Desemnarea castigatorilor primelor multiplexe de televiziune digitala terestra, asteptata abia incepand cu 20 septembrie

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 14 iunie 2010, 16:41 Economie | Telecom


Stadiul tranzitiei in Europa
Foto: ANCOM
Desemnarea castigatorilor licitatiilor pentru primele doua multiplexe de televiziune digitala terestra, prin care romanii vor putea receptiona gratuit pana la 14 programe TV in format digital, este asteptata la data de 20 septembrie pentru primul multiplex de programe si la 30 septembrie in cazul celui de-al doilea multiplex, a anuntat luni autoritatea de reglementare in comunicatii, care a scos spre consultare caietele de sarcini. Pentru a participa la aceste licitatii care vor duce la aparitia unei noi platforme de furnizare a serviciilor TV din Romania, firmele ofertante trebuie sa aiba o medie a cifrelor de afaceri aferente ultimilor trei ani de cel putin 50 milioane euro.

 • Primul multiplex va asigura cel putin transmisia programelor TVR 1 si TVR 2

Prin intermediul primului multiplex se va asigura cel putin transmisia programelor publice de televiziune furnizate de Societatea Romana de Televiziune, TVR1 si TVR2. Se pot depune oferte pentru ambele proceduri de selectie si, de asemenea, se pot obtine ambele licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru.

Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii - de radiodifuziune, TV si multimedia, transmise pe cale radio terestra, utilizand o modulatie digitala.

 • Media cifrelor de afaceri pe ultimii trei ani ale ofertantilor trebuie sa fie de cel putin 50 milioane euro

Pentru a participa la selectie, ofertantii trebuie sa indeplineasca o serie de criterii minime de participare. Astfel, ofertantul trebuie sa fie persoana juridica romana sau straina, activitatile sale comerciale sa nu fie in stare de insolventa, lichidare sau suspendate, sa nu aiba niciun fel de obligatii de plata a tarifelor catre ANCOM, sa-si fi indeplinit obligatiile exigibile de plata la bugetul de stat, bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale, a impozitelor, taxelor, contributiilor si altor venituri si sa aiba o medie a cifrelor de afaceri aferente ultimilor trei ani de cel putin 50 milioane de euro.

 • Punctaje mai mari pentru cei care lanseaza serviciile comerciale mai repede si pentru cei care subventioneaza mai multe echipamente de receptie pentru populatie

Ofertele vor fi evaluate in functie de fezabilitatea comerciala, specializarea si experienta (41 de puncte), sprijinirea procesului de switchover (25 de puncte), capacitatea financiara (18 puncte) si fezabilitatea tehnica si acoperirea (16 puncte).

La capitolul fezabilitate comerciala, autoritatea va acorda punctaj maxim pentru lansarea serviciilor intr-un termen mai mic de 90 de zile de la data acordarii licentei.

Dintre cele 25 de puncte alocate pentru sprijinirea procesului de switchover, 20 de puncte vor fi acordate numai ofertantilor care vor acorda un numar de echipamente de receptie suplimentar numarului de 60.000 stabilit de ANCOM.

 • 60% din populatie trebuie acoperita cu televiziune digitala terestra pana la 30 iunie 2011

In privinta acoperirii cu servicii de televiziune digitala terestra, aceasta se va face in patru faze, respectandu-se urmatoarele termene:
- 30 iunie 2011 - acoperirea a cel putin 60% din populatie si 50% din teritoriu (prima faza a dezvoltarii),
- 31 decembrie 2011 - acoperirea a cel putin 80% din populatie si 70% din teritoriu (a doua faza),
- 30 iunie 2012 - acoperirea a cel putin 90% din populatie si 80% din teritoriu (a treia faza)
- 17 iunie 2015 - acoperirea a cel putin 95% din populatie (a patra faza).

Pentru fiecare faza, ofertantii vor face cate un angajament cu privire la numarul de emitatoare instalate, lista alocarilor implementate, cu evidentierea localitatilor acoperite, procentajul de populatie si teritoriu acoperite.

 • Desemnarea castigatorilor primelor doua licitatii nu se poate face pana la 30 iulie 2010

Dupa terminarea perioadei de consultare publica pentru aceste caiete de sarcini (care pot fi gasite aici), autoritatea de reglementare isi propune sa puna in vanzare caietele de sarcini incepand cu data de 1 iulie 2010, sa primeasca ofertele pana la data de 19 august 2010 si sa desemneze castigatorii licitatiilor la data de 20 septembrie 2010 pentru primul multiplex si la data de 30 septembrie 2010 pentru cel de-al doilea. Licentele se vor acorda pentru o perioada de 10 ani.

