Sharp a conceput un modul de camera 3D destinat telefoanelor mobile
Modulul are doar cativa centimetri lungime si la extremitati se gasesc doi captori optici care surprind imagini diferite pentru ochiul stang si pentru cel drept. Imaginile sunt automat prelucrate si sincronizate, astfel incat dau impresia de "adancime" si de tridimensionalitate. Modulul este complex si face o sincronizare la nivel spatial, temporal, de culoare si de luminozitate.
3D pare a fi conceptul anului in domeniul electronicelor, majoritatea producatorilor consacrati lansand deja televizoare 3D, la peste 2.000 de euro, chiar daca in prezent continutul 3D disponibil e saracacios. De putin timp s-a lansat in Japonia un aparat foto digital Fujitsu care poate sa si filmeze in format 3D, iar cei mai mari producatori de console au anuntat in urmatoarele luni ca vor lansa terminale 3D.
Toate televizoarele 3D au insa dezavantajul ca vizionarea se poate face doar cu ochelari speciali care pot ajunge sa coste peste 120 de euro si in multe cazuri nici nu este confortabil sa privesti multe ore cu ei pe ochi.
La aparatele de dimensiuni mai mici insa tehnologia permite ca vizionarea sa se faca fara ochelari speciali, insa cu siguranta preturile vor fi mari, mai ales la inceput.
Sharp spune ca intr-o zi toate telefoanele mobile vor fi 3D, la fel cum in urma cu multi ani a inceput trecerea la display color, acum acest lucru fiind unul normal.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Cele care necesita ochelari afiseaza doua imagini, una dupa alta, pe acelasi ecran. In acest caz, eu stiam ca disconfortul este data de frecventa de refresh, nu de ochelari in sine ...
Frecventa per total a sistemului este 2 x 59 Hz (sa spunem ca 59 Hz este frecventa unuia dintre ...). Sistemul va fi conceput sa suporte 2 x 59 = 118 Hz (refresh)
Tehnologia 'parallax barrier system' afiseaza cele doua imagini simultan pe acelasi ecran. Aici trebuie sa conteze mult unghiul din care privesti la ecran.
In acest caz frecventa per total a sistemului este 1 x 59 Hz, deci 59 Hz in loc de 118 Hz, fiind un sistem ceva mai ieftin si mai usor de realizat.
Frecventa va influneta intotdeauna confortul. Ganditiva la 'vechile' monitoare CRT cu frecvente de refresh de la 60 Hz in sus, te dureau ochii de la ele.
2 x 59 Hz este folosit la sisteme stereo real, vezi placi video de la ... (3DLabs). Probabil 59 si nu 60 ca su nu interfereze cu 60 Hz cat are sistemul de AC la americani.
IMO si la "parallax barrier system" trebuie tinut cont de frecventa de refresh pentru a asigura confortul.
Ar fi interesant ce unghi de vizionare prezinta parallax barrier system ...
Cred ca la LCD ecranul nu mai este baleiat, ci poti face refresh la tot ecranul odata (in comparatie cu CRT-ul).
Daca e asa, ce e peste 24HZ e ok.
De ce zici ca ar fi optim 100HZ?