Primele doua licente pentru frecvente prin care vor fi receptionate gratuit 14 posturi TV in format digital terestru se vor acorda pana la 30 iulie 2010, miercuri Executivul urmand sa adopte Hotararea de Guvern care stabileste criteriile de acordare a licentelor pentru utilizarea frecventelor radio in sistem digital terestru, a declarat marti Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor. Urmatoarele patru multiplexe digitale vor fi acordate pana la 31 octombrie 2010.

  • Taxa de licenta va fi intre 1 milion euro si 2,5 milioane euro, in functie de subventiile pentru echpamentele de receptie

"Taxa de licenta va fi intre 1-2,5 milioane euro, urmand ca pentru primele doua licente sa se determine cuantumul ce va fi achitat, tinand cont de echipamentele de receptie propuse a fi subventionate de acestia. Taxa de licenta nu poate fi mai mica de un milion de euro", a declarat Gabriel Sandu.

Conform proiectului de Hotarare de Guvern, primele doua multiplexe digitale ar fi urmat sa se acorde pana la 1 iulie 2010, castigatorii procedurilor de selectie comparativa urmand sa fie desemnati pana la 31 mai 2010.

Pentru a face loc serviciilor 4G si a eficientiza spectrul radio, Romania si alte tari UE s-au obligat sa inlocuiasca transmisia analogica terestra cu cea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012. Masura ar afecta imediat o mare parte din cele circa 1,6 milioane gospodarii din Romania, care se presupune ca ar receptiona acum, gratuit, programe TV in format analogic, din eter, prin antena. Pentru un impact cat mai mic, statul promite o infrastructura de emisie digitala terestra prin care se vor putea receptiona gratuit 14 posturi TV (posturile publice nationale si principalele posturi private transmise terestru).