- Gabriel Sandu, despre piedicile in realizarea eRomania: Problema mea este una foarte simpla: Am 1,91 metri si peste 100 kg. E greu sa ma opreasca cineva
"(...) V-am propus sa veniti sa facem o singura platforma in care sa integram toate serviciile, incepand de la nomenclatoare sau registrele nationale de care dumneavoastra aveti nevoie, incepand de la a plati taxele si impozitele, pentru ca aici iar am venit cu o provocare: din 44 de formulare sa avem unul singur (...) Si cum mi s-a rapuns? Ba baiete du-te acasa ca stim noi ce avem de facut! Problema mea este una foarte simpla am 1,91 metri si peste 100 kg. E greu sa ma opreasca cineva".
- Intrebarea unui director de la HP, Anca Stancu, despre protocoalele proprietare in licitatiile institutiilor publice
Anca Stancu, director de dezvoltare al unei divizii in cadrul HP: Cum comentati prezenta protocoalelor proprietare in licitatiile organizate de institutiile publice?
Eugen Preotu, moderator: Eu n-am inteles..mai clar. (rasete in sala)
Intrebarea este urmatoarea: Exista un obicei in licitatiile organizate de institutiile publice de a prezenta in cerinte anumite protocoale proprietare apartinand unui singur brand. Nu vreau sa dau exemple acum, dar as vrea sa intreb cum comentati prezenta acestora..
Gabriel Sandu: Este foarte simplu. Si dumneavoastra aveti vreo cateva, atunci cand castigati dumneavoastra va bucurati, cand castiga altii plangeti (...) Problema mea este una singura: ar trebui ca fiecare sa va bagati acolo unde stiti cel mai bine, pentru ca au ajuns unele firme de IT sa faca comunicatii, alte firme de comunicatii sa fie integratori (...)
- Intrebarea unui oficial al Curtii Supreme de Justitie, pentru ministrul Comunicatiilor: Cat ar costa kilometrul de autostrada informationala si cam cati kilometri vrem sa facem?
Pentru domnul ministru, cam cat ar estima ca ar costa kilometrul de autostrada informationala si cam cati kilometri vrem sa facem? Alta intrebare: Nu ar fi cazul ca in momente de criza sa mai taiem din monopolul lui Microsoft si sa trecem pe alte sisteme de operare?
Gabriel Sandu: Kilometrul de autostrada va costa atat cat vrem noi. (aplauze si rasete) Iar in problema cu Microsoft solicit industriei sa vina cu o solutie si eu o sa o aplic.
Eugen Preotu, moderatorul conferintei: Vedeti ca pe hol este Windows phone..(rasete).
Apel catre industrie pentru informatizarea serviciilor la nivelul celor peste 3.000 de autoritati publice locale: "Iesiti pe interval !" si catre directorul HP: "domnisoara sa stiti ca secolul 21 va fi matriarhat sau nu va fi deloc".
Potrivit informatiilor de pe site-ul oficial al evenimentului, printre participanti la Ziua Comunicatiilor 2010 s-au numarat reprezentanti ai: ALCATEL-LUCENT, ALVARION, ARB, ARCA, CEC BANK, COMBRIDGE, ERICSSON, ERNST&YOUNG, FRR, GTS TELECOM, HP, HUAWEI TECHNOLOGIES, INTEL, LAMIT C., MICROSOFT, MIRA TELECOM, MOTOROLA MILESTONE, NETCITY TELECOM, NOKIA SIEMENS NETWORKS, PANASONIC, RCS&RDS, ROMKATEL, ROMTELECOM, SAMSUNG, SAP, SKYPE, TE ECOM INSTRUMENTS, TELETRANS, TOPEX, VODAFONE, WIND RIVER.
Mai presus, omu asta nu stie sau nu pricepe (si echipa lui deasemenea) sa exprime in scris cerintze cu privire la un proiect sau un program! El are 1,91 si 9000kg si trece peste orice :-) Oamenii aia au comentat (nu sunt angajat al lor si deasemenea nu traiesc in tara) ca nu au cerinte clare (specificatii adicatelea).
