Steve Jobs prezinta luni la San Francisco a patra generatie a iPhone, gadget-ul urmand sa dispuna de camera video pe partea frontala, un procesor mai rapid si o baterie care tine cu peste 10% mai mult. Pe noul iPhone va debuta si o noua versiune a sistemului de operare (iPhone OS), una care va permite utilizatorilor sa ruleze simultan mai multe aplicatii. Apple a vandut peste 50 de milioane de iPhone-uri pe plan mondial in trei ani, insa acum concurenta este foarte puternica si vine si din partea smartphone-urilor cu sistemul Google Android.

Apple e celebra pentru secretomania in care sunt "invelite" evenimentele sale de lansare a noi produse, insa de data asta lucrurile nu s-au mai putut pastra atat de ascunse, dupa ce un angajat Apple a pierdut un prototip al noului iPhone care a ajuns la blogul de tehnolgie Gizmodo care l-a descris in detaliu.

Ca incidentul a fost o intamplare sau nu, asta nu vom afla prea curand, insa e de asteptat ca luni seara (dupa ora Romaniei) Steve Jobs sa arate lumii noul iPhone care va avea un procesor mai rapid, o baterie care tine mai mult si un ecran cu rezolutie mai buna.

In plus, va exista se pare o camera video pe partea frontala, astfel incat se vor putea face video-conferinte, iar camera de pe spate va fi si ea imbunatatita (de la 3 MP, la 5 MP), urmand sa aiba si blitz.

O alta imbunatatire foarte asteptata tine si de posiblitatea de a rula mai multe aplicatii in acelasi timp (multitasking). O aplicatie de navigare trebuia intrerupta daca utilizatorul vroia sa verifice mail-ul, aplicatii precum Skype (telefonie prin IP) sau Pandora (streaming de muzica) nu puteau functiona in background, limitandu-le astfel destul de tare functionalitatea. Acum acest lucru va fi rezolvat si mai multi clienti vor fi poate convinsi sa-si ia iPhone.

Intrebarea care razbate cel mai mult in piata este daca noul iPhone va fi atragator pentru clienti in contextul in care, fata de acum trei ani, terminalul Apple are concurenta serioasa pe piata. Telefoanele cu sistemul de operare Google Android au castigat cota de piata in ultimele luni, dar in contextul in care Apple a vandut aproape 9 milioane de iPhone-uri trimestrul trecut e de asteptat ca piata sa reactioneze bine.

Fata de alti ani, conferinta dezvoltatorilor ne pune in fata mai putine lucruri necunoscute, insa scandalul din jurul prototipurilor "furate" a tinut subiectul fierbinte.