Autoritatea nationala de supraveghere a prelucrarii datelor (ANSPDCP) a amendat Romtelecom cu 5.000 lei pentru utilizarea nelegala a datelor propriilor abonati in cazul politei "cadou"de asigurare a locuintelor emisa de Astra pentru abonatii persoane fizice ai operatorului, au precizat pentru HotNews.ro oficialii autoritatii. Sanctiunea vine in urma unui acord incheiat intre cele doua companii, prin care unii clienti Romtelecom s-au trezit cu polite de asigurare a locuintelor, gratuite pentru o perioada de trei luni, si care ar fi incetat in cazul in care clientii nu si-ar fi exprimat acordul cu privire la prelungirea acestora.

"Romtelecom a fost sanctionata cu amenda in cuantum de 3.000 lei pentru prelucrare nelegala a datelor, intrucat a utilizat datele fara consimtamantul expres si neechivoc al abonatilor, in temeiul art. 32 coroborat cu art. 5 din Legea nr. 677/2001. De asemenea, Romtelecom a fost sanctionata cu amenda in cuantum de 2.000 lei pentru prelucrare nelegala a datelor, intrucat a utilizat datele abonatilor in alt scop decat pentru furnizare de servicii telefonice, in temeiul art. 32 coroborat cu art. 4 din Legea nr. 677/2001", a declarat pentru HotNews.ro Alina Savoiu, seful biroului juridic al autoritatii.

Sanctiunea a fost aplicata in urma unei investigatii la sediul Romtelecom, desfasurata saptamana trecuta de ANSPDCP, ca urmare a mai multor plangeri venite la aceasta institutie.

  • UPDATE: Romtelecom va ataca in instanta aceasta decizie a ANSPDCP

In replica, Romtelecom a anuntat luni ca va ataca in instanta aceasta decizie.

"Nu suntem de acord cu interpretarea data de autoritate in acest caz si am hotarat deja contestarea in instanta a procesului verbal de sanctionare a companiei, urmand ca instanta de judecata sa decida", au precizat pentru HotNews.ro oficialii Romtelecom.

  • Astra, obligata de CSA sa rezilieze politele emise in urma parteneriatului cu Romtelecom

In afara de autoritatea nationala pentru protectia datelor personale, emiterea acestei polite, in urma parteneriatului dintre Romtelecom si Astra, a fost declarata ilegala si de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Autoritatea de supraveghere a pietei asigurarilor a avertizat luna trecuta ca polita in cauza a fost emisa fara respectarea dispozitiilor legale privind contractele de asigurare precum si a obligatiilor de informare a asiguratilor si potentialilor asigurati.

CSA a decis de asemenea rezilierea tuturor politelor in cauza Astra de asigurare a locuintelor incheiate prin Romtelecom si informarea tuturor clientilor operatorului cu privire la acest lucru.

In urma parteneriatului dintre cele doua companii, o parte dintre clientii persoane fizice ai Romtelecom s-au trezit cu polite de asigurare a locuintelor, polite gratuite pentru o perioada de trei luni de zile si care ar fi incetat in cazul in care clientii nu si-ar fi exprimat acordul cu privire la prelungirea acesteia.

Acordul mai prevedea ca daca in cele trei luni abonatii operatorului nu s-ar fi dus la magazinele Romtelecom sau nu ar fi sunat la 1930 sa refuze polita "cadou", se considera ca acestia si-au dat acordul pentru folosirea datelor personale (nume, prenume, numar/numere de telefon si adresa) de catre Astra.

Comunicatul oficial Astra-Romtelecom privind polita cadou, aici.