Treaba cu ''KM de autostrada informatica care costa cit vrem noi'' spune tot! :-)
Omu ministru al comunicatziilor de acum, pe vremea cind era ''director la Elvila'' nu avea habar de tehnologie (IT&C) sub nici o forma si chiar ura fenomenu de dezvoltare tehnilogica.
Pacat aca acesti indivizi mai sunt inca in gubernu care este (sau poate de aceea se afla acolo - prieteni cu Boc & camarilla)
Ati fi in stare de o completare?
Ma minunez cat de bine se pricepe "pulimea" (vorba unui distins PRIM-ministru) la competenta ministrilor...
Asta este Romania, cu totii ne pricepem la... treaba altuia.
Da' la a noastra?
datzi-mi adresa de email sa va povestesc de Gabi Sandu se pin 94-97 cu afacerile si matrapazlicurile masive de la ELV. ca sa va datzi sema despre cine comentatzi
Ai implementat vreodata o solutie linux pe macar 1000 statii de lucru? Ai lucrat intr-un asemenea mediu? Cum a fost?
Realizezi ca implementand o solutie linux, te va costa consultanta de 10 ori mai mult decat licentele microsoft?
Hai sa iti pun altfel intrebarea, ca poate e mai evident raspunsul... Oare de ce multinationalele care au peste 50.000 de angajati, prefera solutiile Microsoft?
Totusi... IT managerii lor sunt de 10000x mai competenti decat ministrul comunicatiilor si optezi pt Microsoft.
adica, in anumite cazuri, investitia, ca sa treci de pe systemul X pe systemul Y, merita atunci cand iei in considerare nu un an ci 5..10..20 ani (chiar daca pe primul an/doi costul este mai mare).
Gandeste-te doar cat costa migrarea de pe solutii Microsoft pe Linux doar pe statiile de lucru. Dupa migrarea OS-ului, trebuie migrate si aplicatiile, care de cele mai multe ori sunt solutii personalizate si costa milioane de euro.
Ce facem cu personalul? Deja utilizatorul s-a obisnuit pe o platforma care poate ii este familiara de acasa, sau de la un alt loc de munca. Alti bani, alta distractie.
Sa fim realisti, solutiile linux sunt bune strict pt servere, nu pt statii de lucru iar utilizarea efectiva va fi complicata pt utilizatorul obisnuit, nu personalul tehnic.
Eu am trecut prin asa ceva, o simpla migrare la Office 2007 a fost de ajuns sa ameteasca cateva sute de utilizatori, nici nu vreau sa ma gandesc ce va insemna migrarea de la Windows XP la Windows 7....
unix nu e free, iar pt linux se poate gasi suport
sunt mult mai scalabile pt orice solutie sistemele unix ;) ... n-are sens sa dezvoltam aici ...
dar doar asa ca sa inteleaga toti ... iti faci o aplicatie pt %unix% si poti alege orice system ulterior pt ca redeploy-ul poate fi facut relativ facil -> nu depinzi de o tehnologie propietare
si DA, se alege MS in multe zone, nu pt IT managerii ar fi facut vreo analiza, ci pt ca vor sa fie asigurati de support, iar in caz de problema sa aiba pe cine da vina in fata superiorilor ;) este principalul argument
Si pe vremurile astea secetoase nu cred ca isi permite nimeni asa ceva, mai ales ca trecerea nu se poate face de la o zi la alta.
apoi, se vine si se i-au alte decizii similare argumentatia fiind bazata pe deciziile precedente.
deci se mentine o anumite situatie nu pentru ca este mai buna tehnic, nu pentru ca e mai ieftina ci pentru ca nu avem ce face!
eu zic ca e timpul sa se opreasca lantul deciziilor proaste. nu brusc, ca doare. dar incet incet la noile contracte pui niste cerinte ca sistemul respectiv sa fie deschis, si sa nu fie legat de o singura platforma (windows).
