exista deja sisteme eguvernare in Romania pe care nu le foloseste nimeni, pentru ca sunt abandonate. asa va fi si asta. Am lucrat 5 ani la patru proiecte de e guvernare, pentru un consilu municipal. Unele dintre proiecte s-au clasat pe locul 1 in fazele de concurs. Se folosesc in prezent 10% din functii. Legile se schiba des, formularele administrative de 3 ori in an. nimeni nu va reusi in Romania sa faca o baza de date care sa interactioneze cu alte baze de date si sa se schimbe de trei ori intr-un an. Sunt curios cum se vor putea platii taxele locale (fie vorba intre noi, acum toate orasele ar trebuie sa aibe sistemul funcional) daca la nivel national nu s-a stabilit ce e aia rol unic.
 • 0 (2 voturi)    
  Carul inaintea boilor? (Luni, 3 mai 2010, 9:54)

  tomane [anonim]

  Baietii astia nici nu stiu de unde sa apuce sistemul. Vom face, vom drege, totul teorie nimic stabilit practic. Sa faci un sistem informatic la un HAOS gigantic birocratic cred ca proiectul este SUBevaluat. Dupa ce-l vor incepe , vor mai cere bani pentru sistematizarea sistemului si intretinerea lui. Cred ca sistemul electronic va conduce la un PARALELISM cu documentele scrise (dosarul, fisa, modelul , telefonul)
 • 0 (2 voturi)    
  avatar (Luni, 3 mai 2010, 9:54)

  dragos [anonim]

  asta, campeanu e noul avatar al mcsi? nu mai este iepurasul care a aparut la antena1 si s-a facut de ras?

  tot promit ca fac in frunte cu sandu ... dar vede toata lumea ca-s de tot rasu!!!

  huaaaa!!!
 • 0 (2 voturi)    
  penibil (Luni, 3 mai 2010, 9:54)

  anton [anonim]

  500 milioane x 2 = 1 miliard???
  Un astfel de soft costa maxim 1 mil de euro (preturi de dezvoltare).
  Infrastructura costa in jur de 1000 de euro pe calc x 42 de judete x 1000 de calc pe judetz = 42 milioane...
  Pregatirea personalului cu cursuri de specialitate sa zicem iar 42 de milioane...
  Eu zic ca toata afacerea poate costa max 100 milioane ....
  Ma intreb cum justifica domnul respectiv o suma de 10 ori mai mare?
 • -1 (1 vot)    
  o simpla hotie (Luni, 3 mai 2010, 9:55)

  Dedalus [anonim]

  "Este o strategie prin care consolidam eforturile administratiei centrale si locale in vederea interconectarii si interoperabilitatii sistemelor informatice. Este o strategie de transformare a serviciilor publice"

  =

  "Nu stiu in ce consta, dar atat costa, nici asta nu stiu de ce si nici nu stiu la ce ne trebuie".
 • -1 (1 vot)    
  Vorbe frumoase. (Luni, 3 mai 2010, 10:10)

  AlinN [anonim]

  Pentru ca nu sunt martian stiu sigur ca se vor fura banii pentru acest proiect. Si nu pentru ca se ocupa romanii de el. Si germanii daca s-ar ocupa si englezii si americanii in mod cert ar ciupi ceva. Partea proasta este daca se fura si nu se va face nimic. Din acest motis exista comentarii atat de virulente anti orice care costa. Un exemplu: autostrada facuta cu Bechtel. O negociase A. Nastase cu vreo 2miliarde si cred ca deja s-au cheltuit acesti bani si nu exista. Deci sfatul meu catre cei care se ocupa de asta nu este sa fie cinstiti. Furati dar faceti ceva!
  Desi imi place proiectul am anumite motive sa cred ca va imploda in stil Bechtelian intr-o gaura neagra pentru economie. Am aceasta impresie pentru ca am citit acest interviu si la intrebarea la ce este bun nu prea s-au dat explicatii, deoarece inca se lucreaza la aceste aspecte marunte. Deci treburile marunte cum ar fi utilitatea practica inca nu sunt clar definite, dar trebuie o jumatate de miliard de euro.
 • 0 (0 voturi)    
  Miroase a c.... (Luni, 3 mai 2010, 10:24)

