Vodafone Romania a anuntat miercuri ca incepand cu 11 iunie va reduce tarifele de roaming pentru apelurile efectuate si primite in spatiul Uniunii Europene, potrivit normelor Comisiei Europene, dar mai devreme fata de termenul de 1 iulie cerut de Executivul european. Astfel, pentru un apel efectuat catre orice destinatie UE se va aplica un tarif de 0,39 euro/minut fata de 0,43 euro/minut in prezent, in timp ce pentru un apel primit in spatiul european se va percepe un tarif de 0,15 euro/minut fata de 0,19 euro/minut in prezent (fara TVA).

Toti utilizatorii Vodafone vor beneficia de noile tarife pentru apelurile efectuate si pentru apelurile primite in statele membre ale Uniunii Europene si in tarile din Spatiul Economic European (EEA) - Islanda, Liechtenstein si Norvegia, precum si in Elvetia, incepand din 11 iunie 2010.

Comunicatul integral al Vodafone,aici.

Conform reglementarilor UE privind serviciile de roaming, plafoanele tarifare (intitulate „euro-tarife”) pentru apelurile initiate sau primite in timpul calatoriilor in interiorul UE ar urma sa scada progresiv pana la 0,39 euro/minut si 0,15 euro/minut la 1 iulie 2010 si pana la 0,35 euro/minut si 0,11 euro/minut la 1 iulie 2011 (este vorba de preturi fara TVA).

Primul regulament UE in domeniul roaming-ului a intrat in vigoare la data de 1 iulie 2007. Potrivit datelor Comisiei Europene, consumatorii ce au beneficiat de euro-tarife au economisit in medie mai mult de 40%, comparativ cu preturile serviciilor de roaming la inceputul anului respectiv, iar traficul a crescut cu 30%.