Taxa de licenta de cel putin un milion de euro pentru acordarea primelor doua licente pentru frecvente prin care romanii vor putea receptiona gratuit 14 posturi TV in format digital terestru este foarte mare, in conditiile in care investitiile necesare asigurarii de set-top-boxuri pentru populatia saraca depasesc 100 milioane euro, a precizat marti Michael Wagenhofer, directorul general al ORS, (Austrian Broadcasting Services), principalul furnizor de servicii de emisie de programe TV in format digital terestru din Austria.

"Taxa de licenta pentru primele doua licente de televiziune digitala terestra este foarte mare si cred ca foarte multi investitori vor fi reticenti sa investeasca inca circa 100 milioane euro in subventionarea set-top-boxurilor necesare populatiei sarace in acest proces", a declarat marti Michael Wagenhofer, directorul general al ORS, companie care si-a anuntat intentia de a participa la licitatiile pentru televiziunea digitala terestra.

Declaratia a fost facuta marti in cadrul International Digital Forum, eveniment dedicat procesului de tranzitie la televiziunea digitala terestra in Romania, organizat de Asociatia pentru Comunicatii Digitale (ACD).

Cel putin 100 milioane euro necesari pentru subventionarea set-top-boxurilor pentru populatia saraca

Incetarea semnalului TV analogic terestru si trecerea la televiziunea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012, fapt asumat de Romania fata de Comisia Europeana, se presupune ca va afecta imediat o mare parte din cele circa 1,6 milioane gospodarii din Romania, care se presupune ca ar receptiona acum, gratuit, programe TV in format analogic, din eter, prin antena. Pentru un impact cat mai mic, statul promite o infrastructura de emisie digitala terestra prin care se vor putea receptiona gratuit 14 posturi TV (posturile publice nationale si principalele posturi private transmise terestru).

Pana la intreruperea completa a semnalului TV analogic terestru, acestia ar trebui sa detina receptoare pentru semnalul TV transmis in noul sistem DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial) pentru a mai putea vedea gratuit programe TV. In caz contrar acestia trebuie sa se aboneze la una din cele trei platforme deja existente, cablu, satelit sau IPTV.

Receptorul DVB-T poate fi un televizor cu decodor incorporat sau un echipament de sine statator (set-top-box).

Potrivit estimarilor ORS, un receptor de semnal DVB-T in format MPEG 4 ar costa in jur de 340 lei, iar subventionarea a peste un milion de set-top-boxuri pentru populatia saraca din Romania, ar insemna cel putin 500 milioane lei (cc 100 milioane euro). Referitor la intentia de a mai participa la licitatiile din Romania pentru crearea platformei de televiziune digitala terestra, Michael Wagenhofer a mai mentionat ca "vom evolua cu atentie optiunile pentru ca va fi foarte greu sa creezi un business case".

MCSI: Numarul de set-top-boxuri oferite gratuit de participantii la licitatie constituie punctaj la licitatie. Ancom: Numarul gospodariilor sarace este de circa 600.000

In legatura cu acest aspect, Marius Fecioru, secretar de stat in ministerul Comunicatiilor (MCSI) a amintit ca taxa de licenta va fi micsoraata in functie de numarul de set-top-boxuri oferite de operatorul castigator.

"Numarul de set-top-boxuri oferite de participantii la licitatie constituie punctaj in cadrul procedurii. In functie de numarul de set-top-boxuri oferite gratuit de ofertant vom deterimna cu cat va fi micsorata taxa de licenta", a spus Fecioru.

Conform oficialilor MCSI, taxa de licenta nu va fi mai mica de 1 milion de euro.

Bogdan Iana, direxctor executiv in cadrul autoritatii de reglementare in comunicatii, ANCOM, a tinut sa precizeze ca numarul de 1,6 milioane gospodarii, vizate de trecerea la televiziunea digitala terestra este prea mare.

"Date mai recente arata ca ar fi vorba de circa 450.000 gospodarii care receptioneaza acum programe TV in format analogic, din eter, prin antena si circa 150.000 gospodarii care nu receptioneaza deloc servicii TV, deci numarul de gospodarii afectate este mai mic", a spus Iana.