  Mihai [anonim]

  Miroase a FNI, bancorex, safi, banca religiilor, etc.
  Trebuie si clientela politica sa fie rasplatita cumva si cum pensiile nesimtite sunt cam rasuflate s-a gasit un loc din care sa mai poata fi scosi niste bani.
  Mai bine ar mai schimba modalitatea cu dischetele pentru fisa fiscala, ei tot in anii 90 au ramas.
 • -1 (1 vot)    
  TEAPA! (Luni, 3 mai 2010, 10:28)

  alex [anonim]

  astia ne prostesc pe fata... cu 500 milioane euro faci un nou windows, sau cablezi cu fibra un judet intreg, sau faci gratis cate un site pentru fiecare hotel/agentie/pensiune/restaurant din romania, sau si mai bine, repari dracului strazile sau dai medicamente gratuit pensionarilor, sau renovezi spitalele, sau cureti gunoaiele si tonele de praf in care inoata romania.

  ei fac UN SITE?

  bai hotilor, cat 99% din banii astia bagati in buzunarele voastre umflate deja de la cat ati furat si vandut din tara asta??

  astept cu nerabdare ziua in care va va veni si voua randul. E INEVITABIL! intr-o zi romanii astia pe care voi ii furati si ii prostiti pe fata vor iesi in strada si va vor linsa pe toti.
 • +1 (1 vot)    
  o idee buna (Luni, 3 mai 2010, 10:46)

  eu [anonim]

  este stabilit un plan de investitii care va finanta
  - formarea unor specialisti in it
  - educarea administratiei in folosirea tehnicii de calcul
  - sintetizarea haosului legislativ
  - standardizarea aplicarii legislatiei
  - oferirea unei imagini de ansamblu asupra activitatii desfasurate de administratie
  - punerea unei piedici in marirea haosului
  - posibilitatea masurarii activitatii
  - posibilitatea calcularii pretului unei modificari legislative
  - informarea publicului
 • +1 (1 vot)    
  fara cozi la ghisee (Luni, 3 mai 2010, 11:04)

  Corina [anonim]

  Daca acest proiect ne va scapa de statul la cozi la ghisee, de aroganta si nesimtirea functionarilor.. atunci da, merita toti banii!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Tichia de margaritar (Luni, 3 mai 2010, 11:32)

   ice [anonim] i-a raspuns lui Corina

   Se pare ca Big Brother vrea sa ne vanda o tichie de margaritar scumpa, avand in vedere dat va costa semnnatura electronica si comisioanele pentru tranzactii...
   De ce as plati ca sa ma supravegheze ei mai bine, sa stie cui trimit flori si unde merg in vacanta?
   Si cine va raspunde pentru banii cheltuiti aiurea, daca poroiectul se va dovedi un esec bugetofag, asa cum e si e-comunite?
   Chiar, cati ati auzit de e-comunitate?
   • 0 (0 voturi)    
    eRomania (Luni, 3 mai 2010, 13:06)

    Corina [anonim] i-a raspuns lui ice

    Daca tot intrebi cati am auzit de e-comunitate... tu cat stii despre eRomania? cat din articolul asta ai citit? Stii pas cu pas ce va presupune proiectul si care sunt costurile de realizare pt fiecare segment...? nu cred... Asa ca... inainte de a combate ar fimai bine sa te informezi!!!!
 • 0 (2 voturi)    
  daca in oocident se poate... de ce nu si la noi? (Luni, 3 mai 2010, 11:09)

  Nicu [anonim]

  suntem invidiosi pe alte tari in care taxele si impozitele sa platesc online, unde nu stai la randuri interminabile.. cand vine vorba saf acem si la noi asa ceva, toti sar ca este un jaf, ca e prea scump. e prea scump pt ca nu e in guvernarea lor, nu-i asa????
  • 0 (0 voturi)    
   ai dreptate (Luni, 3 mai 2010, 12:37)