De notat ca in Hotararea de Guvern prin care s-au stabilit conditiile, taxele de licenta si tipul procedurii de acordare a acestor licente se mentiona faptul ca stabilirea castigatorilor primelor doua multiplexe digitale se va face "cel mai tarziu pana la data de 30 iulie 2010".

Despre televiziunea digitala terestra

Pentru a face loc serviciilor 4G si a eficientiza spectrul radio, Romania si alte tari UE s-au obligat sa inlocuiasca transmisia analogica terestra cu cea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012.

Oficialii ANCOM estimeaza ca acest proces de tranzitie ar viza in principal circa 450.000 gospodarii care receptioneaza acum programe TV in format analogic, din eter, prin antena (si care vor avea nevoie de noi echipamente de receptie) si circa 150.000 gospodarii care nu receptioneaza deloc servicii TV.

Incetarea semnalului TV analogic terestru nu afecteaza abonatii la serviciile TV prin cablu si satelit.

Mai multe detalii, aici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2127 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare (Luni, 14 iunie 2010, 16:54)

  br [anonim]

  Pe ce informatii va fundamentati afirmatia :
  ...."aceste licitatii care vor duce la aparitia unui nou furnizor pe piata serviciilor TV din Romania"
  Cunoasteti deja rezultatul licitatiei ?

  Multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   precizare (Luni, 14 iunie 2010, 17:04)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui br

   Corect ar fi "o noua platforma" de trasmitere a serviciilor TV, nu "un nou furnizor". Multumesc de atentionare, am modificat. Zi usoara
 • -3 (3 voturi)    
  intrebare (Luni, 14 iunie 2010, 17:09)

  eba [anonim]

  Cine decide ca toata lumea trebuie sa plateawsca pentru criza iar familia basescu nu?
  Raspuns: evident nimeni nu poate decide asa ceva dar "zeus" a decis deja: el si nemaul lyui sunt total nevinovati iar noi toti ceilalti tre sa platim din greu din salariile si pensiile noastre nesimtite. ...
  Atunci cred aca avem o problema si cred a cel mai indicat este "sa neindreptam spre popor". Vrem Referendum pentru a vedea cat si cine sa plateasca! Nu este normal ca unii sa plateasca si altii s nu! Sia asta in conditiile in care cei care nu platesc sunt 100% vinovati pentru ce s-a tamplat cu Roamnia//.(editat de HotNews.ro)
 • 0 (0 voturi)    
  Mai bine ? (Luni, 14 iunie 2010, 17:09)

  Alex [anonim]

  Speram sa fie mai bine.. . ca acum sunt vai mama lor de transpondere. Nu au ceasurile sincronizate ca lumea, sunt mai multe emitzatoare pe aceeasi frecventa, cu amplasmente diferite. Propagarea si receptia proasta, proasta, foarte proasta. A3 e o strutzo camila cu caal dual de sunet, singurii cu 2 canale inutile de sunet.
  De ce nu pun astia mana de la mana sa emita de pe pilonul STS sa stea mai bine cu acoperirea...
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare (Luni, 14 iunie 2010, 17:15)

  Mircea [anonim]

  Stie cineva care este raza de actiune a unei antene de emisie digitala?
  nu s-ar putea utiliza BTS-urile operatorilor de telefonie mobila pentru a se distribuii programele digitale.
  Stiti daca este in plan si vanzarea multiplex-urilor de DAB - radio digital?
  • +1 (1 vot)    
   raspuns (Luni, 14 iunie 2010, 18:05)

   br [anonim] i-a raspuns lui Mircea

   Aria de acoperire a "unei antene de emisie digitala" variaza in functie de multi parametri ca : puterea emitatorului , castigul, sistemului radiant, frecventa canalului alocat, inaltimea amplasamentului, implicit inaltimea la care este situata "antena", relieful zonei de acoperire si multe altele.
   Pe langa problemele de acoperire site-uril de telefonie mobila trebuie sa asigure inaltimea necesara si spatiul fizic pe piloanele proprii pentru instalarea sistemului radiant pentru televiziunea digitala. Ar mai fi probleme de alimentare cu energie electrica ( putere instalata ) precum si probleme de acoperire in functie de canalul alocat zonei respective.
   Probabil ca pentru emitatoarele de mica putere solutia ar putea fi luata in calcul dar ca solutie generala de implemetare a unei retele sfn de televizune digitala numai cu emitatori de putere mica nu ar fi fezabila din punct de vedere al costurilor de implementare


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by