Posta Romana (CNPR), companie detinuta de stat, va aloca din surse proprii in urmatorii patru ani circa sase milioane euro (fara TVA) pentru a cumpara tehnica de calcul si alte echipamente periferice pentru modernizarea si extinderea infrastructurii IT, incluzand si servicii de reparatii se arata intr-un anunt publicat marti in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Printr-o licitatie restransa, Posta Romana vrea semnarea unui acord cadru cu un singur agent economic pe o durata de 4 ani, valoarea estimata a achizitiilor necesare fiind de 6 milioane euro (fara TVA). Durata contractului este de 48 de luni de la data atribuirii contractului. Termenul limita pentru primirea ofertelor este de 13 septembrie 2010, tot atunci urmand sa se faca si deschiderea ofertelor.

In privinta conditiilor de participare, la capitolul capacitate financiara, se mentioneaza ca cifra de afaceri globala medie anuala pe ultimii 3 ani (2007, 2008, 2009) a ofertantilor va trebui sa fie de cel putin doua milioane de euro.

  • Actualul nivel de informatizare al Postei Romane

In caietul de sarcini al acestei licitatii sunt oferite detalii si despre actualul nivel de informatizare al Postei Romane.

"In prezent, la nivelul Retelei postale sunt informatizate (Retea locala de calculatoare cu Server in platforma Linux si statii de lucru cu sistem de operarea Windows) un numar de aproximativ 650 de Subunitati postale (Oficii postale, Centre regionale de tranzit, Centre judetene de prelucrare, Centre de prelucrare curierat rapid, etc) si sunt integrate intr-o retea de comunicatii date V.P.N.-C.N. Posta Romana, solutie compatibila CISCO. Suplimentar, exista un numar de 340 de Subunitati postale informatizate, conectate in retea C.N. Posta Romana prin conexiune negarantata".

In document se mai spune insa ca "o parte din echipamentele IT si perificele utilizate in activitatea curenta din locatiile CNPR si-au atins sau isi vor atinge in urmatorii ani finalul ciclului de viata si trebuie inlocuite cu echipamente noi, cu specificatii tehnice actulizate conform evolutiei tehnologice in domeniu la nivelul anului 2010. De asemenea, la nivelul CNPR exista in plan atat inlocuirea echipamentelor care si-au atins ciclul de viata, cat si cresterea numarului de puncte de lucru informatizate si implicit al necesarului de echipamente IT si periferice".

Mai multe detalii, in documentul atasat.

  • Posta Romana a intrat in proces de restructurare, dupa pierderi de peste 150 milioane lei in 2009

Luna trecuta, Executivul a adoptat Hotararea de Guvern privind strategia de restructurare a Postei Romane, in conditiile in care situatia economica a companiei s-a inrautatit semnificativ incepand cu 2008. In strategia de restructurare, care nu prevede disponibilizari de personal, se mentioneaza ca anul trecut Posta Romana a inregistrat o pierdere de peste 150 milioane lei, dupa ce in 2008 a fost un rezultat financiar brut pozitiv de peste 4,5 milioane lei. Pentru 2010 se estimeaza ca in lipsa unor masuri de reducere a cheltuielilor, pierderea neta se va adanci la peste 250 milioane lei.

Informatia privind licitatia de sase milioane euro (fara TVA) pentru modernizarea infrastructurii IT a Postei a mai aparut marti si pe blogul lui Dragos Stanca si in revista Capital.