   DGH [anonim] i-a raspuns lui Nicu

   cand spui ca critica tot pt ca nu este in guvernarea psd sau a lui antonescu.Le este frica ca multi isi vor pierde locul de munca.SE caca pe ei .Va dau un ex de cum functioneaza in spania lucrurile astea.mi-am schimbat buletinul anul acesta cerand online renovarea,la fel cu permisul de conducere ,imi fac programarile la doctor,imi fac declaratia de venituri ,primesc raspuns din partea autoritatilor la toate problemele sau sesizarile facute si tot cea ce acum nu-mi trece prin cap.Este foarte bine cu astfel de sisteme.Credetima ca in 10 ani nu am fost de doua ori in primaria zaragozei.Nu ai de ce sa mergi cand un astfel de sistem va funcciona.Si ca sa beneficiezi de el nu trebuie sa fi un as al infornaticii.pa
 • +1 (1 vot)    
  un proiect fara precedent (Luni, 3 mai 2010, 11:13)

  Claus [anonim]

  eRomania e intr-adevar o initiativa indrazneata, insa benefica Romaniei. Nu ma uimesc costurile care...desi ni se par colosale, la o analiza mai atenta vezi ca nu mai sunt chiar asa. bineinteles ca un asemenea proiect are multi opozanti, cei care sunt rezistenti la schimbare, pt care administratia va ramane in veci reprezentata de functionarul artagos si statul la coada.
 • 0 (0 voturi)    
  e romania si jaful (Luni, 3 mai 2010, 11:35)

  despre toma cimpeanu [anonim]

  Toma Cimpeanu este recunoscut pt incompetenta si pt faptul ca e folosit de ministru Sandu ca sa se bage in toate rahaturile...pretul site-ului nu e decat o spalare de bani, dupa ce anul trecut in 2009, incompetentii din minister impreuna cu acest lingau notoriu au distrus o agentie pt ca unii de pe tehnic de acolo nu au vrut sa semenze caietele de sarcini aduse de dl cimpeanu pe stick, ca sa scoata banul...si pt ca nu a gasit fraieri de fraierit, el si dl ministru, alt dobitoc al guvernului boc, au desfiintat agentia - si atunci erau bani multi la mijloc,

  Site-ul se va face cu niste firme mari, pt ca si aia fac munca probono la proiectele de eguvernare care deja sunt pe live si care abia functioneaza; proiectele de interoparebilitate existau ca si concept si nu numai de ani buni, insa domnul cimpeanu si minunatul ministru habar nu au si oricum nici nu ii intereseaza, atata timp cat scopul e sa traga banii, si sa prosteasca lumea...asa ca asteptam cu interes sa vedem ce iese din acest grandios eRomania, foileton in 10 ani
 • 0 (0 voturi)    
  pasul 1 (Luni, 3 mai 2010, 11:40)

  vasile [anonim]

  Inainte de toate...ar trebui schimbata legea actuala care spune clar ca nu se pot face tranzacti cu semnatura digitala.
  Deci chiar daca acest "system" va fi implementat ... tot o sa stam la rand la chiseu.
  • 0 (0 voturi)    
   pasul 2 (Luni, 3 mai 2010, 13:09)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui vasile

   sunt sigur ca aceia care s-au gandit la eRomania au luat in calcul si legislatia si tot e e necesar pt ca acest portal sa devina functional cat mai repede. Se mai gaseste insa cate un destept care ne ilumineaza el cu o chichita legislativa. Chiar nu stiti cum sa mai combateti initiativa asta? Sau va e frica sa nu se elimine clientelismul de la ghiseu?
   • 0 (0 voturi)    
    pasul 0 (zero) (Luni, 3 mai 2010, 13:52)

    vasile [anonim] i-a raspuns lui Adrian

    @Adrian: "aceia care s-au gandit la eRomania" ...eu unu as spune asa: "aceia care s-au gandit la eRomania dar nuuu s-au gandit la Romania si nu se vor gandi vreodata"
    Sa fim seriosi ... suma e prea mare si nejustificata. Lucrez in domeniul asta ...si am vazut/lucrat/construit proiecte mult mai complicate si mai elaborioase ca acesta.
    Chiar si cu costurile umflate de 10 ori...tot nu o sa poata justifica atatia bani pt. acest proiect pentru simplu fapt ca nu necesita foarte mult efort sa poti face asa ceva.
    • 0 (0 voturi)    
     Chiar asa? (Luni, 3 mai 2010, 14:33)

