A 14-a editie a conferintei internationale dedicate sectorului telecom - Ziua Comunicatiilor - a avut parte joi de o atmosfera cel putin aparte. In prezenta reprezentantilor industriei telecom locale si internationale, ministrul Comunicatiilor s-a aprins in declaratii in sesiunea de intrebari si raspunsuri, in special cand a venit vorba de proiectul eRomania, sistem national de e-guvernare prin care autoritatile promit informatizarea tuturor serviciilor publice pentru cetateni si firme. Daca ministrul s-a adresat catre oficialii industriei cu expresii precum: "Iesiti pe interval" sau "Domnisoara, secolul 21 va fi matriarhat sau nu va fi deloc", din sala, printre rasete, s-au ivit si intrebari de genul: "cat ar costa kilometrul de autostrada informationala?"

  • Gabriel Sandu, despre piedicile in realizarea eRomania: Problema mea este una foarte simpla: Am 1,91 metri si peste 100 kg. E greu sa ma opreasca cineva

"(...) V-am propus sa veniti sa facem o singura platforma in care sa integram toate serviciile, incepand de la nomenclatoare sau registrele nationale de care dumneavoastra aveti nevoie, incepand de la a plati taxele si impozitele, pentru ca aici iar am venit cu o provocare: din 44 de formulare sa avem unul singur (...) Si cum mi s-a rapuns? Ba baiete du-te acasa ca stim noi ce avem de facut! Problema mea este una foarte simpla am 1,91 metri si peste 100 kg. E greu sa ma opreasca cineva".

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Intrebarea unui director de la HP, Anca Stancu, despre protocoalele proprietare in licitatiile institutiilor publice

Anca Stancu, director de dezvoltare al unei divizii in cadrul HP: Cum comentati prezenta protocoalelor proprietare in licitatiile organizate de institutiile publice?

Eugen Preotu, moderator: Eu n-am inteles..mai clar. (rasete in sala)

Intrebarea este urmatoarea: Exista un obicei in licitatiile organizate de institutiile publice de a prezenta in cerinte anumite protocoale proprietare apartinand unui singur brand. Nu vreau sa dau exemple acum, dar as vrea sa intreb cum comentati prezenta acestora..

Gabriel Sandu: Este foarte simplu. Si dumneavoastra aveti vreo cateva, atunci cand castigati dumneavoastra va bucurati, cand castiga altii plangeti (...) Problema mea este una singura: ar trebui ca fiecare sa va bagati acolo unde stiti cel mai bine, pentru ca au ajuns unele firme de IT sa faca comunicatii, alte firme de comunicatii sa fie integratori (...)

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Intrebarea unui oficial al Curtii Supreme de Justitie, pentru ministrul Comunicatiilor: Cat ar costa kilometrul de autostrada informationala si cam cati kilometri vrem sa facem?

Pentru domnul ministru, cam cat ar estima ca ar costa kilometrul de autostrada informationala si cam cati kilometri vrem sa facem? Alta intrebare: Nu ar fi cazul ca in momente de criza sa mai taiem din monopolul lui Microsoft si sa trecem pe alte sisteme de operare?

Gabriel Sandu: Kilometrul de autostrada va costa atat cat vrem noi. (aplauze si rasete) Iar in problema cu Microsoft solicit industriei sa vina cu o solutie si eu o sa o aplic.

Eugen Preotu, moderatorul conferintei: Vedeti ca pe hol este Windows phone..(rasete).

Descarca fisierul audio in format MP3

Apel catre industrie pentru informatizarea serviciilor la nivelul celor peste 3.000 de autoritati publice locale: "Iesiti pe interval !" si catre directorul HP: "domnisoara sa stiti ca secolul 21 va fi matriarhat sau nu va fi deloc".

Descarca fisierul audio in format MP3

Potrivit informatiilor de pe site-ul oficial al evenimentului, printre participanti la Ziua Comunicatiilor 2010 s-au numarat reprezentanti ai: ALCATEL-LUCENT, ALVARION, ARB, ARCA, CEC BANK, COMBRIDGE, ERICSSON, ERNST&YOUNG, FRR, GTS TELECOM, HP, HUAWEI TECHNOLOGIES, INTEL, LAMIT C., MICROSOFT, MIRA TELECOM, MOTOROLA MILESTONE, NETCITY TELECOM, NOKIA SIEMENS NETWORKS, PANASONIC, RCS&RDS, ROMKATEL, ROMTELECOM, SAMSUNG, SAP, SKYPE, TE ECOM INSTRUMENTS, TELETRANS, TOPEX, VODAFONE, WIND RIVER.