De bine de rau, o multime de functionari au luat ECDL-ul, care este centrat Microsoft (Windows + MS OFFice)
Cand 90% din computerele personale din lume ruleaza Windows, mi se pare cel putin hazardat sa te bazezi pe Linux intr-o actiune de asemenea anvergura.
In plus, ai oameni de specialitate pregatiti, in administratie?
Pentru servere insa, s-ar putea lua in discutie... da' nici acolo nu sunt convins ca se face o economie cat de cat semnificativa. Dar, din pdv tehnic, ar putea fi unele avantaje.
Problema nu e chiar asa de simpla, cum pare... din avion!
Jandarmeria franceza a trecut pe linux
http://arstechnica.com/open-source/news/2009/03/french-police-saves-millions-of-euros-by-adopting-ubuntu.ars
Parlamentul francez la fel:
http://www.technewsworld.com/story/54462.html
Guvernul Canadian este interesat in solutii open source:
http://arstechnica.com/open-source/news/2009/02/canadian-government-eyes-open-sources-asks-for-feedback.ars
Guvernul UK la fel:
http://arstechnica.com/open-source/news/2009/02/uk-government-eyes-open-source-for-flexibility-cost-savings.ars
Consiliu/primaria Munich, Germany a trecut pe linux:
http://news.cnet.com/2100-1016-1010740.html
http://www.computerworlduk.com/toolbox/open-source/blogs/index.cfm?entryid=866
Ministerul infrastructurii si transportului din Valencia a trecut la free open source si linux:
http://lwn.net/Articles/338511/
Bursa din Londra a trecut de o solutie Microsoft pe solutie Linux:
http://blogs.computerworld.com/london_stock_exchange_to_abandon_failed_windows_platform
Ce trebuie inteles din toate acestea? Ca lumea se schimba. 90% Microsoft nu mai este o realitate. Lumea doreste control, eficienta, flexibilitate, libertate toate la un cost cat mai mic si care sa induca si concurenta in piata. Platformele deschise (FOSS) pot sa asigure asa ceva. Solutiile Microsoft mai putin.
ce anume v-a deranjat ? va trebuie un individ gen Ponta care sa vina serios si sa va lucreze pe la spata sponsorizand greve care sa paralizeze Bucurestiul ???
CE ANUME V-A DERANJAT ? in afara de comentariul care face referire la linux, dragi postaci platiti sa comentati ... hai sunteti jenanti !
"Kilometrul de autostrada va costa atat cat vrem noi" Ce nu este clar? Doar vor guverna pana in 2012 cu baietii destepti cu tot.
pacat ca e un chintal de osanza, nu de materie cenusie
Da-mi te rog o lista pe puncte unde nu ti-a iesit ceva in OpenOffice si numai cu MS Word ai putut rezolva problema, si dupe aia esprima-te...
La fel ca amicul de mai sus care sustine ca, costurile de suport la Linux sint de zeci ori sute de ori mai mari decit la M$.. N-o sa te intreb unde esti angajat, si la intrebarea ta o sa-ti raspund simplu: administratia publica din Germania.
Companiile mari cumpara soft licentiat M$ petru a da bine in fata consiliului de administratie, si cam atit. Daca nu intelegi fenomenul, pot sa elaborez, dar nu cred ca e cazul sa-mi pierd vremea, din moment ce banuiala mea este ca postarile pozitive pentru M$ vs Linux sint tocmai din partea celora care traiesc din banii supti de acolo ...
