"Posta Romana este operatorul national din domeniul serviciilor postale, avand drept actionar majoritar statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (75 la suta din pachetul de actiuni) si Fondul Proprietatea (25 la suta din pachetul de actiuni). In aceste conditii, Compania este o societate care se autofinanteaza, salariile pe care le acorda angajatilor sai fiind rezultate din incasarile proprii", a tinut sa explice vineri institutia, ca reactie la publicarea veniturilor angajatilor pe luna aprilie 2010.
- Sporuri si adaosuri salariale in Posta Romana
Institutia tine sa precizeze ca aceste venituri sunt stabilite in baza Codului Muncii si a Contractului Colectiv de Munca 2008 - 2018, pe langa salariul de baza, fiind reglementata si acordarea de sporuri sau alte adaosuri:
"Astfel, sporul de fidelitate variaza intre 3 si 18 la suta din salariul de baza pentru o vechime mai mare de 5 ani in sistemul postal, iar sporul de vechime, intre 5 si 25 la suta pentru cei care au mai mult de 3 ani vechime in munca.
Compania acorda sporuri pentru functii de conducere, intre 5 si 30 la suta, precum si sporuri pentru orele lucrate in zilele libere (sambata si duminica) sau in timpul sarbatorilor legale. Se mai acorda sporuri pentru orele suplimentare si pentru cele lucrate in timpul noptii. In unele cazuri, veniturile obtinute in luna aprilie de unii angajati includ prima de vacanta, in cuantumul a 60 la suta din salariul de baza brut", se mentioneaza in comunicatul oficial al operatorului.
- Veniturile mari sunt de fapt exceptii
Ca si in cazul SNR, oficialii Postei Romane tin sa avertizeze ca salariile mari sunt de fapt exceptii.
"Cele cinci venituri nete din luna aprilie cuprinse intre 11.368 si 15.471 lei apartin unor angajati, care, in urma pensionarii au incetat raporturile de munca cu Posta Romana. Astfel, veniturile obtinute de acestia includ gratificatia pentru pensionare prevazuta de Contractul Colectiv de Munca, care se calculeaza in functie de vechimea in sistemul postal (intre doua si cinci salarii de baza)".
- Peste 35.000 angajati, profit net de doar 32.793 lei in 2008
Posta Romana nu spune insa nimic despre profitabilitate, aspectul care ar interesa poate cel mai mult statul actionar. Ce spun cele mai recente date publicate la ministerul de Finante despre Posta Romana? In 2008, institutia a avut o cifra de afaceri de peste 1,4 miliarde lei si un profit net de doar 32.793 lei, in timp ce numarul mediu al angajatilor depasea 35.576 oameni. In 2007, operatorul a inregistrat o cifra de afaceri de 1,04 miliarde lei si un profit net de peste 25,4 milioane lei, in timp ce numarul mediu al angajatilor a fost de 35.122 persoane.
Cica nu ia bani la buget, da. La 35000 angajati profit de 32,000 ???? pai si eu de unul sigur am profit mai mare!!!. Daca vindea activele postei intrau o gramada de bani la buget.
Vedeti ca sunt cativa colegi care au inceput sa vorbeasca despre acest lucru
Va multumesc
Un vecin
Nu am nicio legatura cu Posta Romana mai departe de a fi un client, lucrez in mediul privat, sunt foarte enervat de modul in care se cheltuie banii de la buget, dar vanatoarea asta de vrajitoare e directionata prost.
In plus se munceste din greu la posta si nu oricine ar face fata si consider salariile lor justificate.
Peste tot in lume se dau nu numai aceste sporuri ci chiar si cele de vechime.
Daca Posta Romana nu este eficienta nu cred ca-i din cauza salariului mediu de sub 400 Euro/luna.
Insa nu trebuie uitat ca in Ro de la bun inceput contracul colectiv a fost conceput ca un sistem de mita. In multe cazuri sporurile ajung sa dubleze salariile.
Exista sporuri de genul: penibilitate, efort intelectual, limba straina , etc, etc.
Sporul pentru lucru noaptea e OK, dar fiind de 25% e cam mult. Sporur de lucru simbata si duminica-timp dublu, iar daca este si sarbatoare legala, ajunge triplu, e mult mai mult, mai ales ca ai timp liber in timpul saptamanii, nu depasesti norma de lucru. Spor de conducere pentru o pozitie de manager (cind si salariul este corespunzator) este un non sens.
Spor de fidelitate si spor de vechime, ce pot ajunge 35-40% din salariu (25% vechimea si 12-15% fidelitatea pentru cei ce lucreaza de peste 20 de ani). Toate acestea au creat aberatii. Cine e de vina?
Evident guvernul si guvernele succesive, ce nu stiu altceva decit modelul comunist, in care in fata avem ceva, dar prin ajustari ulterioare apare altceva.
Iar pozitiile de directop general sau presedinte de astfel de companie sunt rasplata politica pentru fideli, iar companiile vaci de muls pentru partide.
Spre deosebire de monopolistii antenisti, Posta are concurenta mare in firmele de curierat, careia ii face fatza cu brio.
Personal, imi exprim simpatia si respectul fatza de postasi. Sincer.
Astept minusurile.
Eu, lucrez la privat si pentru un salartiu de 2500 lei/ luna fac intre 600-800 km pe saptamana pe drumurile patriei. Ma intalnesc cu familia doar in wekend.