     Adrian [anonim] i-a raspuns lui vasile

     Poate lucrezi tu in domeniu, poate ai lucrat la proiecte ''elaborioase''. Cu siguranta eRomania nu este un proiect elaborios... poate doar laborios. Pana cand vei invata sa scrii, poate te mai dumiresti cum e si cu pretul unui astfel de proiect. Mi-e greu sa cred ca un personaj care nu cunoaste bine limba romana ar fi implicat in proiecte de mare anvergura. Sau tu esti unul din aceia cu pile care ajung in functii publice si se tem ca acest proiect le va fura o bucatica din friptura lor?
     • 0 (0 voturi)    
      da (Luni, 3 mai 2010, 15:00)

      sandraAAA [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

      i-a scapat omului un "e". Asta nu inseamna ca e analfabet sau ca nu stie despre ce vorbeste. Daca vrei sa contrazici pe cineva, fa-o cu argumente, nu te mai da destept si nu mai jigni oameni gratuit...ca pari putin redus :(
      • 0 (0 voturi)    
       da???? (Luni, 3 mai 2010, 15:12)

       adrian [anonim] i-a raspuns lui sandraAAA

       Nu consider jignire faptul ca unei persoane ii este atrasa atentia asupra unor greseli. Mai ales ca... nici tu nici eu nu stim daca a fost scapare sau nestiinta. Cat despre argumente, e simplu sa intri pe forum sa spui ca lucrezi in domeniu iar cifrele vehiculate despre proiect sunt umflate. Sa ne aduca vasile, sau tu, argumente concrete, numerice, referitoare la costuri si abia atunci imi voi recunoaste greseala. Altfel... discutia este pur empirica!!!
       • 0 (0 voturi)    
        combate-ma cu gramatichia (Marţi, 4 mai 2010, 15:04)

        monica L [anonim] i-a raspuns lui adrian

        ...de acord cu corectura gramaticala, totusi...cind vine vorba de pedelei, reticentele si defetismul sint absolut necesare, doar ii cunoastem cum le merge "mintea" la hotii (proba, o puslama ca Videanu) sau nici cu asta nu esti de acord, Adrieane?
     • 0 (0 voturi)    
      baaa (Luni, 3 mai 2010, 15:27)

      ma_ta [anonim] i-a raspuns lui Adrian

      Ma dispera toti mocofanii care stau p forumuri numai sa comenteze de gramatica altora.Ideea in sine a comentariilor este aceea de a-ti spune parerea si nu la o folosire corecta a gramaticii ..la revedere
      • 0 (0 voturi)    
       ma-ta-ta (Luni, 3 mai 2010, 16:13)

       Adrian [anonim] i-a raspuns lui ma_ta

       Si pe mine ma enerveaza toti desteptii care nu aduc macar un argument in favoarea unei idei. Aduceti oameni buni cifre, date exacte... si nici macar nu o sa ma mai iau de gramatica voastra! Asta daca sunteti in stare... ca pana acum, multe vorbe... putine argumente!
     • 0 (0 voturi)    
      tot la pasul zero am ramas (Luni, 3 mai 2010, 17:19)

      vasile [anonim] i-a raspuns lui Adrian

      @Adrian: man, eu incercam sa spun ca inainte de putea implemeta un system ca acesta, trebuiesc intai facute multe alte lucruri.
      Si inca sunt de parere ca bugetul propus e colosal pt. un astfel de proiect soft.
   • 0 (0 voturi)    
    Semnatura electronica (Luni, 3 mai 2010, 22:55)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui Adrian

    Semnatura electronica nu prea este aprobata ca document legislativ nicaieri in lume..
    Si nu ma gandesc ca vom face noi o exceptie.
    Totusi, se poate face totul si poti primi actele la livrare, daca sistemul va fi aprobat ca fiind secure dpdv al retelei.
    Se pot semna la livrare, sau poti fi programat sa vii la ghiseu doar sa le ridici si sa semnezi.
 • 0 (0 voturi)    
  "Vom incerca.." (Luni, 3 mai 2010, 18:05)

  nu conteaza [anonim]

