Compania japoneza Sharp a prezentat un mic modul de camera 3D care va putea fi instalat pe smartphone-uri si pe alte aparate "de buzunar", astfel incat acestea sa poata filma si reda imagini high-definition in format 3D, spune producatorul. Sharp va prezenta prototipuri ale sistemului in iulie, iar productia de serie va incepe anul acesta, probabil spre final.

Modulul are doar cativa centimetri lungime si la extremitati se gasesc doi captori optici care surprind imagini diferite pentru ochiul stang si pentru cel drept. Imaginile sunt automat prelucrate si sincronizate, astfel incat dau impresia de "adancime" si de tridimensionalitate. Modulul este complex si face o sincronizare la nivel spatial, temporal, de culoare si de luminozitate.

3D pare a fi conceptul anului in domeniul electronicelor, majoritatea producatorilor consacrati lansand deja televizoare 3D, la peste 2.000 de euro, chiar daca in prezent continutul 3D disponibil e saracacios. De putin timp s-a lansat in Japonia un aparat foto digital Fujitsu care poate sa si filmeze in format 3D, iar cei mai mari producatori de console au anuntat in urmatoarele luni ca vor lansa terminale 3D.

Toate televizoarele 3D au insa dezavantajul ca vizionarea se poate face doar cu ochelari speciali care pot ajunge sa coste peste 120 de euro si in multe cazuri nici nu este confortabil sa privesti multe ore cu ei pe ochi.

La aparatele de dimensiuni mai mici insa tehnologia permite ca vizionarea sa se faca fara ochelari speciali, insa cu siguranta preturile vor fi mari, mai ales la inceput.

Sharp spune ca intr-o zi toate telefoanele mobile vor fi 3D, la fel cum in urma cu multi ani a inceput trecerea la display color, acum acest lucru fiind unul normal.