Licentele audiovizuale de televiziune digitala terestra, necesare posturilor TV care vor sa fie difuzate pe viitoarea platforma de televiziune digitala terestra, vor fi acordate la cerere pentru radiodifuzorii care au licente de emisie TV analogica terestra si prin concurs pentru cei care au licente de emisie TV prin satelit, cablu sau nu detin licente, potrivit unui proiect de decizie supus spre consultare publica marti de CNA. Incetarea semnalului TV analogic si trecerea la televiziunea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012, obligatie asumata la nivel UE, ar putea aduce in prima faza 14 posturi TV in format digital terestru ce vor fi receptionate gratuit la nivel national. Vor vrea radiodifuzorii sa fie difuzati pe noua platforma sau vom asista la un esec?

Primele doua multiplexe digitale (n.r. un multiplex digital reprezinta un grup de servicii - de radiodifuziune, TV si multimedia, transmise pe cale radio terestra, utilizand o modulatie digitala) prin care s-ar putea receptiona gratuit 14 programe TV in format digital terestru ar putea fi acordate in toamna acestui an, a anuntat recent autoritatea de reglementare in comunicatii. Cu aceasta ocazie am asista practic la nasterea unei noi platforme majore de difuzare a programelor TV, pe langa transmisia prin cablu sau satelit.

  • TVR1, TVR2, Realitatea, Antena1, Pro TV, Prima TV si National TV - posibili solicitanti. Care vor fi celelalte 7 posturi TV?

In proiectul autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) se mentioneaza in mod cert ca primul multiplex va asigura cel putin transmisia programelor publice de televiziune furnizate de Societatea Romana de Televiziune, TVR1 si TVR2.

Radu Teodorel, director al directiei control si digitalizare in Consiliul National al Audiovizualului (CNA) sustine ca exista sapte principali potentialii solicitanti:

"Pe primele doua multiplexe vor intra canalele publice care acum emit terestru (TVR1 si TVR2), si canalele posturilor TV private cau au audienta si acoperire semnificativa (Realitatea, Antena1 si Pro TV care au cate 37 de statii de emisie in tara, Prima TV, cu 16 statii de emisie, si National TV cu circa 10 statii de emisie). Acestia sunt principalii potentiali solicitanti", a spus Radu Teodorel.

Exista insa si scenarii negative.

"Situatia cea mai rea ar fi cand opteaza toti radiodifuzorii primari pentru un singur multiplex, care conform strategiei poate sa difuzeze 7 programe TV in format Standard Definition (SD). In situatia asta ne trezim cu al 2-lea multiplex la nivel national unde s-ar putea sa nu mai avem optiunea de posturi cu acoperire si audienta semnificativa", a mai precizat Radu Teodorel.

Digitalizarea terestra vizeaza mai intai posturile TV cu licente audiovizuale nationale terestre, inclusiv posturile TV regionale si locale si abia apoi posturile TV care au licente de emisie prin satelit sau cablu. Ce posturi TV vor intra deci pe un al doilea multiplex?

"Pe al doilea multiplex poate veni un post local sau regional de TV care sa solicite extinderea la nivel national sau actualele televiziuni care acum au licenta de transmisie pe satelit. Daca tot nu se ocupa cele 7 canale TV, pot sa participe in obtinerea licentelor si radiodifuzorii care nu au nici o licenta in Romania", a spus acesta.

Ce se intampla daca pana la 1 ianuarie 2012, radiodifuzorii primari nu sunt pe multiplexe?

"Se opreste emisia radioemitatoarelor terestre si continua sa emita in sistem digital prin satelit si sunt preluati pe cablu in sistem digital", sustine oficialul CNA.

  • Radu Teodorel, CNA: Primele doua multiplexe ar trebui sa contina cel putin un canal TV contra-cost sau alte servicii multimdedia asociate, pentru a avea succes

In aceste conditii, problema cea mare va fi asupra operatorilor care se vor inscrie in lupta pentru castigarea celor doua multiplexe digitale. Practic, acestia vor castiga o licitatie fara de a sti precis dinainte care va fi lista posturilor TV care vor fi difuzate.

Castigatorii primelor doua multiplexe prin care s-ar putea difuza 14 posturi TV digitale se vor confrunta astfel atat cu lipsa unei lista clare a posturilor TV pe care trebuie sa le transmita dar si cu problema asigurarii gratuite pentru populatie a unui anumit numar de echipamente de receptie (set-top boxuri).

"Pentru ca atribuirea primelor doua multiplexe sa fie un succes, cred ca trebuie ca detinatorii de LUF-uri (frecvente radioterestre in sistem digital ) ar trebui sa aiba posibilitatea de a introduce pe multiplex cel putuin un canal TV contra-cost sau alte servicii multimedia asociate. In Europa s-a constatat ca succesul trecerii e asigurat de 2 lucruri: primul - asigurarea programelor free to air ca populatia sa le receptioneze gratis si al doilea - asigurarea din punct de vedere comercial ca detinatorii de LUF sa-si recupereze investitia intr-un interval de timp (de ordinul anilor) prin difuzarea unui canal TV contra-cost si a serviciilor multimedia asociate", a mai mentionat Radu Teodorel.

Proiectul de decizie privind procedura de acordare a licentelor audiovizuale digitale pentru difuzarea in sistem digital terestru a fost scos marti spre consultare publica pentru 30 de zile de catre CNA. In luna iulie, dupa primirea observatiilor, Consiliul CNA va vota pentru aprobarea acestui document.

  • Despre televiziunea digitala terestra

Pentru a face loc serviciilor 4G si a eficientiza spectrul radio, Romania si alte tari UE s-au obligat sa inlocuiasca transmisia analogica terestra cu cea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012.

Oficialii ANCOM estimeaza ca acest proces de tranzitie ar viza in principal circa 450.000 gospodarii care receptioneaza acum programe TV in format analogic, din eter, prin antena (si care vor avea nevoie de noi echipamente de receptie) si circa 150.000 gospodarii care nu receptioneaza deloc servicii TV.

Incetarea semnalului TV analogic terestru nu afecteaza abonatii la serviciile TV prin cablu si satelit.