  Dupa cum spune domnul:
  "Vom incerca ca din varianta actuala cu cozi, ghisee, cu fete nu neaparat prietenoase in spatele ghiseelor, sa ajungem in situatia in care toate interactiunile cu statul sa se faca din fata unui calculator. Nu vrem ca omul sa mai alerge prin hatisul administratiei."
  La un proiect de asemenea anvergura nimeni nu isi poate asuma responsabilitatea.
 • 0 (0 voturi)    
  Unix/MS Systems Engineer (Luni, 3 mai 2010, 19:02)

  Anonim [anonim]

  Salut,

  Sunt Inginer de Sistem la o companie multinationala.. de fapt am lucrat cu liderii globali pana de curand care aveau implementat un ERP de tip SAP si cateva servere normala nu mainframe-uri. In sfarsit, sa vorbim de mainframe-uri, vreti in final sa luati un mainframe si sa puneti pe el tot, da? Pai si la clienti adica la institutiile publice le dati o adresa web ma gandesc, sau o aplicatie desktop fara alte servere. Deci, preturile tot trebuie sa fie mult mai mici, in final ce vreti voi este un amarat de ERP si-un site cu portal iar pentru viteze bune v-ati gandit la mainframe si probabil la linii destul de bune WAN.

  Ok, haideti sa o luam altfel, care-i pretul pe hardware si care pe software?
  Voi practic bagati foarte multi bani in software care este facut custom (deci fara licente de la alte firme de renume, ex: Oracle, SAP, MS). Acuma sunt si eu curios, nu-i mai simplu sa faceti un dep de IT de researching special pt asta si sa angajati cu totul 50 programatori si un sef de proiect?

  Plus ca schema aia.. e o chestie nedefininta, ce ati vrut voi sa scrieti acolo numai voi stit, apropos, poate ne explicati ce vrea sa fie, eu nu am auzit de termenii aceia si repet administrez asa ceva.
 • 0 (0 voturi)    
  aruncati banii aiurea! (Luni, 3 mai 2010, 21:34)

  big_fufu [utilizator]

  in conditiile in care economia trage sa moara, agricultura s-ar putea sa aiba un an foarte prost, ca e o seceta cumplita, nu mai spun de restul problemelor de genul "numai bolnav si sarac sa nu fii acuma", guvernul nostru o tine una si buna: e-romania!
  sa vedeti cum o sa ne tina de cald sistemul asta la iarna!
 • 0 (0 voturi)    
  e-lucubratii (Luni, 3 mai 2010, 22:31)

  cd [anonim]

  Furnizez servicii IT pt. administratie. Exista deja sisteme de plata on-line pt impozite si taxe (chiar si eu am asa ceva). Exista aplicatii de gestionare a fluxului documentelor dintr-o institutie (chiar si eu am asa ceva). Vrea cineva sa le acceseze din internet? Se poate deja - este deja facut: intri pe site-ul institutiei si ai acces la informatie. Ce vrea sa aduca nou e-Romania asta !? Vrea sa le si centralizeze ? Ok, da o H.G. cu norme, de la structura datelor la reguli de confidentialitate si lasa-i pe furnizori sa rezolve problema. Credeti ca e-Romania asta o sa inlocuiasca pachetele de aplicatii contabile (inclusiv impozite si taxe), urbanism (GIS, registru agricol etc) ? Va inselati. Astea sint aplicatii care necesita asistenta, altfel s-ar fi prins Microsoft si le-ar fi facut pt.restul lumii.
  Nu, nu ma enerveaza ca e posibil sa-mi ia piinea. Ma enerveaza ca se vorbeste bombastic, e-mfatic si fara argumente de bun simt. Ma enerveaza ca sub niste argumente subtiri se doseste o e-norma e-risipa.
 • 0 (0 voturi)    
  Un sistem de ticketing, un DMS si 1 it-st (Luni, 3 mai 2010, 22:45)

  Anonim [anonim]

  Dupa cum am scris si in titlu cam asta v-ar trebui pt inceput, implementati voi frumos pe un Linux CentOS un GLPI+Alfresco DMS, tot ce am scris sunt Open source, toate pe un server la 3000 RON cu 2 linii de net (principal+redundant), puneti serverul intr-un DataCenter din Bucuresti, si invatati bugetarii sa puna followup-uri pe ticketuri.