Pax...
macrourile dintr-un document excel nu ruleaza ori ruleaza incomplet pe OpenOffice !
iar cand ai un document generat in Excel cu multiple inregistrari, formule, macrouri si vrei sa faci analiza de date pe el, nu iti poti permite sa rulezi pe OpenOffice, pentru ca cea mai mica incompatibilitate se lasa cu pierderea jobului !
s-a pus linux in Germania pentru ca distributia aia de Linux era produsa de o companie germana, iar insitutia respectiva era o institutie publica, obligata sa incerce mai intai achizitia de produse autohtone, exclusiv nemtesti special ca sa dea o sansa companiilor si produselor nemtesti
institutiile publice in statele nationaliste(germania, franta) fac astfel de incercari si stimulente prin lege special pentru a-si promova firmele si produsele autohtone
in general, firmele mari asa au aparut, au beneficiat de contracte si sustinere din partea companiilor publice in mod transparent si legal
Si nu, nu pot fi rulate in afara mediului Windows/Office, am incercat eu un demo pe Gentoo Linux cu OpenOffice 3.0 compilat din surse cu patch-uri experimentale. Pur si simplu, Microsoft nu va licentia niciodata mediul VisualBasic pentru alte softuri, a fost si scandal in Comisia Europeana pe tema asta.
FYI, folosec Linux din '97, dar doar acasa...
nu cred ca linux e o solutie pentru utilizatorul tipic, dar solutia open office e o idee buna. faci o analiza de risc si vezi care sunt directiile/departamentele care chiar au nevoi de ms office. pe restul ii treci pe open office, si cred ca sunt peste 80%. deci e o treaba.
totusi... dl ministru nu putea face nota discordanta cu cabinetul din care face parte si se vede cine e modelul lui in politica (sa traiti bine).
chestia cu e-romania e o idee buna... DACA AI BANI!!!!
Sunteti penibili.
Treceti la Oracle macar.
Gabriel Sandu a fost un obscur angajat la o fabrica de mobila (Elvila ? ). Nu are legatura cu domeniul nici cit un depanator de televizoare. Pina la prestatia stralucita prezentata in articol , gunoiul asta a mai aparut doar in presa de scandal intr-o poza cu amanta . Evident ca amanta este angajata la minister.
Sa pui MS e doar safe....
Toti ministrii si "specialistii" IT de prin ministere si administratie publica nu au nici a 10 % expeienta si cunostinte de management de proiect si solutii IT de intreprindere; in sistemul public nu exista astfel de oameni, exista numai scursuri;
In Romania oamenii care stiu management IT sunt putini comparativ cu cererea, si pur si simplu au fost "aspirati" de mediul privat: corporatii, firme de consultanta etc etc pentru ca cererea in piata de astfel de oameni este mai mare decat oferta !
Pentru domnii ministrii si "specialisti" informatizare inseamna Word, Excel, mail, internet, iar consultanta inseamna service calculatoare cu firma lu vecinu pentru curatare de praf si cablare.
in al doilea rand
Aaberati cu gratie in marea disputa Microsoft si Linux. La nivel de utilizator: Microsoft. Trecerea aparent ieftina si gratuita la Linux pentru utilizator e gratuita dupa ureche, pentru ca in sine, consultanta si suportul sunt de zeci de ori mai scumpe. In IT nu exista conceptul de GRATIS ! Daca oferi un produs gratis, recuperezi prin consultanta si suport. Daca vinzi licente si produse, asiguri suport si mentenanta. E vorba doar de marketing si business. IT-ul nu e gratis, pentru ca are costuri de creatie si executie.
in al treilea rand
Informatizare nu inseamna Microsoft si nici Linux. Astea sunt doar tehnologiile folosite, prea putin relevante insa pentru subiectul in sine, reprezinta doar un element de detaliu.
Informatizarea insistutiilor, in special cand vine vorba de institutii publice si guvernmentale, inseamna implementarea de sisteme informatice de intreprindere. Este vorba despre produse si solutii oferite de SAP/Oracle lideri in domeniu. Tarile civilizate au inceput de acum 30 de ani informatizarea de care vorbim noi azi. Inainte de informatizare trebuie insa restructurat si definit business-ul, adika organizarea in detaliu si functionarea institutiile respective si a personalului. Altfel, multi bani aruncati.
Esti primul care vorbeste de SAP / Oracle. Poate citesc si ei!
Dar in sfarsit, suntem romani si ne pricepem la orice! Ca sa nu vi se vada nepriceperea puteati ramane la a-l injura pe ministru.