Observ, cititnd presa ( cand am timp ) ca se duce o campanie de sensibilizare a celor care lucreaza la privat pentru a fi in asentimentul celor care lucreaza la stat. Bugetarii. In prima faza aproape ca am pus "botul" la vrajeala insa stau si ma uit cu uimire cum, acum, se cauta tot felul de sirleticuri de catre bugetri ca sa nu isi piarda "drepturile". Aud de mariri de salarii de 25% peste noapte, aud de prime peste prime, aud de greve dion partea lor. Practic fac tot ce le sta in putinta sa isi conserve statutul de "statator" la stat pe bani grei. Ei, pot face greve, ei pot iesi in strada, ei pot sa-si trimita reprezentantii ( pudred de bogati-vezi liderii sindicali) la TV, ei pot toate acestea pentru ca au timp. Au timp pentru ca ei nu lucreaza, ei nu faca deca sa taie iarba la caini. I oraselu in care eu locuiesc, un functionar la primarie ( un sef de serviciu) se plimba cu BMV X5 ultimul ragnet. Eu, cu sotia muncim la privat si nu ne-am mai permis leasing-ul la o amarata de masina cu motor de 1.2 l. Am renuntat!
Vina nu este a BUGETARILOR ci este a noastra a celor care nu avem timp sa iesim in strada (la privat nu este sindicat), care nu avem timp sa protestam in vreun fel . Vina este a noastra deoarece ar trebui sa iesim in strada si sa protestam impotriva ( nu a guvernului, desi nu sunt de acord cu el) BUGETARILOR, impotriva celor care nu inteleg ca mai trebuie sa renunte la beneficiile lor si, mai mult, ca si slujbasi ai statului, adica platiti din banii nostri ai celor care lucram la privat, ei castiga mai mult decat mine, decat sotia mea, decat tine si toti ceilalti care lucreaza la privat.Auici este problema cea ma mare!
Intotdeuna le-am admirat pe fetele alea de la posta pentru calmul lor si eficienta lor. mai sunt si uscaturi dar unde nu sunt....
Au un program tare aiurea si cind le vedeam cit de calme si zimbitoare ramineau in fata unor mirlani sau batrinei din aia pisalogi le admiram.
Nu vad pe multi sa fac ce fac ele.
Salariile alea sint decente iar sporurile sunt normale.
Ii respect.
@ sa lucrezi pe timp de noapte este un efort care deterioreaza prematur organimul si in timp se aduna, iar la final ..... cand se trage linie ..... mananci mai putina pensie decat ala ce a lucrat in program de lucru normal.
- Vechime intre 5 si 25%
- Fidelitate intre 3 si 18%
- Noapte 25% Sambete, Duminici si Sarbatori Legale 50% -- aici e o problema in articol nu se specifica ca acesti 25%sau 50% se acorda numai pentru orele lucrate in timpul noptii sau sambata si duminica.
- Prima de vacanta - O data pe an 60% din salariu- daca are un salariu de 1000 lei se acorda 600 lei. Cam mult.
Si pentru ca toate sa fie complete autorul uita sa mentioneze ca Posta Romana nu este o institutie bugetara. Adica anual primeste de la stat fix 0 lei si mai termina anul si cu profit. Intr-adevar mic, dar profit. Sa ne aducem aminte ca anii 2008-2009 au fost ani electorali si as fi curios pe unde au ajuns banii.
PS In 2009 s-au schimbat 3 directori generali, bursa zvonurilor mizand pe faptul ca chiar daca acestia erau agreati de partidul la putere nu ar fi "cotizat"
nu va suparati dar sunteti un ziar tipic: face orice ca sa sune bine articolu, nu conteaza ca nu aveti dreptate... rusinos!
daca si angajatii de la posta au salarii "nesimtite" atunci cred ca ar trebui sa lucram toti gratis...
Un lucru e sigur se taie,si iar se taie in principal la cel care n-are
La toate intreprinderile de stat,regii,ministerepolitie,magistratura,armata,jandarmerie,servicii secrete,parazitii de la CNSAS,tot felul de agentii,sanatate,invatamant este spor de vechime-valoarea maxima dupa 20 de ani de munca de 25% adaugata la salarul de incadrare,dupa impozitare per total,castigul este oricum mai mic decat salariul de incadrare;daca este vreo saptamana cuspor de noapte,de abia atunci se va lua salariul de incadrare,eventual putin peste acesta.La particulari si nu numai,sporurile gen vechime sau inclus in salariu iar cele de fidelitate,primele sunt prezente la toate firmele mari,privatizate-gen Electrica,EON,BANCI,LA CARE STATUL ARE SAU NU COTA DE PARTICIPARE,SUNT MULT MAI DESE,SUBSTANTIALE SI CONFIDENTIALE,pentru ca iau banii de la contribuabili,sau le folosesc prin dobanzi creditele celor care isi achita la zi darile catre si fisc in general la stat.ORICUM NU AM AUZIT CA O PERSOANA SAU O FIRMA PARTICULARACU DATORII MARI SA PLATEASCA CEVA,NICI MACAR TVA-UL-ACESTEA INTRA LA DATORIA PUBLICA SI LE PLATESC IN PRIMUL RAND BUGETARII CARE SUNT CEI MAI DISCIPLINATI LA PLATA,IMPOZITELOR,,PENSIILOR,cas....
PS Pentru faptul ca profitul postei nu a fost mare oare nu ar trebui intrebati cei care au "externalizat" unele servicii: intretinere, transport, paza, curatenie. Chestie de tarife!!! Cui foloseste?