  Asta-i tot pt inceput si ati scapat de toata birocratia si cozile de la ghisee, in plus puteti sa folositi ulterior datele in sistemul vostru minunat. (puteti sa puneti o regula, ca oamenii care vor sa puna un tikcet sa trebuiasca sa se inregistreze si va completeze un formular mare, printre care sa adauge si o copie de CI scanata).
  • 0 (0 voturi)    
   chiar avem toti pene pe spate? (Marţi, 4 mai 2010, 7:14)

   programator cu ciunga in cap [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   Sefu ? Treaba asta de care zici: "pt componenta de mediu puteti gasi nomenclatorul complet al tuturor transportatorilor de deseuri si substante periculoase, al agentilor economici autorizati pentru tratarea lor, o sa puteti sa-i contactati, transmiterea online a cererii pt autorizatia de mediu"

   Fac eu cu 100 eur toata platforma. Pana vineri e gata. Te bagi ?
 • 0 (0 voturi)    
  ordinea HMP (Miercuri, 5 mai 2010, 16:59)

  contribuabil [anonim]

  Acesti domni fac de rusine tara si o duc catre alte proceduri de infigement fiindca daca UE aloca 700 milioane fonduri pentru toate tarile si perioada 2007-2013 pe un program financiar, Romania aloca 500 mil. euro pentru un portal care nu e Romania. Deci e clar ca avem bani si fiindca nu suntem in stare sa folosim vor mai taia ceva.
  Apoi restul e in termeni romanesti, gargara, fantasmagorie, gogorite si denota ca prostia e suportata de popor inca pe banii lui. ar trebui ca reducerea cheltuielilor administratiei publice sa inceapa cu ei, guvernul sa taie 20% ca la bulgari incepand cu MCSI care trebuie desfiintat cat mai urgent ca sa nu faca prostii mai mari si sa atraga pete asupra tarii de nesters.
  Ordinea este hotie, minciuna si prostie. Nici macar sa fure nu sunt in strare. Cine mai crede gogoasa cu eRomania?
  de ce nu zice Toma campeanu ce a facut cu banii de cercetare ai ministerului, ce rezultate a obtinut cu banii publici? verificati pe site minister http://www.tomita.tk/
  • 0 (0 voturi)    
   ordinea HotieMinciunaProstie (Miercuri, 5 mai 2010, 17:16)

   jean [anonim] i-a raspuns lui contribuabil

   acum e clar cum trateaza Toma Campeanu ministerul, ca pe joaca lui de-a portalul, de-a siteul si de-a serviciul pe bani publici dar in folosul cui se pune intrebarea? ce-ar fi sa aflam ?
 • 0 (0 voturi)    
  ASSI (Joi, 27 mai 2010, 13:23)

  contribuabil [anonim]

  cine are curiozitate sa se uite pe declaratia de avere semnata in martie 2010, pe langa altele mai apare ceva.... ASSI ... desfiintat in 2009 ?!
 • 0 (0 voturi)    
  E-Romania (Miercuri, 16 iunie 2010, 19:04)

  Analist [anonim]

  Nici cel mai performant sistem informatic nu poate modela un haos legislativ si administrativ . Si cel mai slab analist -programator stie ca proiectarea unui sistem informatic incepe cu optimizarea fluxului de informatii si comenzi din realitate, pentru a putea fi informatizat ulterior . In aceast caz ar insemna :
  - simplificarea legislatiei si eliminarea ambiguitatilor
  - reducerea numarului de taxe
  - reducerea birocratiei , adica a numarulu de raportari inutile si redondante
  - reducerea numarului de formulare si standardizarea lor
  - comasarea insitutiilor cu sarcini (aproape) similare
  - unificarea bazelor de date ale institutiilor administrative
  - standardizarea codificarii informatiilor si a procedurilor administrative la nivel national ,etc
  Fara acesti pasi prealabili orice sume cheltuite sunt in vant .
  Nu ma intereseaza sa stiu ce datorii am fata de stat atat timp cat ele sunt calculate aiurea , conform unor legi ambigue., de functionari incompetenti .
  Se pare ca acesti domni pun carul inaintea boilor . Sper sa ma insel , altfel cu siguranta vor da socoteala pentru acesti bani .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by