“La sfarsitul unui an plin de provocari, in care intreaga economie a resimtit impactul crizei economice, veniturile noastre au inregistrat o diminuare cu 20% fata de anul financiar anterior, urmand tendinta descrescatoare a industriei telecomunicatiilor din Romania. Cu toate acestea, masurile de eficientizare intreprinse au facut ca profitul nostru operational raportat la venituri sa scada cu numai trei procente, ceea ce ne-a permis sa ne continuam investitiile semnificative in Romania, prin dezvoltarea serviciilor 3G in banda de 900 Mhz", a declarat Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania.
- Numarul de clienti a crescut cu 1%, profitul operational ajustat s-a injumatatit
In anul fiscal 2009-2010 (perioada 1 aprilie 2009 – 31 martie 2010), operatorul a castigat 142.000 noi clienti , ajungand la un numar de peste 9,73 milioane clienti, cu 1% mai mult decat in anul financiar anterior. La sfarsitul anului fiscal, clientii serviciilor pe baza de abonament reprezentau 38% din baza totala de clienti, iar utilizatorii prepaid reprezentau 62%.
Comparativ cu trimestrul incheiat la sfarsitul anului 2009, la sfarsitul lunii martie din acest an veniturile din servicii au scazut cu 10%, iar numarul de clienti a crescut cu 67.000 utilizatori.
“Rata de scadere a veniturilor de la un trimestru la altul s-a diminuat, dar nu putem vorbi deocamdata despre o revenire a pietei”, a adaugat Liliana Solomon.
Datele grupului Vodafone arata ca in Romania, profitul operational ajustat a scazut in anul incheiat in 2010 la jumatate, de la 200 milioane lire sterline (in anul fiscal 2008-2009) la 99 milioane euro la sfarsitul lui martie 2010.
Liliana Solomon, CEO Vodafone despre rezultatele financiare 2009-2010
1. Nr de Sim-uri active in Vodafone era undeva la 8 mil ( fiind pe locul 2 ). Orange RO avea 10,7 mil sim-uri active, iar Cosmote avea 6,9 mil sim-uri active.
2. Veniturile declarate sunt foarte mari cu 10-15% mai mult decat realitatea.
3. Iar investitia pe care tocmai au facut-o cei de la Vodafone ( net mobil in aproape toata tara), i-a costat aprox 1 miliard de dolari. iar creditele fiind luate de la banci.
4. Oamenii de rand nu se dau pe net de pe telefon , asa ca or sa aiba un venit si mai mic la anu.
Dac pe partea de date sunt cei mai buni in acest moment din tara, pe partea de voce sunt cei mai slabi.
Ti-a trecut prin cap ca astia sunt auditati inainte de a comunica rezultatele ? Tu crezi ca e ca la tine acasa, unde spui ce vrei si te lauzi la prieteni ? Tu nu numai ca nu stii cum e intr-o corporatie, dar cred ca nici n-ai trecut pe langa una, macar pe trotuar.
Mosule, sunt cei mai de cacat. Am net de la serv pe Vodafone 3G, si personal mi-am luat Orange 3G. In treb, Buc- Constanta, Vodafone se conecteaza doar de cateva ori. Browsing nema. Orange s-a deconectat doar de 2 ori, si inainte de a o face, cu 2 3 minute, nu mai mergea nimic.
Buc - Constanta dureaza cam 4 ore cu trenu. Experiment facut cu ambele simultan, pe 2 laptopuri identice.
VDF este cea mai praf retea de telefonie mobila, date si voce. Cosmote vine tare din urma insa, la ei convorbirile doar se intrerup, dar se tin de cuvand si iti dau banii inapoi daca se intreupe.
Orange este pana acum cea mai stabila retea, si pe Voce si pe Date. Si nu inteleg de ce toata lumea ridica in slavi VDF. Personal am reziliat contractul cu ei inainte de termen, pe motiv de servicii la calitate slaba.
Am abonament neintrerupt din 1998. Pe vermuri plateam 50 - 60 dolari pe luna factura de mobil. Au batut joc de mine in nenumarate randuri si mam orientat spre alte solutii de comunicare.
Mai am abonamentul Vodafone, dar platesc 5 - 6 dolari pe luna, convorbiri + abonament, ptr. ca folosesc numai in standby.
hai reveniti-va si scapati de preconceptiile comuniste, tocmai ar trebui sa apreciati atunci cand firmele mari fac investitii in continuare nu numai scot profit cu sacul catre actionatii din afara... mai ales in aceasta perioada in care mizeria de stat blocheaza business-ul prin plati intarziate in toate mediile... ;)
Deci ce e ieftin nu e si bun in general.
un exemplu ar fi abonamentele care le au politistii.ei percepeau un tarif de 2centi in grup in conditiile in care cosmote le ofereau nelimitat in grup si minute mai multe catre alte numere,
cand si-au revenit si ei cu o oferta in genul celei cosmote,era deja tarziu,multi dintre ei au trecut pe cosmote si au 2-3 abonamente ,si uite asa a mai scapat vodafone de grija lor.
M-am gandit sa ma judec cu ei dar nu merita pt ca suma e prea mica si n-am timp de pierdut.
Am vrut sa obtin macar o copie a contractului meu cu ei, dar nici acest lucru n-a fost posibil. Bine macar ca mi-au spus cand expira.
Mie asta mi se pare o forma de talharie. Sa fortezi omul sa-ti fie client. Si cand ma gandesc ca le-am platit facturi de ordinul aproape 1000 $ constant o perioada destul de lunga (eram mult in roaming, inainte sa apara vdf passport).
Compania asta e intr-o degringolada totala. Ma astept sa fie schimbata conducerea cat de curand.
Statisticile lor arata ca atrag noi clienti, dar atentie: 2/3 sunt prepay, adica asa imi iau si eu numere de prepay la kilogram ca sa profit de diverse oferte, si pe urma le abandonez. Asta se cheama ca au clienti noi ? Pai nu, pentru ca nu stiu sa-i fidelizeze. Nu au nici o comunicare ca clientii. Ca sa nu spun ca nici clientii nu-i pot contacta. Eu de cate ori am sunat la *222 am ascultat de mi-a venit rau IVR si nu am reusit sa intru in leg cu un operator uman.
In schimb poti apela *555 numar taxabil ! Atata sunt de scartari si de jegosi. Plus ca daca nu platesti la timp incep imediat sa curga penalizari de 0.5% pe zi, adica > 180% pe an !!!!! Pai asta e camatarie curata. Si dpdv marketing sunt varza. Pierd la greu clienti corporate pt ca s-au defocusat. Cei mai multi parteneri ai mei sunt acum pe Orange. Iar pe segmentul de populatie cost-conscious ia cota de piata Cosmote. Ei sunt cu Marea Ieseala. Ma apuca si rasul. Sunt varza.